Casa Calçada

Vila Nova de Gaia / Portugal / 2020

5
5 Love 293 Visits Published

EN


   Calçada House is located in Vilar do Paraíso in the north of Portugal. There were existing house from 18th century and several annex buildings with several trees in old manor with 5000m2. The site was divided by the buildings scattered throughout the project site, and each part was designed as unique place. We refurbished them to serve as a residence and a guest house.


  The entrance approach path under grapevine trellis appears after passing the rebuilt entrance gate. This approach path leads visitors to the extended part with an entrance hall and a bedroom.  We can see the path to the guest house and stair hall from the entrance hall. The ground floor of the main house is assigned to public space in the ground floor like living room or office and private space such as bedroom or bathroom occupy the second floor. The main house has cross shape plan with the stair hall in centre. The entertainment space is located at north side, entrance hall is at east side, office is at south side, and living room and kitchen are at west side of the stair hall at ground floor level. In the second floor, there are master bedroom, bathroom and closet at north side, bedrooms are at east side and south side.


   We can see the grass garden at north side and a courtyard under grapevine at south divided by the living room with wide windows. The living room has wooden trusses and it has a fire place and a kitchen in both ends. There are laundries, wine cellar, wine store room, guest rooms and gym in the annex building.


   The Guest house has 2 floors connected by stairwell. There are living room, dining room and kitchen in the ground floor. The second floor has a bedroom and a bathroom. The annex building of the Guest house contains a changing room for the swimming pool, a bathroom and tool storage to maintain the garden. An exterior kitchen and a swimming pool are adjustment to the Guest house.


Photo: Ivo Tavares Studio https://www.ivotavares.net


Contractor: Construções Predicaiz LDA (Camilo Vieira)


Construction coordinator: Carlos Gomes


Engineering: A400


Illumination production: Opolab  (https://www.opolab.com/)


Landscape: Oh!land (https://www.ohland.pt/)


Architecture: Ren Ito Arq. (https://www.ren-ito.com/)


Collaborator: Diana Todorova, João Ramos, Rita Gomes, Yuko Inoue, Bernardo Faria, Elodie Marimba, Maria Milicková, Sofia Augusto, Michela Piddiu, Mogan Dano, Claudia Antal, Inês Ferrão, Jan Binter, Nuno Carvalho Rodrigues, Silvia Snopková, Aws Omran, Urban Vamberger


PT


Localizada em Vilar do Paraíso, nos arredores do Porto, a Casa da Calçada tem a sua origem no século XVIII. A propriedade estende-se por uma área de 5000 m2, na qual estão dispersos vários edifícios anexos. Neste projeto, o terreno foi dividido pelos diferentes edifícios e cada uma destas áreas foi concebida como um lugar único. Foram renovadas uma residência e uma casa de hóspedes.


O caminho de aproximação à entrada sob treliça de videira aparece após passar-se o portão de entrada que foi reconstruído. Este percurso conduz o visitante a uma área que optámos por ampliar e na qual se inserem um hall de entrada e um quarto.


A partir do hall de entrada podemos ver a casa de hóspedes e o corredor das escadas.


O piso térreo da casa principal está atribuído às áreas comuns, como a sala de estar ou o escritório, enquanto as áreas privadas, como quartos e WC ocupam o segundo andar. A casa principal tem um plano em forma de cruz com o corredor da escada no centro. O espaço de entretenimento está localizado no lado norte, o hall de entrada no lado leste, o escritório no lado sul, a sala de estar e a cozinha ficam no lado oeste do hall da escada no R/C. No segundo andar, há o quarto principal, cuja casa de banho e o closet se situam no lado norte. Os quartos encontram-se nos lados leste e sul.


Podemos ver o jardim com relva no lado norte e o pátio sob videira ao sul separados pela sala de estar com janelas amplas. A sala tem treliças de madeira, uma lareira e uma cozinha. Há lavandaria, adega, loja de vinhos, quartos e ginásio no prédio anexo.


   A casa de hóspedes tem 2 andares ligados por escadas. Há sala de estar, sala de jantar e cozinha no piso térreo. O segundo andar um quarto e uma casa de banho. O edifício anexo da casa de hóspedes possui um vestiário para a piscina, uma casa de banho e arrumos destinados às ferramentas de manutenção do jardim.


