New RATP Habitat headquarters

Paris / France / 2021

7
7 Love 297 Visits Published

RATP Habitat has just received its new headquarters at 158 rue de Bagnolet in Paris’ 20th arrondissement. Atelier du Pont designed a wood frame, three-story building for this project nestled amidst a densely constructed block. Sculpted into different levels, the south-facing terraces make the rooftops fully inhabitable, blending architecture and nature.


The studio also designed all the interior spaces, furniture, and signage, working with the client at all stages to define its new workspaces.


The interior spaces are flexible and upgradable. Emphasis was given to the sociability, adaptability, and domesticity of the various work areas. The project was designed to promote interaction and exchange among everyone who work here, both in and outdoors.


Creating space where there isn’t any


The new RATP Habitat headquarters are accessed through the portico of a housing complex. The building takes up the entire parcel, and so, the space that is fully occupied on the ground level is offset by the succession of open rooftop gardens. Its post and beam framework is in glued-laminated timber. The grid of the timber framework is aligned onto the existing parking structure, limiting the structural rework below ground. During the construction, this method lowered noise levels for the neighboring buildings.


The space is organized around two patios and an atrium that distribute natural light evenly across the entire building and provide an effective source of natural ventilation.


The services (bathrooms, reprographics, storage, and others) were consolidated along the north side of the building to create large workspaces that can be reconfigured at will.


The interior all-wood stringer stairwells have been left open to allow natural light to filter in. They encourage employees to use the stairs instead of the elevator, thus becoming another meeting point.

Green, inhabited rooftops for working and relaxing


The green rooftops are for RATP Habitat employees to enjoy. With full exposure to the sun, they allow people work and relax, all while being in the middle of Paris. Plant-filled beds and pots line punctuate the various spaces on these terraces, where people can come to have lunch, take a break, chat with their colleagues, or engage in soft athletic activities such as yoga or ping-pong. The uppermost level is entirely devoted to a vegetable garden.


The three levels of terraces are connected to one another by large flights of steps that allow people to move from one level to another without having to go back inside.


Small greenhouses located on the lower two terraces can be used to hold meetings, organize brainstormings, or just to work alone in a covered space.


Flexible and sociable workspaces


The building’s interior layout fundamentally disrupts the traditional office model to meet the needs of today’s workspaces: flexibility, upgradability, multiple use, and creativity. It provides a good balance between the individual and the collective. The spaces were designed to be occupied in different ways throughout the day, from work to coffee breaks, relaxation, meetings, videoconferences, and beyond.

The two floors of offices were designed as an open floorplan that can be reconfigured with mobile partitions to adapt the space to different practices—from shared to closed offices, open space, nomadic offices, informal work and meeting areas, collaborative spaces, and creative spaces—and their future evolutions.

The colors are warm and soft, the wood has been left with a natural finish, and the fabrics are comfortable: the subtle interplay of the furniture selected creates a domestic ambiance that renders the offices and the collaborative spaces cozy and friendlier.

The ground floor houses the reception area and the relaxation space (café, cafeteria, and kitchen), which can also be used to hold informal meetings or team debriefings.

With its abstract, geometric evocation of trees, Atelier YokYok’s sculpture Bois Debout fills the entire height of the 13-meter-tall atrium. The seats at its base turn the space into an agora where people can meet to talk and exchange ideas or simply take a break.

Atelier du Pont also created the directional signage and window adhesives for some of the partitions using graphic details of the RATP’s own transportation network.

7 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    RATP Habitat has just received its new headquarters at 158 rue de Bagnolet in Paris’ 20th arrondissement. Atelier du Pont designed a wood frame, three-story building for this project nestled amidst a densely constructed block. Sculpted into different levels, the south-facing terraces make the rooftops fully inhabitable, blending architecture and nature. The studio also designed all the interior spaces, furniture, and signage, working with the client at all stages to define its new...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users