Urban innovation for new Meinier school - Switzerland

mue atelier d'architecture Meinier / Switzerland / 2021

1
1 Love 247 Visits Published

Despite its tight urban site, the new school in Meinier Switzerland, designed by Mue Atelier d’Architecture, succeeds in generating public space and establishing a rich dialogue with its surroundings due to its location. A building with a legible volume and benevolent character ; a discovery...


SCHOOL TO REGENERATE TOWN CENTRE


The school programme groups together the nursery and primary school in response to a modest but steady increase in population within the municipality. In 2017, an open architectural competition proposed, in addition to a demolition project, the construction of a new school with ten classrooms, workshops and a physical education room. Among the 120 proposals, the jury was convinced by the insertion, rationality and sensitive attributes of the project designed by Mue Atelier d’Architecture.


BUILD NEW PLACE WHILE ENHANCING TOWN CENTRE


Exemplary of development within the municipality, this new facility completes the renewal of the town centre. The uniqueness of the project lies in its ability to build a coherent school group around a covered courtyard, a development that creates a built link between the new school and two existing school buildings.


The compact architecture made it possible to extend the public space and establish links with existing green spaces, a transformation that is part of the town centre spatial continuity. The simple built volume is compatible with its built environment composed of isolated buildings with plastered facades, regular openings that provide a framework.


SIMPLE AND COMPACT VOLUME, SENSITIVE INTERVENTION, RESPECTFUL CONTEXTUAL INSERTION


The school takes this vocabulary into account with its main facades clad in prefabricated concrete panels with a specified granular composition. The bush-hammered frames contrast with the sandblasted finish of the main elements to emphasise the openings and oak joinery.


The appropriate distances between buildings, the adapted proportions, materials and construction details generate a beautiful spatiality and give the structure its welcoming character. Volumetric legibility is expressed in the design of the facility - all classrooms are located on the upper floors. North orientated, they enjoy uniform daylight and are protected during heatwaves. The distribution over the entire length of the building provides a generous and bright space, easily appropriated by its users.


Linked directly to the courtyard, the ground floor is planned on the same principle - the lobby provides access to the administration, extracurricular facilities and educational workshops overlooking the street. A monumental staircase gives access to the upstairs classrooms and the basement, where plant rooms and storerooms are located.


Natural, durable materials, fit for purpose - terrazzo, timber, concrete - confer a warm softness to the interior design.


SCHOOL GROUP UNIFIED AROUND COURTYARD


An energy-independent building implies simplicity in its use and maintenance. Orientation, built volume and a high-performance envelope are the primary criteria that reduce its energy consumption. The externally insulated envelope and concrete structure provide high thermal inertia. Energy production is provided by a heat pump together with a rooftop photovoltaic solar energy unit. A simple natural ventilation system operated by users was chosen. All of these parameters underscore the environmental quality of the Meinier school extension.


 


MUE ATELIER D’ARCHITECTURE, PRECISION ARCHITECTURE


Society is in perpetual transition and the environmental challenges of the 21st century demonstrate the extent architecture is a precious commodity - the art of construction. The architect is an agent of change and, founded in Paris in 2017, the Mue Atelier d’Architecture practice contributes. Arnaud Schelstraete and Frédéric Garrigues are part of the determination to support regional renewal.


The challenge of this social transformation takes precedence over any other priority and Mue Atelier d’Architecture is embodied by its operations rather than the name of its partners. Indeed, transformation is rich in opportunities and possible futures while the anonymity of the partners underpins their collaborative work. In fact, today subduing egos corresponds to the new modes of production adapted to its epoch. The process and multiple skills of the different team members are privileged.


Winner of a similar competition in 2012, Frédéric Garrigues knows how to create a team and deliver a quality project on time. The Basel Crematorium was shortlisted for the 2018 AFEX Grand Prix. Since his association with Arnaud Schelstraete and the founding of Mue Atelier d’Architecture, other projects soon followed.


The two men met in 2002 when the Marne-la-Vallée School of Architecture opened. Having independently completed their postgraduate training with different well-known practices, while still in their early forties, in 2017, they were keen to apply their experience. Switzerland proved to be a demanding testing ground.


Four years later in 2021, Atelier Mue delivered the Meinier school in a township near Geneva. A building designed around a courtyard that became a structuring element of the new town centre. Subsequently, projects followed one after another in Switzerland: another school, a gymnasium in the Canton of Vaud, a project in brick, a project in concrete and yet another in timber. An approach without dogma - both local and universal - sober in appearance that enabled Mue Atelier d’Architecture to win the Meinier school competition, competing against 120 projects. There were 70 projects for the Sainte-Croix gymnasium. Of course, it’s the architectural quality of their projects that makes the practice the winner.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Despite its tight urban site, the new school in Meinier Switzerland, designed by Mue Atelier d’Architecture, succeeds in generating public space and establishing a rich dialogue with its surroundings due to its location. A building with a legible volume and benevolent character ; a discovery... SCHOOL TO REGENERATE TOWN CENTRE The school programme groups together the nursery and primary school in response to a modest but steady increase in population within the municipality. In 2017, an...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2021
    • Client Commune de Meinier
    • Cost 8M€
    • Status Completed works
    • Type Government and institutional buildings / Kindergartens / Schools/Institutes / Interior Design / Urban Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users