SOCIAL HOUSING BRAGARINA

The project for the Bragarina area, in the municipality of La Spezia, is a work consisting of 61 apartments La Spezia / Italy / 2019

5
5 Love 372 Visits Published

The project for the Bragarina area, in the municipality of La Spezia, is a work consisting of 61 apartments of different size distributed in two buildings. The smaller one connects with the existing buildings, and it follows the orientation of the road; the largest one, instead, is set up as a courtyard building opened on the road. This building is composed of three independent volumes connected by structural elements on plain sight.
The street front, characterized by a succession of volumes (the buildings) and empty spaces (the square, the court), is bounded together by a row of trees aligned with the building facades.
On the ground floor, commercial activities are hosted into glass volumes that emphasize the permeability of the lot.
In spite of their different typology, the buildings have an unitary architectural language; the façades highlight the structural elements (pillars and ceilings) in opposition to the walls. The concept we thought of is a structural grid where we insert the boxes with the housing spaces, staggered on each floor to obtain the lodges. Each apartment can thus enjoy a private outdoor space.
On the top floor there are closed and open spaces dedicated to sociability: the Limonaia (where residents can cultivate lemon trees), vegetables gardens, a solarium, a room for parties and for common activities.


location: La Spezia, Italy
client: DeA Capital SGR, Fondo Housing Sociale Liguria
designer: DAP studio, Progetec
status: completed
photos: Atelier XYZ

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The project for the Bragarina area, in the municipality of La Spezia, is a work consisting of 61 apartments of different size distributed in two buildings. The smaller one connects with the existing buildings, and it follows the orientation of the road; the largest one, instead, is set up as a courtyard building opened on the road. This building is composed of three independent volumes connected by structural elements on plain sight.The street front, characterized by a succession of volumes...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2018
    • Work finished in 2019
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Public Squares / Apartments / Multi-family residence / Social Housing
    • Websitehttp://www.dapstudio.com
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users