K- House

Konin / Poland / 2021

14
14 Love 774 Visits Published

House K is one of our projects that had waited the longest for its construction. We started working on it in 2012, yet the house has just been finished in 2021. 


In the meantime, the project and the construction have encountered some adventures. The original concept assumed that the building would be part of a larger complex, which was intended to be a multigenerational family residence. Later the client has decided to move her house to another, much more attractive location. When we started working on the necessary adjustments to the project, the site had a virgin appearance, partly overgrown with a forest, gently sloping into the valley of a nearby river. When the house was finally completed, the neighborhood became significantly more developed and populated. 


As requested by the client, the project was to be a modern one-story building giving the residents a feeling of being close with nature. That is the reason why the building was broken down into three smaller volumes, each with a different function.


The volume including the garage and technical rooms was located on the street facing side of the plot. Next to it, in the separate volume the daytime zone including the kitchen, the dining room and the living room was designed. The volume with bedrooms and bathrooms can be found in the internal part of the plot facing the slope and the greenery.


Because the client emphasized a special need for intimacy, the entrance facade has nearly no windows (except for a single narrow window meant for the cat). Even the garage door has been hidden in the wooden panels on the elevation.


In contrast, internal elevations are mostly transparent. Large glazing connects interiors with the garden and the terraces. The corridors and the technical rooms have been additionally lit with the skylights dedicated to flat roofs. 


The building's appearance has been designed to be a combination of smooth, white surfaces of the plastered walls, slick floor-to-ceiling windows and decorative, wooden façade panels.


 


The construction hasn’t been easy. An unprofessional contractor worked negligently and didn’t comply with the project. This has led to a complete shut-down of the works and a long court trial. At the same time the house was deteriorating and overgrowing with greenery. Finally, when it seemed like there was no hope left for the building, the client proved to be exceptionally determined and consistent. The building was stripped to its bare concrete structure, and carefully re-built, with great attention to detail and finishing materials. 


 


House K was one of the first projects of our studio. All the troubles and complications associated with its construction were rather difficult experiences for us. That is why we really enjoy and especially appreciate this final result.


 

14 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    House K is one of our projects that had waited the longest for its construction. We started working on it in 2012, yet the house has just been finished in 2021.  In the meantime, the project and the construction have encountered some adventures. The original concept assumed that the building would be part of a larger complex, which was intended to be a multigenerational family residence. Later the client has decided to move her house to another, much more attractive location. When we...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 14 users