ST International HQ and SONGEUN Art Space

Seoul / South Korea / 2021

5
5 Love 377 Visits Published

The new ST SONGEUN Building houses art spaces for the SONGEUN Art and Cultural Foundation – a non-profit organization established in 1989 – together with headquarter offices for ST International. Our experience designing contemporary museums increasingly focuses on how we can bring art and people together. How can we make a space that works for the art and the artist, for the curator and the public? When Herzog & de Meuron was commissioned to design the new SONGEUN Art Space in 2016, the ambition was clear: to create a cultural anchor that invites the public and broadens the exposure of Korean artists to the international 


contemporary art scene. By offering non-commercial art spaces within one of the most commercial areas of Seoul, the project aims to strengthen SONGEUN's presence and significantly contribute to the city’s cultural topography and diversity.


A precise geometry in the heart of Cheongdam Dong
The site is located on the highest point of Dosan Daero, a thoroughfare located in Cheongdam Dong in southern Seoul, renowned for its international flagship stores, restaurants and bars. While the neighborhood mainly consists of low-rise buildings, the zoning allows for higher density towards the main street. Catalyzed by the area’s rapid transformation and densification, a myriad of volumetric strategies responding to various plot regulations sit along the street front.


A sharp triangular volume distinguishes the ST SONGEUN Building. Resulting from the envelope specified for the site, the building’s unified form maximizes the allotted floor area while exploring the sculptural potential of the zoning law. A tall front facade faces the main street and hosts the building’s core, and a low back facade faces the garden where a more intimate scale defines the surrounding neighborhood. With 11 stories aboveground and 5 floors underground, the completed building comprises over 8000 square meters.


A cultural anchor open to the city
The building expresses difference and openness despite, or rather because of, its hermetic street side. A covered pedestrian 


passage on the east side invites visitors from the street to the main lobby and an intimate garden, open to the public at all times. A small opening in the garden wall at the back of the site creates a pedestrian shortcut, connecting the main street to the small-scale neighborhood behind. At the entrance, a column wrapped in a seamless LED screen acts as an attractive lantern announcing current shows and a further place to present artistic content.


On the west side of the building, the car ramp is treated as a sculptural volume. The curve of the descending ramp carves an opening in the ceiling of the underground exhibition space, connecting this sunken gallery to the activity, sound, and light at street-level. With its concrete walls, this cave-like space contrasts with the reflective finishes of silver leaf lining the ramp’s interior and parking space beneath. The ramp spirals around a triple-height void and defines the geometry of the grand staircase which acts of both a threshold and auditorium space for screenings and lectures, leading to the second-floor galleries. A material transition from exposed concrete to white gallery walls, and from dark stone to warm oak floors, contribute to a variety of considered internal atmospheres designed for a diverse set of activities and art displays. An experimental and unexpected mix of art spaces, offices, and public areas unfolds above and below ground, creating a new urban complex that invites the public to engage with contemporary art in Seoul. 


“Hidden Pine Tree”: a face for SONGEUN


Enhancing the facade’s continuous surface, the building is cut by only a few defining apertures. Two tall vertical windows puncture the south facade and create framed views of the city. A triangular opening spans between levels 3 to 8 on the east, while the rear is almost completely glazed behind a layer of balconies which bring light and air into the offices.


The concrete mass not only carries the entire structure but also defines all space and ornamental surfaces. Using larch plywood boards rotated in a 1-by-1 meter grid, the concrete facade is imprinted with wood grain patterns and expresses the meaning behind the name SONGEUN: “Hidden Pine Tree”. This unique texture invites the eye and hand to explore its different qualities, bringing the building’s urban presence down to a tactile human scale.  


Herzog & de Meuron, 2021


 


Herzog & de Meuron Team:


Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Andreas Fries, Martin Knüsel (Partner in Charge)


Project Team: Eduardo Salgado Mordt (Project Manager), Florian Stroh (Project Manager), Keunyoung Ryu (Project Manager), David Nunes Solomon (Project Manager)


Valentin Abend, José Amorim, Pablo Garrido, Jorge Guerra, Jeff Jang, Ludwig Kissling, Alonso Mortera, Nicolas Mourot, Sorav Partap, Anna Salvioni, Ga In Sim, André Vergueiro


 


Client:


SONGEUN Art and Cultural Foundation & ST International


 


Client Representative:


Laurencina Farrant-Lee


 


Planning:


Executive Architect: Junglim Architecture, Seoul, Korea


Consulting:


Client Consulting: Hanmi Global, Seoul, Korea


 


Building Data:


Site Area: 12,690 sqft / 1,179 sqm


Gross Floor Area (GFA): 87,908 sqft / 8,167 sqm


Number of Levels: 11 Above Ground (+5 Below Ground)


Footprint: 6,910 sqft / 640 sqm


Length: 95 ft / 29 m


Width: 72 ft / 22 m


Height: 193 ft / 59 m


Gross Volume: 870,506 cbft / 24,650 cbm


Façade Surface: 55,520 sqft / 5,158 sqm


 


Use / Function


Exhibition: 2,981 sqm on 4 levels


Art Storage: 532 sqm on 2 levels


Office: 2,032 sqm on 6 levels


Auditorium: 1,480 sqm on 1 level


Parking: 1,142 sqm on 3 levels

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The new ST SONGEUN Building houses art spaces for the SONGEUN Art and Cultural Foundation – a non-profit organization established in 1989 – together with headquarter offices for ST International. Our experience designing contemporary museums increasingly focuses on how we can bring art and people together. How can we make a space that works for the art and the artist, for the curator and the public? When Herzog & de Meuron was commissioned to design the new SONGEUN Art Space in...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Corporate Headquarters / Multi-purpose Cultural Centres / Art Galleries
    • Websitehttp://www.songeunartspace.org/main.asp
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users