Sports Hall in Borky

Kolín / Czech Rep. / 2021

0
0 Love 16 Visits Published

Clients brief was to build a sports hall with facilities and a seating tribune next to the Elbe river. The proposal won 1st place in architectural competition.


The plot is located at the north-east edge of the Kolín town, close to the tennis courts and an athletic stadium. This sport facilities ansamble is enclosed by deciduous forest and is accesed by a cycle path by the Elbe river.


The proposal is influenced by the surrounding flatness of the terrain, where it’s easy to bicycle. By the friendly atmosphere of the nearby town. By the slow flow of Elbe River and by the plot location in the woods. The concept is based on a low single storey building, roofed with an overlapping cantilever and the wooden mass of the elevated hall. The cantilever delimitates the low part of the building what brings a small-scale friendly atmosphere. The high wooden lantern is peaking over the lower part. The big windows illuminating the interior refer to the Czech tradition of Sokol sports halls with the optimistic spirit in the state-founding interwar period.


The layout plan is based on a simple decision to place the whole program on one floor. Everything is easily accessible while enabling a sufficient control and overview for the receptionist desk.


The entrance hall flows into a buffet. It’s possible to connect or divide the two spaces if necessary. Dressing rooms, toilets and technical rooms follows in this lower part of the building. Entrances to the playing field are separated for visitors and players.


The building structure is founded on a monolithic reinforced concrete slab and the vertical support structure is made of precast reinforced concrete columns. The roof trusses are glued laminated timber with a 32 m spans. The wall structure infill between the columns is of precast concrete panels. The whole structure is thermal insulated with ETICS. In the interior, acoustic sealing and cladding is introduced.


The object is heated and partly cooled with a heat pumps. A small is photovoltaic power plant is installed on the lower roof. The interior can be ventilated naturally, in the winter and summer season the ventilation is managed by the instrumentation control system. The building is energetically passive.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Clients brief was to build a sports hall with facilities and a seating tribune next to the Elbe river. The proposal won 1st place in architectural competition. The plot is located at the north-east edge of the Kolín town, close to the tennis courts and an athletic stadium. This sport facilities ansamble is enclosed by deciduous forest and is accesed by a cycle path by the Elbe river. The proposal is influenced by the surrounding flatness of the terrain, where it’s easy to...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Main structure Mixed structure
    • Client Municipality of Kolín
    • Contractor Strabag, www.strabag.cz
    • Status Completed works
    • Type Sport halls
    Archilovers On Instagram