Cromatica | STUDIO TAMAT

Rome / Italy / 2022

17
17 Love 1,894 Visits Published

In the exclusive Parioli district of Rome, STUDIOTAMAT www.studiotamat.com has transformed a 160 sqm apartment, located on the top floor of a 1930s building overlooking Villa Ada, into a large convivial space, flooded with natural light and open on the outside thanks to a large garden terrace of 100 square meters.
The apartment, developed in a C-shape with the longitudinal front in direct contact with the outdoor space, originally had a split layout, with various small rooms distributed over a long corridor.


"In agreement with the owners, who wanted a house in which to live in every season, with open and flexible spaces to be enjoyed without interruption, we have demolished everything possible, rebuilding only the indispensable" – says Matteo Soddu, co-founder of the studio.


The result is a fluid environment, breathing life into a contemporary distribution scheme that leaves ample scope for original solutions to modulate the degree of privacy and amplify the possibilities of use of the different environments, from soft curtains to specially designed sliding panels.
The design is guided by the visual permeability between ambiences, the direct relationship between interiors and exteriors, and the bold use of colour that has inspired the name Cromatica, with which the architects baptized the project.
Near the entrance, the master bedroom with an en-suite bathroom divided into several spaces, is characterized by neutral tones on the walls (Feminique and Castoro by Wilson and Morris), and simple and linear furnishings, which instill serenity and promote relaxation. On the back of the Chemise Bed by Piero Lissoni for Living Divani, stands a wall of off-white majolica designed by Chiara Andreatti for Bottega Nove, while the Falklands suspended lights by Bruno Munari for Artemide descend on the sides. The full-height oak wardrobe is bespoke and breaks down the hexagonal design of the terracotta floor, which is used throughout the apartment. The unusual conformation in oxidized earth gives it a lived-in appearance rich in nuances.
The guest bedroom features a bright blue alcove (Edo Blue by Emente), and is furnished with the Monaca desk lamp by Gae Aulenti for Guzzini and the L'Opificio patterned bedspread by Bludiprussia, camouflaged behind soft plum-coloured curtains that match the colour of the surrounding walls. All shutters have been abolished to maximize the natural light. Privileged access to a corner of the terrace reveals a comfortable brick sofa covered with cushions that invites those who relax on it to enjoy the shade of the pines.
The sleeping area can be shaded thanks to two full-height sliding panels covered with Sisal wallpaper by Nobilis.
An airy gallery of around 8 meters in length communicates directly with the outside through two large French windows, and is designed as an indoor greenhouse that houses various species of plants – reflecting one of the owner’s great passions. On the side, runs a bespoke piece of furniture with the back coated in Arcipelago wallpaper by Nobilis with bamboo cane design. Tempo wall lamps by Vibia set the pace of the space and provide diffused lighting.
A flush door conceals the service bathroom, covered with handmade terracotta rhombuses in white body, alternating with different types of marble such as Verde Guatemala, Emperador Brown and the red, yellow and walnut travertine of Palazzo Morelli.


At the end of the gallery, which functions as a proscenium, the large theatrical backdrop of the living room opens. Its bright red colour (Red Wood by Wilson and Morris), makes the entire space vibrate. The change of flooring defines the different areas of the room: the walnut parquet emphasizes the more convivial central band, dominated by the fireplace completely covered in zellige in the same shade as the wall, in front of which we find a comfortable sofa Dumas by Living Divani, the Gala armchair by Franco Albini for Bonacina and the Refolo coffee table by Charlotte Perriand for Cassina. Just beyond is the dining area, with the round Notes table by Living Divani and the Superleggera chairs by Gio Ponti for Cassina. In the background, the large Sherazade sliding glass door by Piero Lissoni for Glas Italia, leads to the spacious kitchen, characterized by a central steel island and a linear hob with opal glass wall units. A custom-designed door with porthole and saloon opening gives access to the service area and secondary entrance.


On the side, the living room with its De Padova equipped wall, hosts a more private area, identified by its terracotta floor, which houses the owner's study. Furnished with the Bambi desk by Nendo and the Juli armchair by Werner Aisslinger, both for Cappellini, it overlooks a more intimate section of the terrace, with a custom oak bench.
On the opposite side of the living room, an 18th century Spanish larch refectory surmounted by a painting depicting the famous still lifes with watermelons by Guttuso, serves as a prelude to the outdoor terrace.


