Yalda Villa

Iran, Arash Khalesi Langarūd / Iran / 2021

1
1 Love 25 Visits Published

Yalda villa was built for vacations and family parties time. Our main challenge was design the dominate view of the main spaces to the pool and to protect the pool privacy from the surrounding area as much as possible. For this purpose, due to the elongation of the site plan and the benefit to make maximum use of natural light, cutting a part of a rectangular cube was the main idea which according to the obtained L-shaped form, the possibility of light and visual communication with different spaces by the axis of the pool was formed.


In the interaction of the form with the plan, the main element of the separation of public and private space was obtained due to the structure of the mass, so the private space including the kitchen, Tv room and parent’s bedroom, which should be on the ground floor in one side and living room was located on the other side and all these spaces had a visual connection to the inner countryard.


On first floor ,we tried to make this separation possible by placing the guest room and hall on one side and the main bedrooms on the other side. On this floor, light come to the depth of the building and the dynamics of the environment was possible by creating a green terrace at the back of the building with lattice outer wall and glass surfaces inwards.


 


Architect: Arash khalesi


Design team: Arash khalesi, Nastaran Yousefi, Hasan Khoshneshin


Client: Aziz Ullah Houshmandi


Area: 1073 m2


Total built area: 570 m2


Construction: Aziz Ullah Houshmandi


Supervision: Majid Modirpour


Mechanical: Pay Gostar Gil Company


Electrical: Pay Gostar Gil Company


Graphic: Hannaneh Varezin


Photo: Elyas Azarbakhsh

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Yalda villa was built for vacations and family parties time. Our main challenge was design the dominate view of the main spaces to the pool and to protect the pool privacy from the surrounding area as much as possible. For this purpose, due to the elongation of the site plan and the benefit to make maximum use of natural light, cutting a part of a rectangular cube was the main idea which according to the obtained L-shaped form, the possibility of light and visual communication with different...

    Project details
    • Year 2021
    • Work started in 2019
    • Work finished in 2021
    • Main structure Steel
    • Client Aziz Ullah Houshmandi
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Lighting Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users