tweak[ed]

Tehran / Iran / 2021

0
0 Love 17 Visits Published

Tweak[ed] is a renovation project for a 154 sqm unit located on the 5th floor of a residential building in Saadat Abad, Tehran, Iran.


The 2-bedroom apartment is transformed into a new configured space through the tweaking of its walls, floors and ceiling. Re-organization of spatial order is achieved through the re-arranging of the sequence of spatial experiences.


The main challenge of the project was to squeeze an office space required by the owner on to the existing plan and  examine the role of such a space  as a shared communal area within the home, therefore, walls around the former bedroom which previously wrapped around the balcony hiding the light and the view from  the rest of the  apartment had to be tweaked by the placement of a new space for an office which then along with the balcony, would open up a vibrant dialogue with the rest of the house, in this sense the role of the office was not just to have a room for an office but to create a multi-functional piece of furniture that would communicate accordingly  with the rest of the adjacent spaces and also  accommodate various functions within its mass, a looped mass that tweaks to create a multifunctional envelope .


A long its path, the mass becomes a  hanging wall / fire place to control the visual connection between the living room and the office creating a semi private space, the mass is further  modified to create a bench that acts as a storage space as well as a viewing deck towards the balcony -a place for reflecting-.Towards the end of the loop is the heart of the office- the desk itself- with framed views to the balcony for concentration and playfulness. In a way the office is a centralized threshold; semi private, floating with uncertain physical boundaries.


The difficulty of designing this new configuration was to keep the second bedroom which was now replaced by the office and find an optimized new location for it to have both privacy and enough light to be still functional as a second bedroom.


The overall white, rose and champion colours of the interiors reflect the desire of the owner for a neutral, naked space that can help to visually and mentally detach from the noise and chaos of a saturated city like Tehran.The use of Ash wood flooring, oak veneer fitted furniture, Persian marble and customized handmade ceramic tiles give a sense of handmade quality to the apartment.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Tweak[ed] is a renovation project for a 154 sqm unit located on the 5th floor of a residential building in Saadat Abad, Tehran, Iran. The 2-bedroom apartment is transformed into a new configured space through the tweaking of its walls, floors and ceiling. Re-organization of spatial order is achieved through the re-arranging of the sequence of spatial experiences. The main challenge of the project was to squeeze an office space required by the owner on to the existing plan and  examine...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2020
    • Work finished in 2021
    • Main structure Mixed structure
    • Client private
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Furniture design
    Archilovers On Instagram