The amber colour of the walls and the Umbrian terracotta floor by Fedeli are illuminated by the Dioscuri by Artemide that give the terrace a metaphysical atmosphere, in contrast with the interiors, where the mix of colours brings a highly energetic impulse to the rooms. An outdoor space that becomes the natural extension of the living room, curated in collaboration with the garden designer Antonio Basso (whose latest works include the Fendi and Etro stores), who has blended different species of greenery to create an elegant and unusual setting, with a mix of strawberry, mastic and juniper trees, and condominium pines as a backdrop. The space is divided into several areas, from one dedicated to relaxation to another that houses a large dining table, covered by a "tub" iron structure and custom designed bamboo canes. All the furnishings are from Magis, such as the chairs and table from the Officina series by the Bouroullec brothers and the Milà armchairs designed by Jaime Hayòn.


STUDIOTAMAT delivers an elegant colourful renovation, where unusual and extremely functional solutions blend with bold colour choices, and an ever-attentive eye for the interaction between space and light. A colourful Oasis for a joyful break from the city.


[IT]


Nell’esclusivo quartiere Parioli a Roma, STUDIOTAMAT ha trasformato un appartamento di 160 mq, situato all’ultimo piano di una palazzina anni ‘30 affacciata su Villa Ada, in un grande spazio conviviale, inondato di luce naturale e aperto sull’esterno grazie a un’ampia terrazza giardino di 100 mq.
L’appartamento, che si sviluppa a C con il fronte longitudinale a contatto diretto con lo spazio outdoor, originariamente presentava un impianto frazionato, con tante stanze di dimensioni ridotte, distribuite da un lungo corridoio.


“In accordo con la coppia di proprietari, che desiderava una casa da vivere in ogni stagione, con spazi aperti e flessibili da sfruttare senza soluzione di continuità, abbiamo demolito tutto il possibile, ricostruendo solo l’indispensabile”
— racconta Matteo Soddu, co-fondatore dello studio.


Il risultato è un ambiente fluido, per dare vita a uno schema distributivo contemporaneo che lascia ampio margine a soluzioni originali per modulare il grado di privacy e amplificare le possibilità d’uso dei diversi ambienti, da morbide tende a pannellature scorrevoli disegnate ad hoc.


A guidare la progettazione è la permeabilità visiva tra gli ambienti, la relazione diretta tra interni ed esterno, e l’uso audace del colore, cui si deve il nome di Cromatica, con il quale gli architetti hanno battezzato il progetto.

In prossimità dell’ingresso, la camera padronale con un bagno privato articolato in più spazi, è caratterizzata da toni neutri alle pareti (Feminique e Castoro di Wilson e Morris) e da arredi semplici e lineari, che infondono serenità e favoriscono il relax. Sul retro del letto Chemise Bed di Piero Lissoni per Living Divani, si staglia una parete di maioliche off-white disegnate da Chiara Andreatti per Bottega Nove, mentre ai lati scendono le Falkland di Bruno Munari per Artemide. L’armadio a tutta altezza in rovere è disegnato su misura e scompone il disegno esagonale del pavimento in cotto, che prosegue in tutto l’appartamento. La particolare conformazione in terre ossidate, gli conferisce un aspetto vissuto ricco di sfumature.

La camera degli ospiti presenta un’alcòva blu acceso (Edo Blue di Emente), arredata con la lampada Monaca desk di Gae Aulenti per Guzzini e il copriletto fantasia L’opificio by Bludiprussia, si mimetizza dietro morbide tende color prugna che riprendono il colore delle pareti circostanti. Tutte le persiane sono state abolite per godere pienamente della luce naturale. Qui si ha un accesso privilegiato a un angolo della terrazza, in cui un comodo divano in muratura rivestito di cuscini permette di godere dell’ombra dei pini.

La zona notte è schermabile all’occorrenza grazie a due pannelli scorrevoli a tutta altezza rivestiti con la carta da parati Sisal di Nobilis.

