CASA OM

Mérida, Yucatán Mérida Yucatán / Mexico / 2016

0
0 Love 28 Visits Published

On the roof there is a roof garden that allows you to enjoy the breeze and the Yucatecan flora. This area is reached through a sculptural staircase made of aluminum tubulars, which is located above the pool; the positioning of these elements was inspired by the stalactites and cenotes in the area. The entire project is resolved according to LEED parameters. Rainwater collection systems were used for reuse in irrigation and sanitary facilities and the facades are covered by materials approved by the Green Coucil Building.
Among other technologies that the project has that are focused on energy saving are: home automation system, green roofs, natural lighting systems and the coating of all the windows with membranes against ultraviolet rays; all together, they keep the house at a comfortable temperature, which reduces energy consumption in the air conditioning system.
This home was resolved through the search for intimate and private spaces while taking advantage of the landscapes and surrounding vegetation of the land that is located in an exclusive area on the outskirts of the city of Mérida surrounded by the Yucatecan jungle.
You are greeted by a triangular volume of precast concrete made in work that is suspended from the ground generating an interior garden that gives privacy to the social areas.
Inspired by the textile patterns of the henequen fibers, we generate in precast concrete made on site, a triangular volume dominates the facade, generating a tension between materials that generates the entrance of the house.
The light becomes the protagonist on the wall by generating a playful space with a play of shadows that at the same time generates that the incidence of the sun and the heat towards the house decreases.
Inside the house, all the spaces open onto private gardens, through latticework louvers patios.
The house is located on the rooftop and is topped by a deck garden that allows us to enjoy the breeze, vegetation and views of the Yucatecan jungle. It is connected to the house through a sculptural staircase of louvers inspired by the stalagtites of the Yucatecan cenotes that is located over the pool.
Through some English patios that put lighting and cross ventilation to the rooms.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    On the roof there is a roof garden that allows you to enjoy the breeze and the Yucatecan flora. This area is reached through a sculptural staircase made of aluminum tubulars, which is located above the pool; the positioning of these elements was inspired by the stalactites and cenotes in the area. The entire project is resolved according to LEED parameters. Rainwater collection systems were used for reuse in irrigation and sanitary facilities and the facades are covered by materials approved by...

    Project details
    • Year 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram