Domus LM | Vittorio Massimo

Milan / Italy / 2021

63
63 Love 8,487 Visits Published

Located on the top two floors of a residential building in the Isola district in Milan, the apartment was extremely fragmented, uneven and with poorly solved spaces.


Needing not to move the connecting staircase between the floors for static reasons, the project consists of two main actions. The first is the inversion of the living and bedrooms between the two levels: the top floor, once occupied by two bedrooms with a large shared terrace, therefore leaves space for the living area, with one side of stairs a bathroom and kitchen closed by a glass wall, and on the other the living room with the dining table to close this new open space free from vertical partitions. On the lower floor there are two bedrooms, a master bathroom, a service toilet and a study. The second most important sign is the new definition of the vertical connection space. The structure of the old staircase is in fact maintained, stripped of the old parapet and black painted. Then covered with a wooden facing characterized by small vertical slats that become a containment area under the ramp, a parapet along the development of the stair and a mobile parapet in the living area, with a retractable TV inside. The whole intervention is characterized by the white paint of the walls that gives brightness to the spaces, by the presence of the wood essence that warms them and by the black color that defines the kitchen and emphasizes the architectural details, giving them a graphic definition.


***


Project Name: Domus LM


Architecture Firm: vm_a Vittorio Massimo Architetto


Lead Architects: Arch. Vittorio Massimo


Design Team: Arch. Vittorio Massimo - Arch. Elena Cecchetto

63 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Located on the top two floors of a residential building in the Isola district in Milan, the apartment was extremely fragmented, uneven and with poorly solved spaces. Needing not to move the connecting staircase between the floors for static reasons, the project consists of two main actions. The first is the inversion of the living and bedrooms between the two levels: the top floor, once occupied by two bedrooms with a large shared terrace, therefore leaves space for the living area, with one...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 63 users