Modular House La Eliana

Spain / 2020

37
37 Love 4,330 Visits Published

The project arises from a key premise set by clients, a young family with children. They were clear, they were looking for a functional home that was developed on ground floor. From there, on a flat plot without large conditions, the simplicity and precision of the prefabricated concrete panels is sought to configure a house of pure lines and white color. It plays with light as one more compositive element. A set of water layers not only makes up the outside, but we use them to sectorize it, depending on the level of privacy you want. This creates a series of semi-private outdoor platforms, which will open to each one of the bedrooms looking for each user's space to open to the outside as an extension of the bedroom itself.


The floor is bitten by an open patio, creating a terrace for the master bedroom, which opens to the water layer, which not only refreshes the atmosphere and allows its enjoyment, but closes that patio for the exclusive use of the master bedroom.
The aim is to blur the boundaries between indoors and outdoors, although this does not imply a renunciation of the intimacy of spaces.


To do this, it becomes essential to study the orientation of each of the spaces and thus avoid excessive sunning or cold spaces that do not invite you to relax. Fundamentally in the living room, where the wall completely disappears to make way for the glass. Only by playing with the orientation can we take the license not to interpose any cantilever, so that 


the living room itself becomes a porch according to the season and the degree of opening of the windows.


While intimacy is fundamental in a family home, so is the fluidity of the most public spaces, in which nothing defines one stay of another precisely, and resources such as slats are used to give the play area some independence, without visually closing it to the rest of the space.


Although the whole house is developed on the ground floor, an extra multipurpose space is provided in the basement, to which opens an English patio where one of its walls behaves like a waterfall that refreshes the atmosphere, and that does not come from anywhere other than the top water layer, as an infinity pool.


Regarding to materiality, there are no excesses and the key word is continuity. A domestic order is sought to accompany the strictest functionality.


Mediterranean house with minimalist lines, where light, water and outdoor space take on main prominence. 


(es)


El proyecto surge a partir de una premisa clave por parte de los clientes, una familia joven con hijos. Lo tenían claro, buscaban una vivienda funcional que se desarrollara en una sola planta.
A partir de ahí, en una parcela llana sin grandes condicionantes, se busca la sencillez y la precisión de los paneles prefabricados de hormigón para configurar una vivienda de líneas puras y color blanco.


Se juega con la luz como un elemento compositivo más, y un juego de láminas de agua, no sólo compone el exterior, sino que nos servimos de ellas para sectorizar el mismo, según el nivel de privacidad que se desea.
Así se crean una serie de plataformas exteriores semiprivadas, que se abrirán a cada uno de los dormitorios buscando que el espacio de cada usuario se abra al exterior como una extensión del propio dormitorio.


Un bocado muerde la planta, a modo de patio abierto, creando una terraza para el dormitorio principal, que se abre a una lámina de agua, la cual no sólo refresca el ambiente y permite su disfrute, sino que cierra dicho patio para el uso exclusivo del dormitorio principal.


Se busca difuminar los límites entre interior y exterior, si bien, ello no supone una renuncia a la intimidad de los espacios.
Para ello, se convierte en fundamental, estudiar la orientación de cada uno de los espacios y así evitar soleamiento excesivo o espacios fríos que no invitan a relajarse. Fundamentalmente en el salón, donde el muro desaparece totalmente para dejar paso al vidrio, sólo jugando con la orientación puede permitirse la licencia de no plantear voladizo alguno, de manera que el propio salón se convierte en porche según la estación del año y el grado de apertura de los ventanales.


Si bien la intimidad es fundamental en un hogar familiar, también lo es la fluidez de los espacios más públicos, en los cuales, nada define una estancia de otra de manera precisa, y se utilizan recursos tales como el las lamas para dotar de cierta independencia a la zona de juegos, sin que por ello se cierre visualmente al resto del espacio.


Aunque toda la vivienda se desarrolla en planta baja, se aporta un espacio polivalente extra en sótano, al cual se abre un patio inglés donde uno de sus muros se comporta como una cascada que refresca el ambiente, y que no viene de otro lugar que de la lámina de agua superior, a modo de infinity pool.


Respecto a la materialidad, no hay excesos y la clave es la continuidad. Se busca un orden doméstico que acompañe a la funcionalidad más estricta.


Vivienda mediterránea de líneas minimalistas, donde la luz, el agua y espacio exterior cobran principal protagonismo.

37 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The project arises from a key premise set by clients, a young family with children. They were clear, they were looking for a functional home that was developed on ground floor. From there, on a flat plot without large conditions, the simplicity and precision of the prefabricated concrete panels is sought to configure a house of pure lines and white color. It plays with light as one more compositive element. A set of water layers not only makes up the outside, but we use them to sectorize it,...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 37 users