The House Recast | Studio Ben Allen

London / United Kingdom / 2021

59
59 Love 4,050 Visits Published

The architects were keen to consider how the extension could demonstrate exemplarily use of pigmented patterned concrete as both structure and architectural finish. Green patterned columns and beams create a framework for the salmon colour structural wall panels of the first-floor bathroom. Internally the use of pigmented concrete continues – with stairs, counters, sink, floors, benches, bath and washbasin all cast in pigmented concrete. Use of offsite fabrication greatly reduced time on site, the main frame and walls of the extension being erected in just three days.


A second theme is the use of louvered vaulted ceilings with bring diffuse light down into both the kitchen and bathroom. A double height space connects the new ground floor spaces with a new mezzanine on the first floor which in turn is connected to the main stair.


This void allows light to penetrate deep into the house while also creating visual and aural connections through the house. Additional openings create similar connections on a smaller scale from the living room, dining room and study to this central void.


 


Innovative use of concrete


The design team tried to push the boundaries of one material - namely concrete. The innovative use of concrete not just as structure or architectural finish but as both combined. This approach was inspired by the surrounding Victorian architecture, where the brickwork is patterned and decorated while also being a loadbearing material whilst having the speed and quality by being fabricated of offsite. The colours and use of materials were also inspired by high Victorian architecture in terms of richness. The bathroom is intended to have a hammam like feel. The pattern on the main facade is mirrored in the balustrade which was CNC cut by the architect and delivered as an easy to assemble kit of parts. Other bespoke details are the shower and basin and bath spouts which are bespoke.


*


Architects: Studio Ben Allen [www.studiobenallen.com]


Team: Ben Allen + Omar Ghazal (project leader)


Structural Engineer: Entuitive [www.entuitive.com]


Landscape design: Daniel Bell Landskap [danielbellverticalgarden.com]


Contractor: Peridot [no website]


Structural and exterior concrete: Cornish Concrete Products [www.cornishconcrete.co.uk]


Interior Concrete: Concreations [www.concreations.co.uk]


Photography + film: French + Tye [www.frenchandtye.com]


Unless otherwise indicated, all materials copyright © Studio Ben Allen. Unless otherwise indicated, all material use must be credited to Studio Ben Allen. All photographs were labelled are to be credited to French + Tye.


Project Location:


Haringey (North London)


Project area prior to works: 120sqm


Project area after works: 142sqm

59 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The architects were keen to consider how the extension could demonstrate exemplarily use of pigmented patterned concrete as both structure and architectural finish. Green patterned columns and beams create a framework for the salmon colour structural wall panels of the first-floor bathroom. Internally the use of pigmented concrete continues – with stairs, counters, sink, floors, benches, bath and washbasin all cast in pigmented concrete. Use of offsite fabrication greatly reduced time on...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 59 users