Les Voisines Chalet

Canada / 2021

32
32 Love 3,032 Visits Published

Made up of three interconnected houses, Les Voisines proposes a novel living and rental space that reinvents the boundaries between shared and private space. An invitation to experience the rental home of the future. Located in Austin in the Eastern Townships, the project is a collaboration with the client, Lysanne Pépin of the Maison Pépin boutique, who designed the interior while APPAREIL signed the architectural envelope, which balances tradition and modernity.


Large spaces and sub-spaces for multiple purposes
The client wished to build three distinct but interconnected homes. The westernmost house is inhabited by the clients. Thanks to its bedroom, rest area, bathroom and independent kitchen, it can be completely closed off to the two other homes. The largest home, in the east, was designed to be rented and can host up to two families, with three rooms and a dormitory on the second floor. Nestled between the other two, the third home hosts a shared space with a kitchen, dining area and living room.


A long passage cuts across the three residences and cleaves each building in two, creating sub- spaces within and between the homes. The southern spaces on this line are the shared living spaces that give onto the lake, while the northern spaces are reserved for the rooms.
In the protected hall that links the homes, storage spaces have been placed on the northern side, closing off the view from the road, while the southern side is open to the lake and lets in abundant light. The glass passage that crosses through the homes punctuates the path with its mullions and changing light display, creating an invitation to wander and a space conducive to contemplation and communion with nature.
The brick hall’s materiality stands in contrast to the wooden floors, acting both as a distinguishing element and as a unifier between the three houses. The brick’s urban materiality toys with notions of interior and exterior, as do the furnishings and the openings that foster a connection with the lake and blur the limits between the inside and the outside, giving people inside the home the impression of having both feet in the water.


A respectful architecture for an intact nature
The trio of cottage’s fan-like slope offers different angles and viewpoints onto the lake and the surrounding nature. T\\he base of the terrace’s coating fosters a direct connection with the earth. The two small terraces, facing south and nested between the homes, are protected by the wind, creating a microclimate that encourages the space to be used a little later into the season.
Mindful of respecting the territory and the environment, APPAREIL Architecture sought to maintain the site by preserving its natural state as much as possible, adding only indigenous pieces to the furnishings.


A traditional shape, contemporary materials
Drawing inspiration from the cottage’s traditional architecture, APPAREIL proposes a contemporary reinterpretation. Les Voisines, with its gabled roof, adopts a slope conducive to Quebecois winters. The cedar exterior coating is local and durable for a timeless style. The openings draw upon the language of the traditional home while proposing a modernized version with oversized windows. The short roof overhangs contribute to the cottage’s more contemporary aesthetic.
A Nordic approach inspired by our traditions is the creation’s guiding line. This audacious and distinctive project, as much in its layout as in its construction details, is borne out of an out-of- the-ordinary partnership.


(fr)


Composés de trois maisons reliées entre elles, Les Voisines proposent une maison bigénérationnelle également conçue pour la location qui réinvente les frontières entre espaces communs et privés. Une invitation à vivre la maison locative du futur. Situé à Austin en Estrie, le projet est une collaboration avec les 2 clientes propriétaires, dont Lysanne Pépin de la boutique Maison Pépin, qui s’est occupée des intérieurs tandis qu’APPAREIL signe l’enveloppe architecturale entre tradition et modernité.


Des grands espaces et des sous-lieux pour un programme multiple
La cliente souhaitait construire trois maisons distinctes, mais reliées entre elles. La maison la plus à l’ouest est celle des clients. Grâce à sa chambre, son séjour, sa salle de bain et sa cuisinette indépendante, elle peut se fermer complètement aux deux autres. Tous les espaces peuvent se louer et permettent une co-habitation entre plusieurs familles, deux générations ou une retraite de yoga par exemple. La maison peut accueillir jusqu’à deux familles avec ses trois chambres et son dortoir à l’étage. Au cœur des deux maisons, le troisième chalet accueille un espace commun avec cuisine, salle à manger et salon.


Un long passage traverse les trois résidences et scinde en deux chacun des bâtiments, faisant émerger des sous-lieux dans les maisons et entre les maisons. Les espaces au sud de cette ligne sont les aires de vie commune qui donnent vue sur le lac, tandis que les espaces au nord sont réservés pour les chambres.
Dans le corridor protégé qui lie les maisons, les espaces de rangement ont été placés côté nord, fermant la vue depuis la route, tandis que le côté sud est ouvert vers le lac et laisse entrer abondamment la lumière. Les passages vitrés entre chaque maison rythment le parcours par ses meneaux et ses jeux de lumière changeant au cours de la journée, invitant à la promenade et créant un lieu propice à la contemplation et à la connexion avec la nature.
La matérialité du corridor en briques se démarque des planchers en bois, agissant à la fois comme un élément de séparation et d’union entre les trois maisons. La matérialité urbaine de la brique joue avec les notions d’intérieur et d’extérieur, tout comme les aménagements et les ouvertures qui favorisent la connexion avec le lac et participent à brouiller les limites entre le dedans et le dehors, donnant l’impression d’avoir les deux pieds dans l’eau lorsqu’on est dans la maison.
Une architecture respectueuse pour une nature préservée.
L’inclinaison en éventail du trio de chalets offre des angles et des points de vue différents sur le lac et la nature environnante. Le revêtement bas de la terrasse favorise la connexion directe avec le sol. Les deux petites terrasses, orientées au sud, et qui se nichent entre les maisons, sont protégées par le vent, créant un microclimat qui favorise l’utilisation de l’espace un peu plus tard dans la saison.


Sensible au respect du territoire et de l’environnement, APPAREIL architecture a veillé à préserver le site en le gardant le plus possible à son état naturel, ajoutant uniquement des espèces indigènes à l’aménagement.


Une forme traditionnelle, des matériaux contemporains
S’inspirant de l’architecture traditionnelle du chalet, APPAREIL en propose une réinterprétation contemporaine. Les Voisines avec ses toits à deux versants favorisent la pente propice aux hivers québécois. Le revêtement extérieur en bardeaux de cèdre est local, durable pour un style intemporel. Les ouvertures reprennent le langage de la maison traditionnelle tout en en proposant une version modernisée avec des fenêtres surdimensionnées. Les courts débords de toit participent à une esthétique plus contemporaine du chalet.
Une approche nordique s’inspirant de nos traditions est le fil conducteur de l’ensemble de la réalisation. Ce projet audacieux et distinctif, autant dans son aménagement que dans ses détails de construction, est le fruit d’un partenariat hors du commun.

32 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Made up of three interconnected houses, Les Voisines proposes a novel living and rental space that reinvents the boundaries between shared and private space. An invitation to experience the rental home of the future. Located in Austin in the Eastern Townships, the project is a collaboration with the client, Lysanne Pépin of the Maison Pépin boutique, who designed the interior while APPAREIL signed the architectural envelope, which balances tradition and modernity. Large spaces...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Country houses/cottages
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users