Intervention in Morella Castle | Carquero Arquitectura

Consolidation and restoration in the area of “Sant Francesc” and “La Pardala” in Morella Castle (Spain) Morella / Spain / 2021

86
86 Love 8,697 Visits Published

The general criterion for intervention has been to restore and consolidate the existing masonry, maintaining their ruinous physiognomy, mainly in their crowns, hollows and surfaces, avoiding reinterpretation of the original state.


For the necessary added structural elements, have been used compatible materials such as lime concrete, with stainless steel and glass fibre reinforcing, with tones and textures that integrate with the rest of the interesting historical stratigraphy of the existing and discovered masonry. In the same way, for the necessary added functional elements such as carpentry, it has been used stainless steel with titanium steam treatment, giving it a finish that integrates with the rest of the intervention.


In the area of the loopholed wall, about 70 meters long and about 14 meters high, the main work has been focused on the structural consolidation, being at risk of collapse, as well as the cleaning and restoration. Outside the walls, four buttresses have been placed, reinforcing the foundation, recovering the exported land and sealing and consolidation of cracks.


In the interior of the walls, an important volume from Carlist War period fillings has been removed because of they affected structurally the wall, appearing numerous archaeological remains, deposited in the Museum of the Castle of Morella, as well as the finding of three lime ovens, leaving visible  medieval rammed-earth that remained hidden. For the collection of rainwater, the main cause of the pathologies caused in the mansory of the Castle, a system of diffuse pavements and pipes has been arranged that direct the waters to a pre-existing outdoor pool.


The access to the Sant Francesc Tower has been recovered by the execution of the roof in its wall-walks annex, its stairs, and the increase of the semi-demolished wall and the tense. All the masonry has been restored, including the ramp and  its annex building.


In the area of Pardala Tower, the entire filling has been emptied to its original level to be able to waterproof and systematize the collection of water, executing his lost cover. The exterior masonry has been restored, with curious finds such as cannonballs embedded in the Tower, or a hidden gunboat.


In the same area, the ancient overhanging latrines, that remained undetected, have been enhancement, executing a carpentry that allows to emphasize and to leave visible the corbels of this important historical element, to be the point of entry in 1838 of the Carlist troops.


[ES]


Consolidación y restauración del ámbito de Sant Francesc y la Pardala del Castillo de Morella.


El criterio general de intervención ha sido el de restaurar y consolidar las fábricas existentes, manteniendo la fisionomía de las fábricas en el estado en que se han encontrado, principalmente en sus coronaciones, oquedades y superficies, evitando la reinterpretación de su estado original.


Para los elementos estructurales necesarios añadidos se ha recurrido a materiales compatibles como el hormigón de cal, con armaduras de acero inoxidable y fibra de vidrio, con tonalidades y texturas que se integran con el resto de la interesante estratigrafía histórica de las fábricas existentes y descubiertas. De la misma forma, para los elementos funcionales necesarios añadidos como las carpinterías, se recurre a acero inoxidable con tratamiento al vapor de titanio, dotándolo de un acabado que se integra con el resto de la intervención.


En el ámbito de la muralla aspillerada, de unos 70 metros de longitud y unos 14 metros de altura en extramuros, el trabajo principal se ha centrado en la consolidación estructural de la misma, al encontrarse en riesgo de colapso, así como la limpieza y restauración de la misma. En extramuros, se han colocado cuatro contrafuertes, reforzando la cimentación mediante la recuperación de terreno exportado así como sellado y consolidación de grietas.


En intramuros, se ha retirado un volumen importante de rellenos de periodo Carlista que afectaba estructuralmente a la muralla, apareciendo numerosos restos arqueológicos, depositados en el Museo del Castillo de Morella, así como el hallazgo de tres hornos de cal, dejando vistos paños de tapial de la muralla que quedaban ocultos. Para la recogida de aguas pluviales, principal causa de las patologías ocasionadas en las fábricas del Castillo, se ha dispuesto de un sistema de pavimentos difusos y canalizaciones que dirigen las aguas a una piscina exterior preexistente.


En la Torre de Sant Francesc se ha recuperado el acceso a la misma mediante la ejecución de la cubierta en su adarve anexo, su peldañeado, y el recrecido del muro exterior semiderruido y su atirantado. Se han restaurado todas sus fábricas, incluidas las de la rampa de acceso a la misma y las de su edificio anexo.


En la zona de la Torre de la Pardala, se ha realizado el vaciado de todo el relleno hasta su cota original para poder impermeabilizar y sistematizar la recogida de aguas en todo su ámbito, ejecutando la cubierta perdida de la misma. Se ha procedido a la restauración de las fábricas exteriores, con curiosos hallazgos como bolas de cañón incrustadas en la Torre, o una cañonera oculta.


En el mismo área, se ha realizado una puesta en valor de las letrinas al vuelo que quedaban desapercibidas, ejecutando una carpintería que permite acentuar y dejar visibles las ménsulas de este importante elemento histórico al ser el punto de entrada en 1838 de las tropas carlistas.

86 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The general criterion for intervention has been to restore and consolidate the existing masonry, maintaining their ruinous physiognomy, mainly in their crowns, hollows and surfaces, avoiding reinterpretation of the original state. For the necessary added structural elements, have been used compatible materials such as lime concrete, with stainless steel and glass fibre reinforcing, with tones and textures that integrate with the rest of the interesting historical stratigraphy of the existing...

    Project details
    Archilovers On Instagram
    Lovers 86 users