Nantong Urban Agricultural Park Tourist Service Center | Z-one Tech

Nantong / China / 2021

27
27 Love 3,028 Visits Published

(en)


Recently, a service buildings group of Nantong Urban Agricultural Park has been completed by Z-ONE Architects (a newly emerging studio which specializes in experimental architectural practice in rural China; established in 2020). The project located on the northern suburb of Nantong, Jiangsu, China, with a total construction area of 4552.8m². It took four months from concept design to final completion.


The project includes 3 buildings :a Comprehensive Service Center called "Gather Grain into Granary", an Exhibition Hall of Rural Life and a public restroom renovation. Considering the project is located in the entrance area, which is an important place for visitors to perceive the whole park, it needs to transition between urban and rural experience, without missing the reflection and reconstruction of contemporary architectural vocabulary.


The main function building "Gather Grain into Granary" Comprehensive Service Center, a collection of five warehouse-shaped spaces, adopts steel-timber combined structure. It gathers a field library, an exhibition space, a studying space, a dining space and a multi-function hall for variable activities. The design team creates internal ‘light wells’ in every core space by the intersection of structure. Each space provides different sunlight perception through different ways of light leading which makes visitors accept the power of nature in different layers. Z-ONE team applied “dimension reduction” to most of the free-form surface during the design process, which greatly reduced the amount of special-shaped steel and wood structure and also the engineering difficulty. At the same time, the problem of laying tiles in large quantities on the irregular curved roof was creatively solved.


The Exhibition Hall of Rural Life used membrane structure of architectural vocabulary. Its form and texture not only reflect the theme of the whole park, but also reflects the unique spatial and morphological elements. The whole building creates different areas of function by gradually changing the height of interior spaces. While the pure white texture and the penetration of sky light ensure the integrity of interior space and make a small house have a layering of a big space. A Curved long horizontal window facing unique river scenery make the whole space to be both separated and integrated with the external landscape through the delicate top height control.


The renovation of the public toilet takes into account the overall spatial form of the entrance. It hopes to reduce the physical sense of the building as much as possible. The perception of the building is that the roof is heavy and the walls are light. While the grey space formed by the public washbasin in the front interact with the reflection material in the back making the heavy material roof present the feeling of floating.


**


近日造域设计完成了南通都市农业公园一期服务建筑的设计工作。南通都市农业公园位于江苏省南通市北郊,一期游客服务建筑总面积约4552.8平方米,用时4个月即完成设计到落地的全过程。


造域团队在前期田园东方策划规划团队的工作基础上介入相应工作,包括设计聚谷成仓综合服务中心,入口田园客厅展示中心,以及一处原有配套公共厕所和两处桥梁的改造。考虑项目本身位于整个公园的入口区,是游客感知整体项目的重要所在,既需要考虑都市和乡野体验的过渡,但又不失对当代建造语汇的反思与重构。


   主要功能建筑“聚谷成仓”综合服务中心采用钢木混合的结构形式,将五个仓形空间加以聚合而成。内部融合了田野书屋,展览空间,研学空间,餐饮空间,以及一处可以进行会务活动的多功能厅。设计团队在每处核心空间通过结构的聚合营造一处内侧的“光之井”,每个空间又通过不同的光线导入方式,为每处空间提供不同的阳光感知,让每个游客在不同的层面上感知自然的力量。在设计过程中造域团队对自由曲面进行多次降维分解,大幅减少了异形钢木结构用量,降低了工程难度;同时结合现场施工条件,创造性解决了在异形曲面屋顶上大批量人工铺设瓦片的难题。


田园客厅展示中心采用膜结构的设计语汇,整体形态和质感既映射整个公园的主题,又表现为独特的空间和形态元素;整个建筑通过逐渐改变的内部高度营造不同的区域功能,而纯白的材质,天光的渗透,既保证了内部空间的完整性,又让一处小房子也拥有了大空间的层次感;向着独特河渠景观打开的弧形超长横窗,也是通过细腻的顶口高度控制让整个空间和外部景观既分又合。


   公共厕所的改造考虑整体入口空间形态,而希望尽量消减建筑本身的物质感;屋顶重而墙轻,是整个建筑希望呈现的整体感知;前区公用洗手台所形成的灰空间与后部反射材料的共同作用使得重材质的屋顶也呈现了漂浮之感。

27 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    (en) Recently, a service buildings group of Nantong Urban Agricultural Park has been completed by Z-ONE Architects (a newly emerging studio which specializes in experimental architectural practice in rural China; established in 2020). The project located on the northern suburb of Nantong, Jiangsu, China, with a total construction area of 4552.8m². It took four months from concept design to final completion. The project includes 3 buildings :a Comprehensive Service Center called "Gather...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Tourist Facilities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 27 users