Haight Clothing Store

Rio de Janeiro / Brazil / 2021

5
5 Love 232 Visits Published

Design:
Alice Tepedino, Raphael Tepedino, Michel Zalis, Matheus Amorim, Marcela Rezende
Clients: Haight Clothing
Engineering: Santa Irreverência
Collaborators: DAMEG, Clécio Regis, Clarisse Palmeira, Isabela Moraes



Text:
The design for the Haight store at Shopping Leblon had the premise to create a welcoming environment and a consumption experience that brings something improbable in its essence.
The mall's ambiance, defined by its artificial elements and cold materiality is the opposite language of Haight’s conceptual basis - which is linked to natural landscapes. Consequently, being inside a mall for the first time posed a significant challenge for the project.
Accordingly, the design adopted a contrasting strategy between the store and mall - which, despite the rigid and controlled environment, offers opportunities such as the possibility of not having a door. Therefore, the project focused on an organic, procedural and layered language to represent Haight´s universe.

A large opening defines the entrance to the store, leaving access completely free, which on the one hand, emphasizes the proposed contrast and, on the other, establishes a kind of fusion between the interior and exterior. A pillar located in the center of the store – which could be interpreted as an obstacle – became the main spatiality generator. It is from the occupation around the pillar that the space fluidity is achieved. This disposition is enhanced by curved lines that define the path inside the store.
The volume created from the fusion between pillar and ceiling became an element in an organic way that refers to natural caves and gives unity to the whole. Around it, three stone plates of different heights act as an exhibition space and place to sit. Bahia beige marble and soapstone were the materials chosen to compose the center of the store. For structuring these plates, it was used rough Bahia beige. The way they are arranged - although independent with varying heights and materials - forms the unit that organizes circulation.
The "terracor” material, which covers all the walls and ceiling, gives unity to the ambiance through its rough texture that refers to natural surfaces. The infinite and diverse processes of erosion that form cliffs, caves, stalactites, sands, stones and the movements of water with its tracks and shapes led to our creative process being part of the concept developed for the store's spatiality. This conceptualization was also explored from lighting, using indirect light as a fundamental element to create this atmosphere.
The exhibition interspace was thought of as a "cut" in the "walls," an operation emphasized by the transition of materiality. This cut reveals a stainless steel plate in the base of the niche. Inside, there are exhibition racks in brushed brass, which, with their more solar aspect, contribute to subtly warming up the store's ambiance, together with the soapstone and its grayer tone.


Portuguese:


O projeto para loja Haight no Shopping Leblon teve como premissa a criação de um ambiente acolhedor e uma experiência de consumo que trouxesse algo de improvável em sua essência.
A ambiência do shopping, definida por elementos e materialidade marcadas pelo caráter de frieza, traz uma linguagem que é o oposto da Haight - cuja base conceitual é vinculada a paisagens naturais. Por isso, estar pela primeira vez dentro de um shopping representava um desafio de projeto.
A partir desse contexto, estabeleceu-se a estratégia de buscar uma espécie de contraste entre o a loja e o shopping – que apesar do ambiente rígido e controlado, oferece oportunidades como a possibilidade de não ter porta. Portanto, o projeto se desenvolveu a partir da ideia de criar algo da ordem do orgânico, do processo, das camadas, para representar esse universo Haight naquele cenário.
Uma grande abertura define a entrada da loja deixando o acesso totalmente livre, o que por um lado enfatiza o contraste proposto e, ao mesmo tempo, estabelece uma espécie de fusão entre os espaços interno e externo. Um pilar localizado no centro da loja – que poderia ser interpretado como empecilho para o projeto - tornou-se o principal elemento gerador da espacialidade. É a partir da ocupação ao redor do pilar que se alcança a fluidez do espaço, que se potencializa nas linhas curvas que definem o percurso no interior da loja.
O volume criado a partir da fusão de pilar e teto converteu-se em um elemento de forma orgânica que remete a cavernas naturais e dá uma unidade ao conjunto. Ao redor dele, 3 tampos de diferentes alturas operam como planos expositivos e lugares para sentar. A pedra sabão e mármore bege Bahia foram os materiais escolhidos para compor o centro de loja. As bases que estruturam os bancos são em bege bahia bruto. Da forma como estão dispostos, embora independentes com variadas alturas e materialidades, configuram uma unidade que organiza a circulação.
O "terracor", material que reveste todas as paredes e teto, dá unidade ao conjunto através de sua textura áspera que remete a superfícies naturais. Os infinitos e diversos processos de erosão que formam falésias, cavernas, estalactites, areias, pedras e afins e os movimentos das águas com seus rastros e formas conduziram nosso processo criativo sendo parte do conceito desenvolvido para espacialidade da loja. Essa conceituação foi também explorada a partir da iluminação, trabalhando a luz indireta como um elemento fundamental para criar essa atmosfera.
Os nichos expositivos foram pensados como uma espécie de “corte” nas “paredes” desse ambiente, operação enfatizada pela transição de materialidade. Com o corte é revelada a base dos nichos em chapa inox escovado. Em seu interior estão as araras expositivas em latão escovado que, com seu aspecto mais solar, contribuem para esquentar sutilmente a ambiência da loja em conjunto com a pedra sabão e sua tonalidade mais acinzentada.

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Design:Alice Tepedino, Raphael Tepedino, Michel Zalis, Matheus Amorim, Marcela RezendeClients: Haight ClothingEngineering: Santa IrreverênciaCollaborators: DAMEG, Clécio Regis, Clarisse Palmeira, Isabela Moraes Text:The design for the Haight store at Shopping Leblon had the premise to create a welcoming environment and a consumption experience that brings something improbable in its essence.The mall's ambiance, defined by its artificial elements and cold materiality is the...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users