House in Costa Brava

Spain / 2021

13
13 Love 829 Visits Published


The location is Costa Brava, a coastal region of Catalonia facing the Mediterranean Sea. Here, a geometrically shaped residence designed by architect Nicola Tremacoldi merges with the surrounding landscape.


The topography of the land led to the the creation of a triangular structure, clearly visible from the outside. One of the architect’s main goals was to soften the angular shape in the interior through detailed organisation of the space. The main floor and the suite’s glass windows maintain a geometric look, yet they overlook the sea, enhancing and smoothing the connection between interior and exterior.


The original reinforced concrete and iron structure allowed for great design freedom. The final result is a three-storey building organised as follows: on the ground floor, the guest is welcomed by a large, light-coloured surface where entrance, stairs, kitchen, dining room and living area are interconnected. The first-floor suite is also characterised by light shades, a soothing appearance it shares with the adjoining bathroom and walk-in wardrobe. In the basement are a guestroom, laundry room, garage and utility room which are not connected by a uniform interior look and therefore appear as a more fragmented space. The sea view is the only element of continuity this space shares with the upper floors.


The choice for such a light, delicate and relaxing atmosphere makes the villa appear timeless. The combination of colours and materials works perfectly alongside the maritime landscape. Microtopping® was specifically chosen to maintain and enhance such a timeless, silken effect; Ideal Work’s cement-based decorative solution allows the creation of beautiful, high performance seamless surfaces in just 3 mm thickness. In addition, the reinforced concrete of the original structure, left raw on the ceiling and on one of the suite’s walls, gives the space a vibrant touch of brutalism and authenticity.


The white walls and fair-faced concrete’s rough look contrast with smooth Microtopping®, which, through its elegance and tactile appearance, also allowed solving of issues related to the original structure’s concave corners.

13 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The location is Costa Brava, a coastal region of Catalonia facing the Mediterranean Sea. Here, a geometrically shaped residence designed by architect Nicola Tremacoldi merges with the surrounding landscape. The topography of the land led to the the creation of a triangular structure, clearly visible from the outside. One of the architect’s main goals was to soften the angular shape in the interior through detailed organisation of the space. The main floor and the suite’s glass...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users