Casa da Árvore

Portugal / 2020

22
22 Love 5,419 Visits Published

It starts from the imaginary of the treehouse, where the main idea of being in contact with nature and discovery, allows to stimulate learning from a concept that meets the methodology used in school.


Casa da Árvore appears as one of the first moments in which children have contact with the world of architecture in relation to nature.


The idea of connecting ​​classrooms to outer space was the starting point for the development of this project. This premise, coupled with large windows, allowed us to create classrooms where the interior space appears as an extension of the exterior, thus creating a strong connection with nature.


The patios and porches allow children to fully use the space, and the structure itself was designed as an integral part of the patio furniture.


The choice of materials used is in accordance with the concept of the project, where the use of natural cork as a cladding material in the eaves connects us with nature. The stereotomy itself was crafted like pieces of a puzzle, creating a rhythm on the façade that allows for different appropriations and movements. The concrete of the walls was treated in a particular way, almost alluding to the roots of the trees, where you can see the inert materials that make up and support the structure resting on a pavement in earth tones that reinforces the imagery of the Casa da Árvore.


…will continue to grow.


Typology: 1st Cycle School of Basic Education


Project completion year: 2020


Built Area: 274.50 m2


Total Area: 752.00 m2


Client: O Jardim dos Fraldinhas


Author: Contaminar Arquitetos


Team


Principal Architects: Joel Esperança, Ruben Vaz, Eurico Sousa and Joaquim Duarte


Collaborating Architects: Filipa Pimpão, Ana Carolina and Sara Fernandes


 


Specialties


Constructor: Irmãos Couto e Coito, Lda


Engineering: Dimeng, Lda


Air conditioning: Leiricanal, Técnicas Lda


Lighting: Socilux, Lda


 


Photography: Fernando Guerra | FG+SG


[PT]


Partindo do imaginário da casa da árvore, onde a ideia principal é estar em contato com a natureza e com a descoberta, onde permite estimular a aprendizagem num conceito que vai de encontro à própria metodologia utilizada na escola.


A Casa da Árvore surge como um dos primeiros momentos em que as crianças têm contato com o mundo da arquitetura aliada à natureza.


A ideia de salas de aula conectadas com o espaço exterior, foi o ponto de partida para o desenvolvimento deste projeto. Esta premissa, aliada a grandes planos de vidro permite-nos a criação de salas de aula onde o espaço interior surge como um prolongamento do exterior, originando assim uma forte conexão com a Natureza.


Os pátios e alpendres permitem às crianças a utilização do espaço na sua totalidade e a própria estrutura foi desenhada como parte integrante do mobiliário do pátio.


A escolha dos materiais utilizados surge de acordo com o conceito do projeto, onde a utilização da cortiça natural como material de revestimento das platibandas remete-nos à natureza. A própria estereotomia foi trabalhada como peças de puzzle, criando um ritmo na fachada que permite diferentes apropriações e movimentos. O betão nas paredes foi tratado de uma forma particular, quase alusiva às raízes das árvores, onde conseguimos ver os inertes que compõem e suportam a estrutura apoiada sobre um pavimento em tons terra que reforça o imaginário da Casa da Árvore. 


…vai continuar a crescer.


[ES]


El proyecto comienza en el imaginario de la casa en el árbol, donde la idea principal de estar en contacto con la naturaleza y el descubrimiento, permite estimular el aprendizaje desde un concepto que se encuentra con la metodología utilizada en la escuela.


Casa da Árvore aparece como uno de los primeros momentos en que los niños tienen contacto con el mundo de la arquitectura en relación con la naturaleza.


La idea de aulas conectadas con el espacio exterior fue el punto de partida para el desarrollo de este proyecto. Esta premisa, compañada con grandes planos vidriados, nos permitió crear aulas donde el espacio interior aparece como una extensión del exterior, creando así una fuerte conexión con la naturaleza.


Los patios y exteriores cubiertos permiten que los niños usen el espacio en su totalidad y la estructura en sí fue diseñada como parte integral de los muebles del patio.


La elección de los materiales utilizados es acorde con el concepto del proyecto, donde el uso del corcho natural como material de revestimiento en los aleros nos conecta con la naturaleza. La estereotomía en sí fue elaborada como piezas de un rompecabezas, creando un ritmo en la fachada que permite diferentes apropiaciones y movimientos. El hormigón de los muros fue tratado de una forma particular, casi aludiendo a las raíces de los árboles, donde se aprecian los materiales inertes que componen y sostienen la estructura apoyada sobre un pavimento en tonos tierra que refuerza la imaginería de la Casa da Árvore.


... que seguirá creciendo.

22 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    It starts from the imaginary of the treehouse, where the main idea of being in contact with nature and discovery, allows to stimulate learning from a concept that meets the methodology used in school. Casa da Árvore appears as one of the first moments in which children have contact with the world of architecture in relation to nature. The idea of connecting ​​classrooms to outer space was the starting point for the development of this project. This premise, coupled with large windows,...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users