House in Meco

Meco / Portugal / 2018

71
71 Love 6,167 Visits Published

The triangular shaped plot has a total area of 13.850 m2 and is oriented South/North. The path to the plot runs alongside a white wall, showing the way to the entrance. Entering the plot, the building reveals itself. A perfect square with four similar facades. Facing south, a clearance in the garden holds the 15x5m swimming pool.


The building is one storey high. Shaded exterior terraces cut-out its quadrangular footprint. It is a volume composed of a large roof supported in its four corners by the volumes that correspond to the private spaces of the program. The common areas of the house are therefore open to the landscape.


The building has a centralized plan, being the living room the space from where all other spaces derive. The entrance on the north façade articulates directly with this space, which subsequently opens to the exterior through large windows facing East, South and West.


The bedroom clusters are located at the four corners of the 21m square footprint of the house. In open space, each of these clusters holds the entrance/dressing area, a toilet and the bedroom itself. Between them, towards East, South and West, three terraces emerge as a transition between the garden and the large central living space. Towards North, the technical areas of the house: a wash closet, a cloakroom, a pantry and utility room. The kitchen is part of the living area and has a cooking area and a large preparation island.


The diagonal progression through the house allows the discovery of different levels of intimacy. From the outside, one can wonder through the semi-private terrace into the bedroom. From here, space contracts in the bedroom vestibule that mediates the transition to the large living room space, that opens to the landscape. From here, the sequence inverts until one reaches the opposite corner of the house.


 


PROJECT
atelier RUA


YEAR
2018


LOCATION
Meco, Portugal


CLIENT
Privado


CONSTRUCTION
Vassalo & Sousa, Lda.


BUILT AREA
300,00 m2


TEAM
Francisco Freitas, Luís Valente, Paulo Borralho, Rui Didier
Ana Tomé, Cristiano Rodrigues, Dora Jerbic.


SPECIALISTS
Structural Engineering: Pedro Viegas
Electricity, Communication, Gas Supply: LMS – Gestão de Projectos e Engenharia
Water Supply, Sewage, Drainage and HVAC: Ecoperfil - Sistemas Urbanos Sustentáveis
Landscaping: Oficina dos Jardins


***


O lote, de forma aproximadamente triangular com orientação Sul/Norte, tem uma área total de 13.850 m2. A entrada no lote é acompanhada por um muro lateral que define o caminho. Entrando na propriedade descobre-se o edifício, cujas fachadas são semelhantes em todas as suas frentes. Para sul desenvolve-se o jardim na sua zona mais desafogada, como uma clareira. Nesta clareira implanta-se a piscina de 15x5 m.


O edifício desenvolve-se num único piso. A sua implantação tem uma forma quadrangular, recortada por espaços exteriores (terraços) sombreados. Formalmente trata-se de um volume composto por uma grande cobertura apoiada nos quatro cantos da sua implantação pelos volumes correspondentes aos espaços privados do programa. Os espaços comuns da casa são portanto abertos ao exterior.


O edifício apresenta uma planta de composição central, assumindo-se o espaço da sala como aquele a partir do qual se distribuem todos os restantes espaços. A entrada, a partir do alçado Norte articula-se diretamente com este espaço, que por sua vez se abre ao exterior por meio de grandes vãos voltados aos quadrantes Sul, Nascente e Poente.


Nos quatro cantos do quadrado de cerca de 21 m de lado que corresponde à implantação do edifício localizam-se os espaços de quarto. Cada um destes quatro núcleos compreende em “open-space” um espaço de entrada/closet, uma instalação sanitária e o quarto de dormir propriamente dito. Entre estes núcleos, para Sul, Nascente e Poente, surgem três espaços exteriores de terraço que medeiam o espaço exterior arborizado e o espaço interior central. Para norte desenvolvem-se os espaços técnicos da casa: uma casa de banho social; um closet; a copa interior e a lavandaria. A cozinha participa do espaço central como espaço aberto com um núcleo de confeção e uma grande “ilha” de preparação.


A progressão “diagonal” pela casa permite descobrir diferentes graus de intimidade. Do espaço exterior deambula-se pelo terraço semi-privado do quarto, ao qual se sucede o quarto propriamente dito. Daqui o espaço encerra-se num pequeno átrio, que medeia a transição para o grande espaço da sala, aberto ao exterior. A partir daqui, a sequência inverte-se até se chegar ao exterior no canto oposto.



PROJECTO
atelier RUA


ANO
2018


LOCALIZAÇÃO
Meco, Portugal


CLIENTE
Privado


CONSTRUÇÃO
Vassalo & Sousa, Lda.


ÁREA DE CONSTRUÇÃO
300,00 m2


EQUIPA
Francisco Freitas, Luís Valente, Paulo Borralho, Rui Didier
Ana Tomé, Cristiano Rodrigues, Dora Jerbic.


ESPECIALIDADES
Fundações e Estruturas: Engº. Pedro Viegas
Electricidade, Telecomunicações, Gás Combustível: LMS – Gestão de Projectos e Engenharia
Abastecimento de Água, Esgotos, Drenagem e AVAC: Ecoperfil - Sistemas Urbanos Sustentáveis
Paisagismo: Oficina dos Jardins

71 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The triangular shaped plot has a total area of 13.850 m2 and is oriented South/North. The path to the plot runs alongside a white wall, showing the way to the entrance. Entering the plot, the building reveals itself. A perfect square with four similar facades. Facing south, a clearance in the garden holds the 15x5m swimming pool. The building is one storey high. Shaded exterior terraces cut-out its quadrangular footprint. It is a volume composed of a large roof supported in its four corners by...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Cost 500 000,00 €
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 71 users