Gurumê São Conrado Restaurant

Rio de Janeiro / Brazil / 2014

5
5 Love 206 Visits Published

This is the project for the restaurant Gurumê, which specializes on Japanese cuisine. The name is a witty play of the word ‘gourmet’ and aims to emit a feeling of simplicity and sophistication, concept which the office sought to carry through to the design. The joining of two continuous rooms produced three space with distinct atmospheres: the main hall, the private spaces and the traditional sushi bar. The largest of these contains a collective table with a winding shape that stimulates people’s interaction. The ‘private’ space is formed by a tunnel structured by a succession of geometrically defined porticoes cladded with thin slabs of cumaru timber. Towards the back one finds the sushi bar, comprising of Corian table tops where the client is invited to watch the dishes being prepared.


The materiality of the project, a combination of oxidized copper and timber, was a choice seeking to evoke feelings reminiscent to fishing world: its culture, its boats and its ships. Meanwhile, the hydraulic tiles found on the floors are all hand-crafted and neutral to guarantee the focus rests on the colors of the wood and oxidized copper.


Architecture:


Bernardes Arquitetura


Interior Design:


Bernardes Arquitetura


Team:


Thiago Bernardes, Camila Tariki, Francisco Abreu, Daniel Vannucchi, Antonia Bernardes, Caroline Premoli, Victor Campos, Suzana Duarte


Lighting Design:


Studio Iluz


Photos:


Leonardo Finotti


Design team and collaborators:


Construction Company: RAZO Engenharia
Industrial Kitchen: Cozinha Carioca / Macom
Electrical and Hydraulic Installations: R. Dutra Construção e Planejamento


Copper: Ndidini
Woodwork: Oficina Ziú
Ceiling: Hunter Douglas
Central table: Volume Marcenaria Furniture: Fernando Jaeger

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This is the project for the restaurant Gurumê, which specializes on Japanese cuisine. The name is a witty play of the word ‘gourmet’ and aims to emit a feeling of simplicity and sophistication, concept which the office sought to carry through to the design. The joining of two continuous rooms produced three space with distinct atmospheres: the main hall, the private spaces and the traditional sushi bar. The largest of these contains a collective table with a winding shape that...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Restaurants / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users