Bellows House

Flinders / Australia / 2021

21
21 Love 2,711 Visits Published

A single row of mature poplar trees, along the side unsealed road, forms a soft foreground to what we considered as the “main” façade of the house. Shadow of the trees cast on to the white concrete masonry blocks in the morning, animate the long articulated façade. The articulations, through the masonry and concrete detailing, together with the frustum roofs and layering of spaces, evoke street engagements and curiosities. These pose a polemic to the long façade which is essentially a defense mechanism to provide and suggest domestic privacy.


The formal entry sequence starts from entering the pedestrian gate on the main street: the dusty pink brick pavers provide the conduit between the native garden and the build structure. Through the gap between the long façade and the garage, an outdoor shower is provided for washing down the wet gears from the sea, before the space opens up to the inner outdoor sanctum. Internal living spaces look into this north facing courtyard garden where the family gathers and entertains.


Once inside the house, the 2 largest of the frustum roofs reveal their internal structure: reverse step concrete pyramids. The skylight in the centre of them provide all day illumination to the living and dining areas. The heaviness of the structure makes the external masonry feel like eggshells, with complex engineering and detailing make the exteriors all the more minimal.


It is perhaps because this is a second home that the client has given us more latitude to “experiment”. We want a house that offers them a different experience than their city abode, a house that provides a sense of escape, a world away from their city existence; a house that their kids can reminisce their summer holidays when they grow up, a house that is memorable, under the concrete pyramids, their giant tents.


The notion of a beach house, or a second home, it’s often the place to get away with the family or it’s about getting together with a lot of people. Many of the spaces that are conceived in this house are to facilitate these collective experiences: kids bunkering together, open washroom which doubles as a mud room, multiple entry points into the house, different indoor and outdoor living areas; these areas converge when you eat, you only eat together in the one spot.


It is at the onset of the project to design a house that is permanent, anchoring the house in the sands, as opposed to the light weight beach vernacular, it is more of a bunker than a shack. While this house doesn’t have a spectacular cliff top views to the ocean, its flat inland village location prompted a response of a place marker, which the locals now affectionately refer to as the “Pyramids of Flinders”.


**


Builder: Cannon Built @cannonbuilt
Landscape Architect: Jim Fogarty Landscape Design @jimfogartydesign
Structural Engineer: R. Bliem & Associates @rba.engineers
Art Consultant: Swee Design @sweedesign
Photography: Derek Swalwell @derek_swalwell

21 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    A single row of mature poplar trees, along the side unsealed road, forms a soft foreground to what we considered as the “main” façade of the house. Shadow of the trees cast on to the white concrete masonry blocks in the morning, animate the long articulated façade. The articulations, through the masonry and concrete detailing, together with the frustum roofs and layering of spaces, evoke street engagements and curiosities. These pose a polemic to the long façade which is...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users