Pharmacy at Larissa, Greece

Shop renovation, offices and storage Larissa / Greece / 2020

0
0 Love 9 Visits Published

The pharmacy store consists in three floors. At the basement are commercial areas, and storage areas. Also there are changers, wc areas, kitchen for the employees. It is approximately 180sqm. The groundfloor is the main floor of the pharmacy store. This floor has cashiers and main drug store. The groundfloor is approximately 150sqm. The loft has commercial areas, vitamin bar, supplements. It is about 90sqm.At the first floor (about 160sqm) are offices, meeting room, laboratory, storage and spa for commercial use.


 


This study’s basic objectives were the internal arrangement, the change of facades and the static reinforcement of an existing building and its conversion into a pharmacy store. The building has been reconstructed a number of times through the past. These sequences of changes have result into the building’s morphological inhomogeneousness and its static discontinuity. As far as the internal arrangement concerns, the new shop is articulated with the main space of sales and the auxiliary spaces of storage in the level of ground floor, while in the first floor is entertained a secondary space of sales as well as the supporting operations that are required. Externally, the south-western utmost of the building it is shaped by a vertical glass panel, which covers entirely the western and part of southern facades, so that the internal spaces beyond are ensured by full lighting while at the same time the creation of single surface of projection of the shop is being created. Main element of articulation on the facades is the vertical lampshade, which surrounds the building from the Eastern and southern side.


 


The subtext of the design approach for Careland pharmacy is the constant juxtaposition of ideas. In order to underline the clinical quality of the pharmacy, the shelves are in high gloss and sharp. The soft and sensual curve created by the 70 linear feet of the undulating shelves provide warmth and playfulness. The bright green floor, made of a pattern of band-aids hand drawn by Sergio Mannino with his typical sketching style bring warmth by introducing humor and a casual friendliness.



Similar juxtapositions are found in the visual identity and the communications. Starting with the notion of "We take care seriously" the typography is a mix of a script, representing a friendly and warm approach, in contrast with an all caps sans serif font, a version of Futura, to emphasize the cleanliness, seriousness and precision of the operation.



 


The entire project is an example of contemporary design, yet at the same time, it is full of traditional references related to Health care. A dark shade of green is typically the color associated with pharmacies, so we pushed the color to an extreme before it became something else, before it became so distant from what is commonly perceived as a pharmacy color that people didn't recognize it anymore. The shade we picked is also a man made color, it is not a green associated with the idea of nature. We work on the edge of the cliff and we constantly test its position in everything we do in the office.



Virtually every pharmacy around the world uses the cross as an identifier so we've created our own version of the cross by drawing it by hand. While it has a friendly appearance, there is clearly a strong association with pharmacies and health.



Store Design: Sergio Mannino Studio
Sergio Mannino, Martina Guandalini, Giulia Delpiano, Giulia Bortolotti



Identity Design: Designwajskol
Jonathan Wajskol, Ying Fu, Janni Berge


 


A pharmacy moves to a new location, and this becomes an opportunity for the business to develop a new commercial concept, one that is specific, specialized and unique. Since it is a move to an entirely new part of town, the new pharmacy will lack a clientele, so its new strategic location will enable it to attract new clients, both residents of the area and passersby.



So, the first step was to carry out an in-depth analysis of the local population as potential direct clients, and to make the most of existing synergies with nearby stores, as well as local flows: transport, intersections and crossings.



Farmacia ECU takes its name from the ECU building, its commercial venue. It is set in a new neighborhood, where most of the population is young, educated and critical, as well as very demanding and active in the use of new technologies and social networks.



The proposal is to create a distinguishing and specific design, far from the recent homogenizing trend in pharmaceutical design, by importing commercial strategies, marketing ideas and services from other sectors. Instead of Homogenization we propose Individualization. Instead of globalized shopping, we highlight the values of local commerce and the neighborhood market, creating a local identity that gives a feeling of proximity, of a direct and personalized approach.



This pharmacy's architecture and interior design projects are part of an integral and coordinated image-building and commercial strategy that covers everything from Branding, Logo and Labeling designs, product presentation, promotion, visualization and 2.0 presence.



