UPHouse

Madrid / Spain / 2019

28
28 Love 866 Visits Published

UPHouse is the tale of an implant, the introduction of a space of intimate scale into another space, which, within a domestic diagram, is exposed and social. The project adds 50% more area to the apartment by installing a light steel structure and a staircase that allows access to the new upper floor. To support this floor, six frames that would stabilize and distribute the weight, are located parallel to the walls and surrounding the central and only closed room of the house, the restroom. The new level is built on top of this central room of the apartment, leaving two double-height spaces in each side of it. One bigger and public in the east side and a smaller and more private one in the west side. The new upper floor divides the apartment into two spaces, a private and a public function. The choice of materials for these two spaces reflects this duality. On one hand, in the private vaulted area the walls and doors are covered with recycled plywood (from old electronic equipment containers). On the other hand, white walls reflect light from the patio to fill the kitchen, living room and recreational space with light. The use of materials is minimized, avoiding unnecessary finishes.


The public area of the apartment, which includes the kitchen, has an open floor plan. This flexible space opens to a small east-oriented patio that gets morning light. As many ground-level apartments, the lack of light is one of the keystones of the proposal. In order to maximise natural light in the new upper level, a mirror-faced wood vault is built in the private side. Natural light is reflected and multiplied with a great visual effect.


Arquitectos: Cumulolimbo https://cumulolimbo.com/es/


Año: 2019


Ubicación: Hortaleza, Madrid


[ES] 


UPHouse es la historia de un implante, la introducción de un espacio de escala íntima en otro espacio, que, dentro de lo doméstico, queda expuesto y es más social. La operación, algo quirúrgica, nace del deseo de su dueño de obtener una nueva habitación en su pequeño bajo. Lo existente se desbroza para luego añadir y comprar sólo lo mínimo, evitando acabados innecesarios. 


La mayor parte del presupuesto se invierte en el diseño del implante: una fina estructura de acero, calculada para sostener la habitación superior sin que sus apoyos interrumpan el espacio. Sus marcos de apoyo se acomodan en torno al núcleo húmedo creando un cubo de aristas metálicas y soldaduras vistas. A un lado del cubo queda el área común con cocina-comedor abierta al patio de luz, al otro lado, un área más privada. 


Los materiales reflejan esta dualidad entre funciones, buscando elevar su categoría por la forma en que se disponen y combinan. La zona común más fría usa tonos blancos y negros. Las zonas más privadas, se aíslan acústicamente y se cubren con más de 100 planchas de cálido abedul provenientes de antiguas cajas de embalaje industrial.

28 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    UPHouse is the tale of an implant, the introduction of a space of intimate scale into another space, which, within a domestic diagram, is exposed and social. The project adds 50% more area to the apartment by installing a light steel structure and a staircase that allows access to the new upper floor. To support this floor, six frames that would stabilize and distribute the weight, are located parallel to the walls and surrounding the central and only closed room of the house, the restroom. The...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 28 users