Uma cozinha exterior e uma piscina são ajustadas à casa de hóspedes.


Foto: Ivo Tavares Studio https://www.ivotavares.net


Construção: Construções Predicaiz LDA (Camilo Vieira)


Coordenador de construção: Carlos Gomes


Projeto Engenharia: A400


Produção de iluminação: Opolab (https://www.opolab.com/)


Projeto paisagismo: Oh!land (https://www.ohland.pt/)


Projeto Arquitetura: Ren Ito Arq. (https://www.ren-ito.com/)


Colaboradores: Diana Todorova, João Ramos, Rita Gomes, Yuko Inoue, Bernardo Faria, Elodie Marimba, Maria Milicková, Sofia Augusto, Michela Piddiu, Mogan Dano, Claudia Antal, Inês Ferrão, Jan Binter, Nuno Carvalho Rodrigues, Silvia Snopková, Aws Omran, Urban Vamberger


JP


 カルサーダの住宅はポルトガル北部のヴィラル・デ・パライゾという場所にある邸宅である。この敷地には18世紀に建設された住宅とその付属部分、また少し離れた場所に小規模な住宅があり、約5000m2の敷地には様々な樹木が植えられている。このプロジェクトでは、敷地の中に点在する建物によって敷地の各部分を分け、それぞれ特徴のある場所とした。既存の住宅を居住用のメインハウスとして改修し、少し離れた場所にある住宅をゲストハウスとして改修した。


 改築されたエントランスゲートをくぐると上部にぶどう棚があるエントランスアプローチがあり、ここを抜けると右手にエントランスとベッドルームのある増築部分にたどり着く。エントランスホールからは、正面にゲストハウスへと続くアプローチ道、左手には階段室を臨むことができる。メインハウスの1階部分はリビングルームやオフィスなどのパブリック空間、2階部分はベッドルームやバスルーム、クローゼットなどのプライベート空間がある。メインハウスは十字型の平面形をしており、階段室を中心に、1階は北側にエンターテイメントスペース、東側にエントランスホール、南側にオフィス、西側にリビングールームとキッチンが配置されている。一方2階は北側にメインベットルームとバスルーム、クローゼット、東側に子供部屋、南側にもう一つのベットルームがある。一階の西側にあるリビングルームは、南北に大きく開口が取られ、北側の芝生の庭と、南側のぶどう棚のある中庭を臨むことができる。木のトラスのかかるリビングルームの一端には暖炉のある空間、もう一方にはキッチンがある。メインハウスの付属棟には、洗濯室、ワインセラー、醸造所、ゲストルーム、ジムが配置されている。


 ゲストハウスは吹き抜けでつながれた2階の建物で、1階部分にはリビング、ダイニング、キッチン、2階部分には寝室とバスルームがある。ゲストハウスの付属棟は、プールのための更衣室とバスルーム、また庭をメンテナンスするための道具置場がある。ゲストハウスの西側には外部キッチンとプールも併設されている。


写真: Ivo Tavares Studio https://www.ivotavares.net
建設: Construções Predicaiz LDA (Camilo Vieira)
建設コーディネーター: Carlos Gomes
エンジニアリング: A400
照明製作: Opolab (https://www.opolab.com/)
ランドスケープ: Oh!land (https://www.ohland.pt/)
建築設計: Ren Ito Arq. (https://www.ren-ito.com/)


設計協力: Diana Todorova, João Ramos, Rita Gomes, Yuko Inoue, Bernardo Faria, Elodie Marimba, Maria Milicková, Sofia Augusto, Michela Piddiu, Mogan Dano, Claudia Antal, Inês Ferrão, Jan Binter, Nuno Carvalho Rodrigues, Silvia Snopková, Aws Omran, Urban Vamberger

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    EN    Calçada House is located in Vilar do Paraíso in the north of Portugal. There were existing house from 18th century and several annex buildings with several trees in old manor with 5000m2. The site was divided by the buildings scattered throughout the project site, and each part was designed as unique place. We refurbished them to serve as a residence and a guest house.   The entrance approach path under grapevine trellis appears after passing the rebuilt...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users