Houde DeDe

Ghent / Belgium / 2019

7
7 Love 503 Visits Published

Playful by nature


House DeDe was a project for a private client who had intentionally bought a piece of land with limited building potential. They wanted to protect the existing nature on the land and enable the family’s children to feel a bond with it. For this reason, creating a new family home on the property provided an interesting design challenge.


Resurrecting a spirit


We could salvage key materials from the broken-down barn on the site to design the new home. This would allow us to create a volume which could inherit a natural authenticity and ‘spirit’ from the site. The barn’s bricks are the most obvious feature, recycled and reused to form the upper level of the house.


X marks the plot


Thinking about the layout of the home, we wanted to give its occupants spaces for different moods and moments. We also wanted the building to have an interesting relationship with its environment and existing flora. For this reason, we overlayed the original barn’s rectangular footprint with an additional cross section. This cross section gives the home private spaces and framed views of the garden’s nature. It was a simple design decision, but one that has created a unique living environment.


Using honest materials


The interior of the home utilises what we think of as honest materials. Lots of beautiful wood and exposed concrete. Design details such as removing the panelling from light switches and electrical sockets ensure nothing disturbs the presence of key materials and the stripped back, naturalistic atmosphere they provide.


Adaptive Design in action


Upstairs the house retains the same rectangular shape of the original barn, housing the bedrooms of the children and parents. Tasked with also fitting a “playroom” into this space, we knew this would be a challenge given the small square metres we had to work with – so we didn’t work with it. We played with it. We imagined a whole top floor that could become a space kids could transform - a space that allows kids to push back the walls of their bedrooms and turn upstairs into a gigantic playground. This is adaptive design at its best.


One of a kind


House DeDe is one of a kind. A building with a soul inherited from the location’s past but with contemporary architectural and design features that enable the imagination and nature to thrive.

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Playful by nature House DeDe was a project for a private client who had intentionally bought a piece of land with limited building potential. They wanted to protect the existing nature on the land and enable the family’s children to feel a bond with it. For this reason, creating a new family home on the property provided an interesting design challenge. Resurrecting a spirit We could salvage key materials from the broken-down barn on the site to design the new home. This would allow us...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users