Timeless | APOLLO Architects & Associates

Tokyo / Japan / 2021

44
44 Love 4,415 Visits Published

This house in a quiet residential neighborhood of central Tokyo was built for a couple who had long lived on the property but wanted to rebuild as they entered a new phase of life after their three children left home. The simple exterior design comprised of two massive volumes piled on top of each other takes advantage of the corner lot, with a façade of exposed concrete imprinted with cedar formwork. Outward-facing windows are limited to horizontal slits to preserve privacy and increase security.


Inside, the house is defined by two courtyards, one large and the other small, that are arranged in parallel. The main courtyard is on the south side and features a bamboo grove that draws the eye when one steps into the entryway. Because the living room, study, and bedrooms all face onto this courtyard, the clients and their dog can enjoy outdoor time as they please. A smaller slit-shaped courtyard on the north side is also dotted with plantings and serves as a lightwell, filling the first-floor living room and entryway as well as a second living room upstairs with pleasant, diffuse light.


Deep eaves over the south-facing upstairs windows block direct sunlight, giving the first-floor living room a subdued, formal atmosphere. By contrast, the upstairs living room is more casual and has an attached roof balcony, giving the second floor a different mood. This allows the residents the freedom to move through the house over the course of the day, spending time where they are most comfortable.

In the post-covid era, residential clients are less interested in rooms with clear functions or houses that are mere collections of individual rooms. Families want homes where they spend meaningful quality time, maintaining both distance and closeness as they cross casually between indoor and outdoor spaces almost as if they were traveling within their own house. We believe that this kind of free environment is what clients will be seeking in residential architecture in years to come.



Architect Information


APOLLO Architects & Associates Co., Ltd.


 


Credit Information


Architecture : Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates


Photography : Masao Nishikawa


Videographer : Seiya Aoki / GRAFILM


 


Project Outline


Location : Bunkyo ward, Tokyo


Date of Completion : November 2021


Principal Use : Private housing


Structure : Reinforced Concrete


Site Area: 313.60m2


Scale : 2F


Building Area  : 202.59m2


Total Floor Area : 307.56m2 (158.40m2 / 1F, 149.16m2 / 2F)


Design Period : April 2018 - May 2020


Construction Period : June 2020 - November 2021


Structural engineer : Motoi Nomura Structures (Motoi Nomura)


Facility engineer : Sakamaki Facility Design Office (Hiroyuki Sakamaki)


Lighting design : Ripple design (Ken Okamoto)


Construction : Katsura Komuten Co., Ltd.



Material Information


Exterior Finish : Cedar Wood Formwork Exposed Concrete


Floor : Tile Flooring , Walnut Flooring, Tatami


Wall : Tile, Acrylic Emulsion Paint, Elastic Lysine spray


Ceiling : Walnut


Lighting : LED

44 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This house in a quiet residential neighborhood of central Tokyo was built for a couple who had long lived on the property but wanted to rebuild as they entered a new phase of life after their three children left home. The simple exterior design comprised of two massive volumes piled on top of each other takes advantage of the corner lot, with a façade of exposed concrete imprinted with cedar formwork. Outward-facing windows are limited to horizontal slits to preserve privacy and increase...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 44 users