La Calma House

Barcelona / Spain / 2021

47
47 Love 4,666 Visits Published

La Calma House is placed in a small town near Barcelona. Its plot is located in a forest area with a very steep slope and an abundance of pine, oak and olive trees. A natural park in front of the plot and the low building density of the area enhance the connection of the house with its natural surroundings.


La Calma House has been thought as a shelter for its owners, a place where they can withdraw from the hustle and bustle of the city and its hectic daily life. Because of this, the house has massive, heavy external walls that serve as a protective shell, closed to the access road and the neighbouring houses and opened to the slope and the forest.


Each opening on the concrete skin has been designed to frame a specific view in the plot from a different room. However, in the façade facing the slope nature burst into the core of the house and takes centre stage.


Due to the steepness of the slope and the constraining regulation, we have designed a compact house so most of the area of the plot has been left for the garden. In order to suit the slope better, the house volume has been fragmented. With the same aim, several terraces have been designed for the outdoor facilities such as the pool, the barbecue area, the play area and the different gardens.


The materials chosen are intended to integrate the house in the landscape. The concrete wall has an off- white colour, similar to the local stone. The wood and the corten steel outside the house recall the trees’ trunks. Inside, the wood is lighter so it brings clearness and warmth into the house.


The trees surround the house in a random, organic way, as if the forest had spread into the plot.


La Calma House has two levels. The day rooms are on the ground floor, fluidly organised, visually connected although they can be divided if needed. The double-height living room is dominated by a large bookcase and separated from the dining room by a double-sided fireplace. The bedrooms are on the first floor, where the sunlight and the views are controlled by sliding louvered shutters.


location | Barcelona, Spain year | 2021
area | 510 m2

Architect Ramón Esteve/ Project Team Estefanía Pérez, Jacobo Mompó, Anna Boscà, María Parra, Fran Palomo / 3D Rendering Tudi Soriano / Building Engineer Emilio Pérez, Carolina Tarazona / Partners Juan Pedro Jimenez Monteagudo, David Gimeno Asensio, Vicente García García / Constructor Salichs Construcció / Photography Mariela Apollonio / Video Alfonso Calza / Original Music Holzwarth & Sebastian


[ES]


La casa La Calma se sitúa en una pequeña población muy cercana a Barcelona. La parcela se ubica en una zona boscosa con una pendiente muy pronunciada donde predominan pinos, encinas y olivos. La baja densidad de esta zona residencial y la existencia de un parque natural frente a la parcela fomentan la conexión con el entorno.


La Calma se concibe como un refugio para sus propietarios, un lugar donde abstraerse del bullicio de la ciudad y de la ajetreada vida diaria. Como consecuencia se genera una envolvente másica y pesada que actúa como cáscara protectora de la vivienda y se cierra a la calle de acceso y a las viviendas colindantes y se abre y se proyecta hacia la pendiente y el bosque.


Se estudia cada apertura de la envolvente de hormigón con el objetivo de enmarcar las vistas controladas de la parcela desde las diferentes estancias. En cambio, en la fachada que se abre a la pendiente la naturaleza irrumpe en el centro de la vivienda y adquiere todo el protagonismo.


Debido a la pendiente tan pronunciada y a los condicionantes de la normativa se decide compactar la vivienda para liberar el máximo espacio de la parcela y cedérselo al jardín. El volumen se quiebra para adaptarse mejor a la pendiente. Con el mismo objetivo se diseñan diferentes terrazas con las estancias exteriores como la piscina, la barbacoa, una zona de juegos y varias zonas de jardín.


Mediante la materialidad se busca la máxima integración en el paisaje. Para el hormigón de la envolvente se utiliza una tonalidad blanco roto, como la piedra del lugar. Las maderas utilizadas en el exterior y el acero corten recuerdan a los troncos de los árboles. En el interior se utiliza una madera más clara, para darle luminosidad y calidez a la vivienda.


Una gran masa de árboles y arbustos envuelve la vivienda de una manera orgánica y poco ordenada con la finalidad de que el bosque se apropie de la parcela y arrope la casa.


La casa La Calma se desarrolla en dos plantas. En la baja se ubican las estancias de día y se organizan de manera fluida, conectadas visualmente pero con posibilidad de independizarse. La doble altura del salón queda presidida por una gran estantería y se separa del comedor por una chimenea abierta a ambas caras. En la planta primera se ubican los dormitorios y el soleamiento y las vistas quedan controladas mediante unas correderas de lamas.

47 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    La Calma House is placed in a small town near Barcelona. Its plot is located in a forest area with a very steep slope and an abundance of pine, oak and olive trees. A natural park in front of the plot and the low building density of the area enhance the connection of the house with its natural surroundings. La Calma House has been thought as a shelter for its owners, a place where they can withdraw from the hustle and bustle of the city and its hectic daily life. Because of this, the house has...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 47 users