Mkr Store in Seville

Seville / Spain / 2019

5
5 Love 287 Visits Published

EN - MKR Store in Seville
The refurbishment Project for the multilabel shop MKR (known before as Markaride) arises from the demand of reorganising and giving a new image to the existing retail space: an unstructured and limited space, not in compliance with the actual regulatory standards.


The design introduces new elements that generate a better spatial fluidity from a significant reduction of existing artefacts, with the consequent improvement of circulation and visual perception of the ensemble.


The new space is articulated from the insertion of a helicoidal stair just in the place where the basement and the ground plans overlay. This helix, acts as a giant bolt, becoming the rotation axis that allows the articulation of both floors that smoothly slide 90º into each other.


The location and outline of the stair will determine the formal configuration and position of the two great display stands, defined by curves with different heights and diverse diameters that are overlaid offering its internal concavity to the different articles to be exhibited to the public.


Besides the new spatial organisation, the project tries to introduce homogeneity and coherence to the exhibition and sales space that had been occupied and modified along the years without a clear design or furnishing strategy. That is why a general redistribution and the use of a continuous vertical aluminium foam lining are proposed, with the aim of reaching a homogeneous and contemporary image for the new space. Aluminium has been the main material used: in its different forms, compositions and textures: laminated, extruded and molten.


The pavement made of large stainless steel pieces work together with the aluminium to offer a powerful image, united, neutral and consistent, allowing the clothes, with their infinite universe of shapes and colours, to become the absolute main character of the exhibition space.


 


ES - Tienda MKR en Sevilla
El proyecto de intervención en el local de la tienda de ropa multimarcas MKR, (antes MARKARIDE) surge de la demanda de reorganizar y dotar de una nueva imagen al espacio comercial existente: un espacio reducido y desestructurado, que no cumple con ninguno de los estándares normativos actuales.


El diseño introduce nuevos elementos que generan una mayor fluidez espacial a partir de una reducción significativa de artefactos existentes, con la consiguiente mejora de la circulación y de la percepción visual del conjunto.


El nuevo espacio se articula a partir de la introducción de una escalera helicoidal justo en el lugar en que las plantas baja y sótano se superponen. Esta hélice, a modo de perno gigante, se constituye en el eje de giro que permite la articulación de las dos plantas, baja y sótano, que se deslizan noventa grados una sobre la otra.



La localización y trazado de la escalera va a determinar la configuración formal y la posición de los dos grandes expositores, definidos por curvas, de alturas y diámetros distintos, que se superponen ofreciendo su concavidad interior a los diversos artículos para su exposición al público.


Además de una nueva organización espacial el proyecto trata de introducir homogeneidad y coherencia al espacio de exposición y venta, que ha venido siendo ocupado y modificado a lo largo de los años sin una línea clara de diseño ni de amueblamiento. Por ello se propone una redistribución general y la aplicación de un revestimiento vertical continuo (espuma de aluminio) a fin de conseguir una imagen homogénea y contemporánea del nuevo espacio. Se ha utilizado básicamente un solo material, el metal de aluminio en sus diferentes composiciones y texturas: laminado, extrusionado y fundido.


El pavimento de grandes piezas de acero inoxidable colabora con el aluminio a proponer una imagen potente, y unitaria, neutra y consistente, permitiendo que sea la ropa, con su universo infinito de formas y colores, la que se convierta en el protagonista absoluto del espacio expositivo.

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    EN - MKR Store in SevilleThe refurbishment Project for the multilabel shop MKR (known before as Markaride) arises from the demand of reorganising and giving a new image to the existing retail space: an unstructured and limited space, not in compliance with the actual regulatory standards. The design introduces new elements that generate a better spatial fluidity from a significant reduction of existing artefacts, with the consequent improvement of circulation and visual perception of the...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users