Una galleria ariosa di circa 8 metri di lunghezza, comunica direttamente con l’esterno tramite due grandi porte finestre, ed è pensata come una serra indoor che ospita diverse specie di piante, grande passione della proprietaria. Lateralmente corre un mobile disegnato su misura con il retro rivestito con la carta da parati Arcipelago di Nobilis con disegno a canne di bambù. Le lampade a parete Tempo di Vibia scandiscono l’andamento dello spazio e regalano un’illuminazione diffusa.
Una porta a filo cela il bagno di servizio, rivestito con dei rombi in terracotta fatta a mano in pasta bianca, alternati da diverse specie di marmo come il Verde Guatemala, l’Emperador Brown e il Travertino rosso, giallo e noce di Palazzo Morelli.

All’estremità della galleria, che funziona da proscenio, si apre la grande quinta teatrale del living, la cui parete di fondo, dal forte colore rosso acceso (Red Wood di Wilson e Morris), mette in vibrazione lo spazio. Il cambio di pavimentazione individua i diversi ambiti della sala: il parquet in noce sottolinea la fascia centrale più conviviale, dominata dal camino completamente rivestito in zellige della stessa tonalità della parete, di fronte al quale si trovano il comodo divano Dumas di Living Divani, la Poltrona Gala di Franco Albini per Bonacina e il coffee table Refolo di Charlotte Perriand per Cassina. Appena oltre c’è la zona pranzo, con tavolo tondo Notes di Living Divani e le sedie Superleggera di Gio Ponti per Cassina. Sullo sfondo, l’ampia vetrata scorrevole Sherazade di Piero Lissoni per Glas Italia, scherma l’ampia cucina, caratterizzata da un’isola centrale in acciaio e un piano cottura lineare con pensili in vetro opalino. Una porta con oblò e apertura a saloon è disegnata su misura e dà accesso alla zona di servizio e all’ingresso secondario.

Lateralmente, il soggiorno con parete attrezzata De Padova, ospita una zona più riservata, individuata a terra dal cotto, che accoglie lo studio della proprietaria. Arredato con scrittoio Bambi di Nendo e poltrona Juli di Werner Aisslinger, entrambi per Cappellini, si affaccia su una porzione più privata del terrazzo, con una panca in rovere su disegno.

Nel lato opposto del living, un fratino spagnolo in larice del ‘700 sormontato da un quadro raffigurante le celebri nature morte con Angurie di Guttuso, fa da preludio alla terrazza esterna.
Il colore ambrato delle pareti e il pavimento in cotto umbro di Fedeli sono illuminati dai Dioscuri di Artemide che regalano al terrazzo un’atmosfera metafisica, in contrapposizione con gli interni, dove il mix di colori trasmette una carica fortemente energetica agli ambienti. Un luogo outdoor che diventa il naturale prolungamento del living, curato in collaborazione con il garden designer Antonio Basso (tra i suoi ultimi lavori gli store di Fendi e Etro), che ha saputo mixare diverse specie di verde per creare un’ambientazione elegante ed insolita, con un mix di corbezzolo, lentisco e ginepro cui fanno da fondale i pini condominiali. Lo spazio si articola in più aree, dalla zona dedicata al relax a quella che ospita un grande tavolo da pranzo, coperto da una struttura in ferro “a vasche” e canne di bambù disegnata su misura. Tutti gli arredi sono Magis, come le sedie e il tavolo della serie Officina dei fratelli Bouroullec e le poltroncine Milà disegnate da Jaime Hayòn.

STUDIOTAMAT firma un’elegante ristrutturazione a tutto colore, dove soluzioni insolite ed estremamente funzionali si fondono con scelte cromatiche coraggiose, con uno sguardo sempre attento all’interazione tra lo spazio e la luce. Un eden colorato per una pausa gioiosa dalla città.


 

17 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    In the exclusive Parioli district of Rome, STUDIOTAMAT www.studiotamat.com has transformed a 160 sqm apartment, located on the top floor of a 1930s building overlooking Villa Ada, into a large convivial space, flooded with natural light and open on the outside thanks to a large garden terrace of 100 square meters.The apartment, developed in a C-shape with the longitudinal front in direct contact with the outdoor space, originally had a split layout, with various small rooms distributed over a...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users