Tetusin design re-use office

Fukuoka / Japan

39
39 Love 3,337 Visits Published

OLD MEETS NEW FOR TETUSIN DESIGN RE-USE OFFICE


the façade of an old university building stands next to a skeleton steel frame for yHa architects’ latest project in fukuoka, japan. ‘TETUSIN DESIGN RE-USE OFFICE’ is a mixed-use building that comprises both workspace and housing.


 


the project’s unusual elevation was triggered by the client, who had been working on the preservation of the 1928 ‘kyushu university matsuhama welfare facility’. fearing its demolition, and the loss of a historic part of the university, the client and architect decided to take parts of the building and reconstruct it on another site 800 meters away.部材生け捕り・再構築による新築デザインオフィス


 


 


A STRIKING CONTRAST BETWEEN SOLID AND VOID


rather than completely preserve the building like for like, yHa architects selected traces of the western-style architecture and layered them with contemporary elements. the architects identified three important ‘memories’: the ‘urban memory’ of the façade, the ‘spatial memory’ of the staircase, and the ‘material memory’ of the characteristic elevation color.


 


the new façade stands three storeys tall and forms a striking contrast between solid and void. soft colors echo the original university building while a steel frame quietly mirrors the gable roof shape. behind the distinct frontage, a lower volume stretches back onto the site. there’s also a landscaped area that could be expanded onto according to the residents’ future needs.


 


the interiors are light and airy, with traces of the old building seamlessly integrated with the new architecture. the lower volume features large, floor-to-ceiling windows and is topped with a translucent roof that makes the structure appear to glow at night.


 


project info


name: TETUSIN DESIGN RE-USE OFFICE


location: fukuoka, japan 


architect: yHa architects


construction: EX works


structure: wood 2 floors


site area: 310.71 m2


building area: 58.82 m2


total floor area: 117.27 m2


exterior finish: roof: tent membrane (fiberglass membrane) / wall: existing cedar boards, ceramic boards + water-based acrylic resin paint / exterior: wood deck, sandy soil, existing brick, existing stone


interior finish: floor: slab, solid flooring, long vinyl chloride sheet / wall: rigid plasterboard, calcium silicate board / ceiling: tent membrane (fiberglass membrane), rigid plasterboard


design: september 2019 - September 2020


construction: October 2020 - March 2021


photography: Yousuke Harigane(001-011), Seinosuke Kaneda(013/014), yHa architects 

39 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    OLD MEETS NEW FOR TETUSIN DESIGN RE-USE OFFICE the façade of an old university building stands next to a skeleton steel frame for yHa architects’ latest project in fukuoka, japan. ‘TETUSIN DESIGN RE-USE OFFICE’ is a mixed-use building that comprises both workspace and housing.   the project’s unusual elevation was triggered by the client, who had been working on the preservation of the 1928 ‘kyushu university matsuhama...

    Project details
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 39 users