Chengdu Xinglong Lake CITIC Bookstore

A book falling from the sky Chengdu / China / 2021

9
9 Love 336 Visits Published

Background


July-August 2018, “Xinglong Lake Bookstore Architectural Creative Design Competition” started to be open to the public entries. It was sponsored by Chengdu Tianfu New Area Investment Group Co., Ltd. with China Southwest Architectural Design and Research Institute Co., Ltd. and co-sponsored by Chengdu Yi Zhu Yi Shi Culture Communication Co., Ltd. There were 486 applications received. MUDA-Architects emerged as the winner of the competition among 20 finalists out of 249 candidates with design proposals.


Chengdu Tianfu New Area has been identified as a crucial node in the development of The Belt and Road Initiative and the development of the Yangtze River Economic Belt. Ecological value in line with the development to implement the concept of “Park City” was fist mentioned by the shore of Xinglong Lake in February 2018. To correspond with the development plan, the competition is prepared for creating a lakeside bookstore as a new landmark of Chengdu, which could leverage the ecological value and the human spirit collectively.


Taking this as an opportunity to reflect and embody the inimitable temperament and leisurely lifestyle of Chengdu, MUDA-Architects made efforts to convey the esteem of local natural environment and add a new dimension to the future vision of “landscape integration and urban symbiosis”.


Concept


The design concept originates from the idea of “a book falling from the sky”, and the shape of book is engaged with the architectural form to visualize the metaphor. Visitors are expected to step into the architectural space and get immersed into the tranquility to develop a positive self-talk and a journey of self-discovery.


Site


To create an appealing waterfront space, the project starts with a 12m*40m rectangular plane foundation located on the east lake shore of Xinglong Lake Southwest Bay Area.


Two ends of the roof ridge are vertically stretched from 3 meters to different heights where the southwest end is elevated to 16 meters and the northeast end stops at 7.5 meters. The curved roof surface is formed according to the height of four supporting corners as a flipped page, which reinterprets the pitched roof of traditional Sichuan folk dwellings.


Meanwhile, the roof also cooperates with the water ripples in order to extend the wavy feature to the architecture and blend in the natural environment.


The architecture is linearly expanded to conform with the site and connect with the lake. The glass curtain wall is installed to be partially subaqueous as the waterfront façade of the bookstore. The natural light penetrates through the water and streams into the interior space of the bookstore, which assists in creating an ambience of serenity.


Designed with both transparent glass wall and solid coated façade, the architecture introduces the aquatic plants, lawns, other vegetation and water features into the interior space to correspond to the design theme of “reading in nature”. 


Function


Visitors could get access to the bookstore from the main entrance on the south end where the reception, the gallery walls and upwards forming a spatial sequence of entrance area.


Sunlight casts through the glass wall on the left side and introduces the lake view into the interior space. Art gallery walls and a sculpture display area are placed at the entrance of the bookstore to release a sense of tranquility as the introduction of this book in architectural form.


Walking through the art exhibition area and downward with several steps, the sunken reading area could be found as the core of bookstore. Standing, leaning, or sitting on the steps, users can gain the most comfortable reading state.


The entirety of architectural structure is presented by steel frame. The vertical steel columns are subtly concealed in the keel installation of the glass curtain wall and covered by the wall with no traces.


The waterfront glass curtain wall extends to about one meter beneath the water, adding more interest to the space with the light and ripples. MUDA thus provides users with a unique underwater reading experience.


A row of cafe tables and chairs are furnished along the glass curtain wall to generate a waterfront reading area, which is functioned as a cafe as well. To complement the ambience, undulating water waves projected by the natural lights add more interests to the spatial experience. Rocks and submerged plants are plotted in front of the glass curtain wall as the background of swimming fish. Visitors could take a seat and have an ambiguous conversation with the lapsing time and the nature.


The design of meditation area takes account of self-talk and internal monologue potentially needed from the perspective of readers. It is formed as a narrow corridor along the east wall with several windows dispersed in different sizes. Those small openings allow the natural light to stream in with shadow cast while the light and shade tell the traces of time.


Meanwhile, the interior wall is installed with a slender horizontal opening which is designed to be about the level of people’s sight. It creates a relatively enclosed space in the bookstore for visitors to ponder and catch a glimpse of natural environment, which aims to remind them of the relationship between themselves and the world internally and externally.


The theatre space, office and storage area are located at the secondary entrance, which could ensure the privacy and flexibility when activities are arranged.


