Quesnel Apartment

Montreal / Canada / 2020

23
23 Love 1,682 Visits Published

The Quesnel Residence project consists in the renovation of the ground floor apartment of a 1920’s five-unit plex located in the Little Burgundy borough, in Montreal. The family living in the apartment wished to open up the rather dark living spaces in order to maximize the natural light in the heart of the home while establishing a more direct and spontaneous relationship with the backyard.


The layout was reconfigured around the primary need to open the apartment from front to back while maintaining the existing wall pattern as much as possible. This results in the arrangement of closed rooms on one side and a string of open living spaces on the other, all separated by a central corridor. The intervention tends to preserve the original character and several existing decorative elements to draw subtle inspiration from them: whether it is through the curves of an arch, the fluting of the columns and cast iron radiators or the colored stained glass doors.


A new closet is first inserted within the existing hallway announcing the nature of the new intervention further ahead in the apartment. The green water shade influenced by the colors in the stained glass and the ceramics found in the existing vestibule becomes one of the key elements of the overall architectural concept.


Inspired by the rounded arch and richly ornamented columns found both in the existing living and dining room, a claustra composed of vertical white painted wood flutes acts as an intimate interface with respect to the new kitchen. This semi opaque screen filters the natural light and delimits the dining room while maintaining a desired visual connection with the kitchen. Creating a playful vertical texture on the wall with it’s equally spaced and rounded wood slats; the claustra endues an undulating movement to the space on a rounded wall and ceiling.


On the opposite of the dining area and new staircase, the kitchen cabinetwork unfolds in the space into a rather playful organisation revolving around the island-peninsula. The use of curved elements in the kitchen allows a fluidity of movement and comfort proper for this family with two dynamic young children.


In the bathroom, the combination of different forms and shades of white ceramic tiles brightens the room and compensates for its absence of natural light. The intervention relies on a variation of textures and the integration of rounded geometry evoking the character and atmosphere of the existing apartment. The restored clawfoot bathtub and the new brass light fixtures all contribute to create an historical dialogue with the original architecture of the building.


As a result, the renovation blends with harmony and playfulness, the existing charm of the original apartment with the newly contemporary and inventive intervention.


 


Type: Apartment
Intervention: Renovation (ground floor unit)
Location: Quesnel Street (Little Burgundy Borough), Montréal, Québec, Canada

Photo Credit: Ronan Mézière
General Contractor: CDO Renovation


[FR]


Le projet de la Résidence Quesnel consiste en la rénovation de l’unité du rez-de-chaussée d’un plex de cinq logements datant des années 1920 et situé dans le quartier Petite-Bourgogne à Montréal. La famille installée dans cet appartement souhaitait décloisonner les espaces de vie très sombres afin d’introduire un maximum de luminosité naturelle au cœur de la maison tout en établissant une relation plus directe et spontanée avec la cour extérieure.


L’aménagement a été reconfiguré autour du besoin principal : ouvrir la résidence de l’avant à l’arrière en conservant le plus possible la trame existante des murs. En résulte donc le positionnement des pièces fermées d’un côté et d’une enfilade d’espaces de vie de l’autre, séparés par la circulation centrale. L’intervention tend à préserver plusieurs éléments existants ainsi que le cachet d’origine, en s’en inspirant subtilement : que ce soient les courbes d’une arche, les cannelures des colonnes et radiateurs en fonte ou bien les portes dotées de vitraux colorés.


Dans le corridor central orné de moulures de bois conservées, un volume de rangement suggérant l’ensemble de l’intervention est inséré et propose un avant-goût dès l’entrée. La teinte de vert d’eau devient ainsi un des éléments clés de la transformation, influencée par les couleurs du vitrail et de la céramique du vestibule.


La pièce double du salon/salle à manger conserve son arche arrondie et ses colonnes riches en détails travaillés, desquelles s’inspire l’intervention d’écran composé de baguettes de bois. Le claustra agit comme un filtre et permet de créer une zone distincte plus intime autour de la pièce de repas tout en conservant cette connexion visuelle désirée avec l’espace de la cuisine. Tantôt offrant une texture verticale sur le mur, tantôt ajouré et jouant avec la lumière, le claustra se déploie habilement sur un muret arrondi qui encadre la descente d’escalier.


De l’autre côté de l’escalier, les cabinets de cuisine se déroulent dans l’espace et offrent une composition non-conventionnelle gravitant autour de l’ilot-péninsule. L’utilisation de panneaux cintrés permet une fluidité de mouvements dans la cuisine aux dimensions généreuses, idéale pour cette famille avec deux jeunes enfants dynamiques.


Dans la salle de bain, la combinaison de différentes tonalités de blanc contribue à illuminer la pièce pour palier à son manque d’éclairage naturel. L’intervention de la pièce mise sur une variation de textures et l’intégration des courbes évoquant l’ambiance qui se retrouve dans la maison. Le bain sur pattes conservé et restauré ainsi que les appliques murales en laiton brut créent finalement un rappel de la place prise par les éléments d’origine dans le projet.


La transformation qui en résulte combine en harmonie le cachet existant et l’intervention ludique qui tente non pas de dualiser, mais bien de tirer l’essence de l’ancien, réinterprété de manière inédite.

23 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Quesnel Residence project consists in the renovation of the ground floor apartment of a 1920’s five-unit plex located in the Little Burgundy borough, in Montreal. The family living in the apartment wished to open up the rather dark living spaces in order to maximize the natural light in the heart of the home while establishing a more direct and spontaneous relationship with the backyard. The layout was reconfigured around the primary need to open the apartment from front to back...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 23 users