BE House | SUMO Architects

Unplugged house in Argentona Argentona / Spain / 2019

26
26 Love 3,476 Visits Published

BE house was thought for an entrepreneurial family of four, on a site plot of 370sqm, with optimal orientation and surrounded by small houses in Argentona, a small city situated 30min by car from Barcelona.


The house was designed inspired by Passivhaus principles. It is compact, well orientated, with a hermetic well isolated façade to avoid leaks. The concrete floor on the ground floor provides the needed inertia. It becomes a low heating and cooling demand building.


The ground, and first floors are built with a dry industrialized system. The frame has wooden slabs, beams, and a façade finished with thermo treated pine wood strips. The plinth of the house, in contact with the ground, is made out of concrete.
A hot galvanized steel tube profile defines the porch. A slim structure generates an intermediate space between the inside and the outside. Wooden rolled shooters protect the house from sun radiation and allow cross ventilation.


**


Un garatge de 120m2, una casa de 180m2 i casi 300m2 d’espais exteriors.
La casa BE es va pensar per a una família emprenedora de 4 membres en una parcel.la mínima de 370m2, ben orientada però envoltada de construccions, a Argentona, El Maresme.
El programa era ambiciós per la seva extensió:
garatge-traster, habitatge per a 4 persones, i el màxim d'espai lliure disponible.
La superposició del programa dins les regulacions del municipi, ens permeten situar el garatge-traster en planta semisoterrani, els espais comuns en planta baixa, els espais més privats en planta primera i un jardí en planta coberta. La casa es situa paral·lela al límit de la parcel·la, amb la planta baixa en la cota més alta possible per millorar l’assolellament de la casa i el jardí.
Tots els espais tenen relació directa amb un espai exterior no programat. L'estudi, l'estar i la cuina menjador es relacionen amb un porxo lineal a doble alçada. Amb senzilles persianes de fusta enrotllables d’accionament manual, es regulen la radiació solar i les vistes. Un espai exterior semi cobert i semi exposat.
En planta primera, cada habitació té una terrassa vinculada i es generen visions creuades entre els usuaris de la casa. Des de un d’aquests espais exteriors, una escala dona accés a la coberta. Un jardí amb vistes a la serralada prelitoral i al mar mediterrani.
És en aquest espai on es col·loca un camp fotovoltaic de 12kWpic


Espai lliure-Jardí.
En una parcel.la de 370m2 el projecte genera un conjunt d’espais exteriors diversos, amb diferents graus de privacitat (un jardí amb piscina, un porxo, tres terrasses privades, i un jardí a la coberta). Un total de 294m2 d'espais ocupables per viure a l'exterior.


Materialitat.
La planta baixa i planta primera estan construïdes amb un sistema industrialitzat en sec d'entramat de fusta, amb forjats i bigues de fusta i façana acabada amb enllistonat de pi termotractat.
El sòcol de la casa en contacte amb el terreny és de formigó.
El porxo, es configura amb tubs d’acer galvanitzat en calent. Una estructura molt esvelta que genera un espai intermedi ocupable en planta i secció, entre l’interior i el jardí.
Cada material s'utilitza allí on és més eficient.


Desconnexió.
Dissenyada seguint els principis Passivhaus, s’aconsegueix un habitatge amb demandes de calefacció i refrigeració molt baixes. Un habitatge compacte, ben orientat i amb bona capacitat de captació solar, amb una envoltant molt ben aïllada i estanca a l’aire. El terra de formigó de la planta baixa aporta la necessària inèrcia tèrmica. A l’estiu el porxo a doble alçada molt ombrejat protegeix la casa i permet una agradable ventilació creuada.
La coberta vegetal protegeix la casa de l’excés de radiació solar i el sobreescalfament.
L’habitatge disposa de ventilació centralitzada amb recuperador de calor amb bateries de fred i calor, suficient per atemperar la casa la major part de l’any. Aerotermia amb hidrokit proporciona l’ACS i l’aigua calenta i freda per alimentar les bateries vinculades al recuperador de calor. S’ha disposat un únic fan-coil pels cobrir els moments punta de l’any.
Amb una instal·lació fotovoltaica de 12kWpic amb bateries d’acumulació, la casa produeix l’energia que consumeix i els hàbits familiars s’han adaptat a la generació disponible a la casa.


Each material is used where it is most efficient.


The vegetal roof protects against the exposure to direct sunlight to avoid overheating.
A 12kWpic photovoltaic plant placed on the roof produces the energy that the house needs. Accumulation batteries allow the house to be unplugged from the electricity grid.

26 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    BE house was thought for an entrepreneurial family of four, on a site plot of 370sqm, with optimal orientation and surrounded by small houses in Argentona, a small city situated 30min by car from Barcelona. The house was designed inspired by Passivhaus principles. It is compact, well orientated, with a hermetic well isolated façade to avoid leaks. The concrete floor on the ground floor provides the needed inertia. It becomes a low heating and cooling demand building. The ground, and first...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users