The landscape design of the site is compatible with the architectural design of the bookstore, respecting nature and the site to the greatest extent. The back of the building restores the original sloping contours of the site, forming layers of cascading grass and setting up an arcing landscape wall to echo it.


Users can rest on the grass or sit on the scenic wall, the sense forming a harmonious coexistence among people, architecture, and nature. Wooden platforms are designed at both entrances of the building, providing users with outdoor resting and water-friendly spaces, and providing more space for the bookstore's operational activities.


Details and Materials


Titanium zinc panels imported from France are adopted for the architectural surface. Panels are installed by using the flat lock system to provide a fish scale texture and a visual connection with the shimmering lake. The texture of the titanium-zinc panels also corresponds to the traditional "tile roof" form.


The titanium zinc panel could get protected from its zinc carbonate layer and get recovered from slight scratches by its oxidation. The outstanding intrinsic recovering capacity and the oxide layer would bring extra value and interests to the architecture.


More than 700 pieces of aluminum square tubes finished with wood grain extrusion are installed for the grille ceiling, forming the united aura. Each piece is bespoken with its individual curvature for assembling as a smooth hyperbolic ceiling surface. Insisting on obtaining a neat appearance, the mechanical extraction ducts, the smoke detection system and lighting circuits are strategically wrapped in the gap between the ceiling and the steel frame of the roof. The grille extends from the ceiling to the foot of the wall to stress the tension of the space.


The interior is presented in the most simple and pure way, using two materials, wood grain and concrete texture paint as the base color of the space, with the intention of eliminating complicated decorations and bringing a more comfortable visual experience for users.


In order to ensure the quality, the underwater section of the glass curtain wall is calculated under the consideration of the highest water level during the flood season, and it has been tested for the waterproof performance by multiple times. Watertight process mainly focuses on the resistance glass wall against the water pressure and the airtightness between column and glass, and it is also designed to reduce the possibility contacting water and steel structure. Hollow glass panels with double-sided adhesive strips are adopted to meet the functions and requirements. Using 3.2m x 4m form and four layers of stalinite along the lake, the design achieves outdoor water pressure resistance, indoor impact resistance and building insulation and energy saving.


The End


With neither winding corridors, nor mysterious concealment, the whole space gives the reader unlimited possibilities, and great physical and mental freedom.


MUDA-Architects uses architectural language to propose the relationship between man and books, man and nature, and man and space. Within this building, mountains, lake and things are equivalent to people, we regain interest to each other while forgetting ourselves; within this building, people are awaken to face their true self, and to repair the degraded senses.


Project Name: Chengdu Xinglong Lake CITIC Bookstore


Project type: Architectural design, interior design, soft furnishing design


Project Location: Chengdu, China


Building Area: 500 sqm


Lead and Principal Architect: Lu Yun


Competition Stage Design Team: Zhao Guojun, Ni Dan, Li Yue, Le Jia Yi, Liu Xiao Siao, Li Jean, Liu Hanning


Design team for the deepening phase: Xu Jiandan, Lv Chenyu, Rong Dian, Ni Dan, He Fan, Mei Yixuan, Zhan Ziqi, Liu Bin, Jia Shuran, Liu Jingyi, Fu Yao


Materials: titanium and zinc panels, wood-grain honeycomb aluminum panels, wood-grain aluminum grille, oak veneer, concrete texture paint


Client: CITIC Urban Development&Operation


Lighting design consultant: BPI


Curtain wall design consultant: Ji Li Curtainwall


Structural design consultant: iStructure


Building Construction Design: China CSCEC Design Group Co.,Ltd.


Soft furnishing procurement cooperation: Vandello


Water ecology management of the Shudian Lake area: Wanhua Qingyuan Water Environment


Landscape: Wanhua Landscape Center, Yu Dao Landscape Design


Photography: Arch-Exist, Here Space, Luyun


Architectural illustration: RUIS Ruoxi Design


Article Editor: Luyun, Wang Peiting, Han Rong

9 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Background July-August 2018, “Xinglong Lake Bookstore Architectural Creative Design Competition” started to be open to the public entries. It was sponsored by Chengdu Tianfu New Area Investment Group Co., Ltd. with China Southwest Architectural Design and Research Institute Co., Ltd. and co-sponsored by Chengdu Yi Zhu Yi Shi Culture Communication Co., Ltd. There were 486 applications received. MUDA-Architects emerged as the winner of the competition among 20 finalists out of 249...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Book shops
    Archilovers On Instagram
    Lovers 9 users