THE FILMMAKERS HUT

Finland / 2021

6
6 Love 371 Visits Published

The Filmmakers Hut is a small shingle clad workspace on the shore of lake Porovesi in central Finland. It is the clients very own secret place of imagination, dreams and new ideas.


The hut rejects the current paradigm of nordic architecture and draws influences from the imaginary universe of the adventure movies of the 80 s. The movies of that of that time are high culture for the children of the era. That is why the hut rejects the obvious and pursues baroque galore, mystisism and multi sensual experience.


The path to the hut follows the shoreline to the ruins of stone foundations in the middle of a small meadow guarded by huge old pine trees. The path acts as a transition from the mundane to the dream world of creative work. At the side of the meadow waits an ancient sacred building lost in time now transformed into a shrine of cinema. The exterior of the small hut is a delusion. By using small tar coated shingle as the exterior cladding and by designing the exterior detailing to appear scaleless the hut is made to appear much larger than its actual fysical size. This in turn makes the surrounding nature and landcape appear colossal. The building is in short a 1:1 scale miniature. The tar coated shingle that has the same material intensity as the surrounding nature and makes the building blend in to its surroundings and shadows exceptionally well.


In trough the window


Black wooden stairs rise up from the ruins of a stone foundation to an ached window that acts as the entrance to the hut. Inside there is a basilika shaped workspace fora moviemaker. The side aisles are for working while the main nave has enough height and air for ideas, dreams and imagination. The walls and the arched ceiling are clad with dark oak boarding and the flooris paved with rough stobe slabs like an old chuch. The dark oak cladding on the surfaces of the high main nave create a sensation of mystical darkness. The posters of the favourite movies of the client act as the saints on the walls of the side aisles. Ihe secundary functions are hidden to to eastern end of the main space. On to of them there is a small mezzanine forcatching ideas and daydreaming. Dark oak ladders rise up to the mezzanine and the circular window that allows the rays of the sunrise to fall upon the worktable of the filmmaker.


The functions in the side aisles are integrated into the fixtures. In the northern side aisle there is a worktable made of oak and a a black cast iron fireplace. In the southern side aisle there is an oak bookshelf, soundsystem and an integrated sofa clad with brandy hued leather. All the fixtures are light hued oak from the floor to the table top. This helps the client to concentrate onto the work at hand. The intrior detailing is multisensual. Softly shaped oak handles and warm and scented leather. All the technical appliances that might give away the actual age of the hut are carefully hidden away to create a building that appears ageless.


The Filmmakers Hut respects and admires the love and passion that the client has for escapist cinema. It acts as a place where the client can create his own imaginary worlds forall of us to enjoy.

6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Filmmakers Hut is a small shingle clad workspace on the shore of lake Porovesi in central Finland. It is the clients very own secret place of imagination, dreams and new ideas. The hut rejects the current paradigm of nordic architecture and draws influences from the imaginary universe of the adventure movies of the 80 s. The movies of that of that time are high culture for the children of the era. That is why the hut rejects the obvious and pursues baroque galore, mystisism and multi...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users