Ávila | AllAround Lab

Barcelona / Spain / 2022

57
57 Love 6,941 Visits Published

Ávila is a project that reinterprets what was originally an open-plan warehouse located in the Poble Nou neighborhood of Barcelona to turn it into a 120m2 multifunctional and habitable space. The proposal aims to carry out this transformation using what we call "the minimum means to inhabit a place", namely, storage, humid spaces and circulations, considering the entire free volume and not just its surface.


From the arrangement of different construction pieces that articulate the different environments, and with the minimum necessary partitions, we work and project the void as the main element of the proposal. Likewise, the distributor on the upper floor is proposed as a diagonal, square-shaped void that, despite the simplicity of the whole, allows cross visuals between all the rooms, including the one on the rear façade from the staircase.


With the use of continuous materials and light colors, the aim is to obtain a bright, neutral and warm place at the same time, making use of the furniture and integrating it from the beginning of the project. The proposal values the space thanks to its simplicity, the different textures of the materials and the light, leaving aside any excess or ornament and focusing on satisfying the needs of its inhabitants.


Ávila. Proyectar el vacío.
Architects: Noelia de la Red, Jordi Ribas
Location: Calle Ávila, Barcelona



Photographer: José Hevia
Collaborator: Mònica Piqué


[ES]


Ávila es un proyecto que reinterpreta lo que en su origen fue un almacén diáfano situado en el barrio de Poble Nou de Barcelona para convertirlo en un espacio multifuncional y habitable de 120m2. La propuesta pretende llevar a cabo esta transformación empleando lo que nosotros denominamos “los medios mínimos para habitar un lugar”, es decir, el almacenaje, los espacios húmedos y las circulaciones, considerando la totalidad del volumen libre y no únicamente la superficie de este.


A partir de la disposición de diferentes piezas de obra que articulan los diferentes ambientes, y con las mínimas particiones necesarias, trabajamos y proyectamos el vacío como el elemento principal de la propuesta. Asimismo, se plantea la pieza del distribuidor de la planta superior como un vacío en diagonal de forma cuadrada que, a pesar de la sencillez del conjunto, permite las visuales cruzadas entre todas las estancias, incluyendo la de la fachada posterior desde la escalera.


Con el uso de materiales continuos y colores claros, se persigue obtener un lugar luminoso, neutro y cálido a la vez, haciendo uso del mobiliario e integrándolo desde el inicio del proyecto. La propuesta pone en valor el espacio gracias a su sencillez, las diferentes texturas de los materiales y la luz, dejando de lado cualquier exceso u ornamento y centrándose en responder a las necesidades de sus habitantes.

57 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Ávila is a project that reinterprets what was originally an open-plan warehouse located in the Poble Nou neighborhood of Barcelona to turn it into a 120m2 multifunctional and habitable space. The proposal aims to carry out this transformation using what we call "the minimum means to inhabit a place", namely, storage, humid spaces and circulations, considering the entire free volume and not just its surface. From the arrangement of different construction pieces that articulate the different...

    Project details
    • Year 2022
    • Work finished in 2022
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 57 users