The commercial premise is deep and narrow. The design of the new pharmacy must actively influence user behavior by:



. Locating and identifying the hot spots and cold spots



. Placing the most popular products in the cold spots and vice versa



. Actively influencing the client to avoid shopping routines.



. Introducing moveable and changeable elements to configure and channel flows.



. Using the side walls as product exhibitors.



. Using the central space to give shape to the flows.



. Establishing a new concept: the ceiling-high shop window.



. Reinterpreting features that come from neighborhood shops: DIFFERENTIATION



. Using the market place as an example: Stands and the Central Space



The ceiling-high shop window.  The commercial shop window no longer makes sense, a pharmacy must reveal itself completely and be transparent. The static shop window no longer makes sense, the product that must be shown is the pharmacy itself. By using a local reference in which shops exhibit their produce by hanging it from the ceiling, we propose a ceiling-high, back-lit container in which to place temporary hanging installations that vary depending on the season: suspended umbrellas, colorful balls, large flowers, etc. The setting up and dismantling of these installations as well as their preparation are all part of the  promotion and adds content to its presence in social networks. To achieve this, these actions are carried out in coordination with the community, making them part of a collective project.


In Japan, two major types of pharmacies can be found. The first is the drug store, or what can be described as retail pharmacies. This type offers services related to basic medicines as well as parapharmaceutical products. The second type is the dispensing pharmacies, usually related to a nearby clinic or hospital. In this type of pharmacies, the products are prepared in the backyard after the customer presents prescription issued by his doctor. Once prepared, the pharmacist has to explain to the customer about the prescription.


This dispensing pharmacy is located nearby a general hospital and owned by its president. The Idea behind this pharmacy is to promote the hospital by giving it a new image as it is subject to a strong competitiveness.


The starting point of this design was to question the criteria that customers use to select a pharmacy, beside the geographical location. What would make a pharmacy better than another one? The purpose of visiting a pharmacy is the same, purchasing medicines and seeking healing.


The keyword for medical related design is healing, commonly associated with peaceful nature. Subsequently, this type of design traditionally tries to incorporate natural elements like trees, green walls and flowers.


Nature is undoubtedly a source of healing, nonetheless, the simple fact of coming to a medical institution lays on the trust that the patient puts on modern medicine. The more advanced medicine is the more trustworthy it becomes; true peace of mind is reached when the medical care is at its “Cutting Edge”.


The pharmacy is situated along one of the most important streets in the region. The façade is totally glazed and contoured by protracted sharp edges. The edges are also projected into the minimalist white interior demarcated by a black cross. The vertical line of the cross is the gate towards the backyard where the prescriptions are prepared. The horizontal line is a console for exhibiting key products. The entrance is on the left side of the building in the direction of the hospital liberating the glazed façade from unnecessary additional lines. This minimalistic space designed in clean straight lines and enhanced with indirect lighting slits creates the High-Tech sharp image that the patient expects from an advanced medical care.


Additionally to the appearance, the quality of service is a major criterion for selecting a dispensing pharmacy, and this is not without affecting the design. Traditionally, the patient handles his prescription at the reception counter; the pharmacist will then prepare the medicines in the backyard whilst the patient is sitting in the waiting space. Once done, the patient will be called again to the counter to get explanations about the prescription. This pharmacy differs in that the patient will not be called to the counter again. Instead, the pharmacist will meet him at his waiting space furnished in chairs and tables. These small attentions can make a big difference by providing an image of High Quality services inducing the process of healing.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The pharmacy store consists in three floors. At the basement are commercial areas, and storage areas. Also there are changers, wc areas, kitchen for the employees. It is approximately 180sqm. The groundfloor is the main floor of the pharmacy store. This floor has cashiers and main drug store. The groundfloor is approximately 150sqm. The loft has commercial areas, vitamin bar, supplements. It is about 90sqm.At the first floor (about 160sqm) are offices, meeting room, laboratory, storage and spa...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2019
    • Work finished in 2020
    • Client Pavlos Antzoulis
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Showrooms/Shops / Wellness Facilities/Spas / Interior Design
    Archilovers On Instagram