Types of spaces

Palma + Hanghar Logroño / Spain / 2021

7
7 Love 571 Visits Published

Festival Internacional de Arquitectura CONCÉNTRICO


The project is located in the passage of the old Tobacco Factory of La Rioja, an urban space of narrow and elongated dimensions, filled by a monumental red brick chimney. The project restores the site to its status as a built space by consolidating the facades and giving the tobacco factory as a whole its original unity. The interior is articulated through the concatenation of a series of square rooms of 3.6x3.6m that form a spatial procession of corridors and rooms of domestic character, thus reconstructing the emptiness of the passage.


The rooms, open to the sky, explore various spatial possibilities through a rotund geometry in plan while its domestic scale, so far away from the public space of the city, moves the occupant from visitor to inhabitant, allowing the possibility of interacting with the installation in a deeper way. The interior rooms provide those who pass through them with an unexpected atmospheric experience, which returns the inhabitant to an exterior condition that reminds him of the public nature of the intervention.


These sort of programmatically generic but spatially specific spaces are built with 30x30cm thermo-clay bricks that give the project a familiar condition thanks to the use of a material so typical of the collective imaginary. Moreover, the brick block is both material and spatial unit of the project, generating


a system of stereotomic appearance capable of veiling its tectonic logic thanks to the massiveness of its pieces. The floor, covered with discarded brick chips, gives the space material continuity while slowing down the passage of those who pass through it and providing a leisurely experience away from the bustle of the city.


Palma - Ilse Cárdenas, Regina de Hoyos, Diego Escamilla, Juan Luis Rivera
HANGHAR - Eduardo Mediero


Team: Jorge Mañas, Stefania Rasile
Location: Logroño, Spain
Construction: Construcciones Calleja
Bricks loaned: Cerámica Sampedro
Photos: Luis Díaz Díaz


[ES]


El proyecto se encuentra ubicado en el pasaje de la antigua Fábrica de Tabacos de La Rioja, un espacio urbano de dimensiones estrechas y alargadas, colmatado por una monumental chimenea de ladrillo rojo. El proyecto devuelve al lugar su condición de espacio construido consolidando las fachadas y otorgando al conjunto de la tabacalera su unidad original. El interior se articula a través de la concatenación de una serie de estancias cuadradas de 3,6x3,6m que conforman una procesión espacial de pasillos y habitaciones de carácter doméstico reconstruyendo así el vacío del pasaje.


Las habitaciones, abiertas al cielo, exploran diversas posibilidades espaciales a través de unas geometrías rotundas en planta al tiempo que su escala doméstica, tan ajena en
el espacio público de la ciudad, traslada a quien la ocupa de visitante a habitante, permitiendo la posibilidad de poder interactuar con la instalación de una manera más profunda.
Las estancias interiores proporcionan a quien las atraviesa una experiencia atmosférica inesperada, que devuelven al habitante a una condición exterior que le recuerda del carácter público de la intervención.


Esta suerte de espacios programáticamente genéricos,
pero espacialmente específicos, se construyen con ladrillos
de termoarcilla de 30x30cm que adquieren al proyecto una condición familiar gracias al uso de un material tan propio del imaginario colectivo. Más aun, el bloque de ladrillo es a ambas partes unidad material y espacial del proyecto generando un sistema de apariencia estereotómica capaz de velar su lógica tectónica gracias a la masividad de sus piezas. El suelo, cubierto con viruta de ladrillo desechado, otorga al espacio continuidad material al tiempo que ralentiza el paso de aquel que lo atraviesa y proporciona una experiencia pausada lejos del bullicio de la ciudad.

7 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Festival Internacional de Arquitectura CONCÉNTRICO The project is located in the passage of the old Tobacco Factory of La Rioja, an urban space of narrow and elongated dimensions, filled by a monumental red brick chimney. The project restores the site to its status as a built space by consolidating the facades and giving the tobacco factory as a whole its original unity. The interior is articulated through the concatenation of a series of square rooms of 3.6x3.6m that form a spatial...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Exhibition Design / Exhibitions /Installations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users