Adega Santiago Restaurant

Rio de Janeiro / Brazil / 2018

0
0 Love 16 Visits Published

The restaurant Adega Santiago, which already had three units in the city of São Paulo, opened its first unit in Rio de Janeiro in the old event space of a mall in Barra da Tijuca. The new restaurant, which has gained a privileged location that opens to the landscape of the Tijuca Lagoon, had as main challenge to convert a large space in a more intimate environment. Its spatial organization privileges the visual connection of the hall with the lagoon, while its operational areas are concentrated close to the loading and services access of the mall and close to the original blind walls of the salon. The connection of the restaurant with the view of the lagoon also occurs through the interior design and furniture, which reinforce this relationship through the design of more welcoming cabins and a spatial distribution that highlights it.


The finishing materials, which combine flooring, panels and furnishings in dark woods (cumaru, freijo and peroba rosa respectively) to leather coverings, were applied in more contemporary designs that are inspired by the intimate ambience already adopted in other units. The closing of the restaurant takes place through pivoting lattice panels that make the operation of the restaurant more flexible. These can either restrict the use of the salon outside peak hours or to private events, or allow it to expand to areas near the mall’s balcony that overlooks the lagoon. The lighting of the restaurant is through large circular pendants (two to three meters in diameter), lightly spaced, that eliminate the impact of the original large double height.


Architecture: Bernardes Arquitetura
Interior Design: Bernardes Arquitetura
Team: Thiago Bernardes, Camila Tariki, Antonia Bernardes, Francisco Abreu, Paulo Martins, Caroline Premoli, Juliana Biancardine, Fernanda Lopes, Thais Villar


Air Conditioning: Pro RAC
Construction Company: Saeng Engenharia
Electrical and Hydraulic Installations: Install Engenharia / Alor Elétrica
Industrial Kitchen: Macom
Concrete Structure Design: Praxis Engenharia
Landscaping: Embyá Paisagens e Ecossistemas
Lighting Design: Lightworks


Photos: Leonardo Finotti

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The restaurant Adega Santiago, which already had three units in the city of São Paulo, opened its first unit in Rio de Janeiro in the old event space of a mall in Barra da Tijuca. The new restaurant, which has gained a privileged location that opens to the landscape of the Tijuca Lagoon, had as main challenge to convert a large space in a more intimate environment. Its spatial organization privileges the visual connection of the hall with the lagoon, while its operational areas are...

    Project details
    • Year 2018
    • Status Completed works
    • Type Restaurants
    Archilovers On Instagram