Forest Retreat | Kariouk Architects

Caledon / Canada / 2021

27
27 Love 2,920 Visits Published

A Family Retreat in Rural Ontario


The clients for this project live abroad, and sought a Canadian homestead — an anchor — for their large, young family. During summer and winter holidays, the parents wanted their children immersed in an Ontario landscape like the one in which they were raised.


To this end, they requested a “rustic, modern retreat” for their 100-acre property of forest, wetland, and meadows.


The family sought a generous home to allow young teenagers and extended family to be comfortable in a remote area for long stays. They sought a casual, comfortable space for the family and their dogs that would encourage activities like hiking and snowshoeing — no fancy entertaining.


Under One Roof


The most powerful aspect of the design is the long, tent-like roof, which follows the site’s topography. The roof and its ridge beam became the design’s primary focus, shaping the circulation path through the home’s interior, ultimately extending a view toward the forest.


A primary technical challenge was the roof’s structure, which despite its 60-metre length needed to seem light. The folds and angles of the steel roof are supported by the meandering ridge-beam.


The roof cantilevers and tapers at all edges. At the entry side of the house, the roof lifts like a bird’s wing off the garage volume beneath, sheltering an outdoor terrace. 


Playing with Heavy and Light


Monolithic slate-clad volumes anchor the home and define the space between the curtains of glass. These opaque volumes echo the property’s rock outcrops. The garage, bathrooms, stairs, and pantry are grouped inside, and appear to hold up the dynamic roof.


Steel construction was chosen to avoid using the expected material of heavy timber for this forest getaway. Being cognizant of the clients’ desire for a warm interior, it was also important to avoid modernist tendencies for box-like forms.


Because the main floor is lifted above the ground and the topography falls away, the main floor is in the treetops while simultaneously filling the lower recreation area with light. 


A Contemporary Approach to Warmth and Closeness


The continuous space of the home, with only bedrooms and bathrooms closed off, is a layout that underscores closeness.


The family areas and parents’ area are on the main level. The kids’ bedrooms are bundled into a single slate-clad volume, suspended like a cocoon above the main floor from a 40’ steel beam and accessed by a catwalk.


 


Sustainability


To avoid cutting trees, the home was placed on an existing cleared ridge overlooking a wildflower meadow.


The home is heated and cooled via a geothermal unit with summer solar gain reduced by significant roof overhangs. The glass walls are triple-pane, and high-efficiency fixtures and equipment for the well and septic system help reduce the home’s environmental impact.


Historically, the Canadian identity has been defined by our relationship to the land. Fulfilling the client’s mandate, the home honours that emotional connection through visual and material harmonization with its surroundings.


Design Team
Paul Kariouk
Chris Davis
Adam Paquette
Joel Tremblay


General Contractor
Michael J Dunn Construction


Structural Engineer
Blackwell Structural Engineers 


Interior Design
House of Bohn


Photography 
Scott Norsworthy
scottnorsworthy.com


 


Brands


Fantini – Select plumbing fixtures


Davinci Fireplace – Island Linear Glass Fireplace


North Country Slate – North Country Unfading Black


Ann Sacks – Scala 12x24 Marble, Savoy Classic Field Ribbed Tile 2x8, Liaison-KW Mulholland Mosaics


Concrete Collaborative – SSS-STRANDS Mixed - Lichen with White Ivory lines 8x8


Unicel – IC2 Timber Curtain Wall


Marvin – Ultimate collection


Lutron – RadioRA 3

27 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A Family Retreat in Rural Ontario The clients for this project live abroad, and sought a Canadian homestead — an anchor — for their large, young family. During summer and winter holidays, the parents wanted their children immersed in an Ontario landscape like the one in which they were raised. To this end, they requested a “rustic, modern retreat” for their 100-acre property of forest, wetland, and meadows. The family sought a generous home to allow young teenagers...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 27 users