Casa Mirador

Pichincha / Ecuador / 2021

75
75 Love 1,082 Visits Published

Architects: Carolina Rodas - Felipe Donoso - Carla Chávez
Location: Pichincha - Ecuador
Year: 2021
Area: 190 m2
Photographs / Website: Jag Studio / www.jagstudio.ec

Participants:
Construction: RAMA Estudio
Structural Engineer: Ing. Pedro Ospina Larrea
Project Team: Felipe Donoso, Carolina Rodas, Carla Chávez, Jefferson Camacho, Ma. Fernanda Ayala, Daniel Merchán.


***


(en)


 


Background


In 2020, during the global Covid-19 pandemic, many families re-evaluated their way of living. The owners of this house maintained a “nomadic” lifestyle so their stays in Ecuador were short and sporadic. The space they inhabited during these visits was a small 65m2 suite, in which they had a room with a full bathroom and a multifunctional space that included a "bedroom" for their two daughters. After the lockdown, the family decided that their stays should be longer and that the space should better allow them to perform their daily activities.

The commission
The specific request was to expand their existing house for social areas, include comfortable and independent bedrooms for the daughters, and take advantage of the view of the site. As a special requirement, the work had to start immediately and had to be built in no more than three months.

The idea
"We thought about an industrially prefabricated piece that blends well with the environment and subtly sits on the ground, attaching itself to the existing construction."
The natural environment is understood as an envelope of the building which is placed over the slope overlooking the valley. There is no soil disturbance nor vegetation degradation.
The new piece is manufactured and installed quickly while the intervention in the existing building is prompt and efficient. Once these processes are finished, all the furniture and paneling required for each space will be installed.

The project
A system of metal channels supported by two porticoes is proposed. These channels work as the structure for both the floor and the roof which is thermally insulated and allows for vegetation to grow. This structure requires a minimal foundation, which allows almost no soil disturbance and very little time for its manufacturing and assembly.


The three openings of this structure are covered with tempered glass. Floor and ceiling elements frame the view and allow the nature of the environment to surround the space. The existing vegetation generates enough privacy to maintain transparency around the entire perimeter. At the same time, the walls of the front façade of the existing construction are eliminated to create a space that links to the new construction. This space is a series of regular modules build with plywood panels that run from end to end to generate storage, decorative surfaces, as well as a permeable and semi-transparent screen towards the bedrooms. Five sliding panels of the same material are installed at the front of this furniture and can be placed anywhere according to the needs of the users.


A single piece of furniture is placed in the center of the new space. Towards the living room, this piece of furniture is a metal element that contains storage space and a module in which the stove and the television are embedded. Towards the dining room, this element contains the kitchen while the material changes to plywood paneling and stainless-steel surfaces. The kitchen consists of one module, which contains all the appliances and cabinets, as well as an island that works as a countertop and a dinette. This central piece of furniture allows for fluid and continuous circulation throughout the space, and for all the installations to be centralized inside this piece.
Regarding the intervention in the existing construction, the bedrooms and bathroom are configured by light paneling made of plywood and metal sheets. This paneling contains thermal acoustic insulation to improve comfort in bedrooms and bathrooms. Within these areas, there is placed a single piece of furniture that contains a desk, storage space, and a murphy bed to take advantage of the internal space of the bedrooms.


The house has an underfloor heating system in the social area and kitchen to maintain comfortable temperatures in the space without sacrificing the transparency of the facades.
The work was completed in three months and ready to be inhabited. No vegetation was damaged, and no material was wasted. All material that could be reused from the demolition of the façade was sorted for later usage and the rubble was used to improve the ground in areas surrounding the building. Doors and windows were also carefully stored. The house has a septic tank for wastewater, which makes it independent from the sewage system, and a stormwater system that improves the drainage of rainwater in the surroundings.


 


(es)


Antecedentes


En el 2020, durante la pandemia global por Covid-19, muchas familias re-evaluaron su modo de vida. Los propietarios de esta obra, mantenían un estilo de vida “nómada” con el cual, sus estadías en Ecuador, eran cortas y esporádicas. El espacio que habitaban durante estas visitas, era una pequeña suite de 65m2, en la que contaban con un cuarto con baño completo, y un espacio multifuncional para todo el resto de actividades, incluido el “dormitorio” de sus dos hijas. Tras el confinamiento, la familia decide que sus estadías deben ser más prolongadas y que el espacio debería responder a sus actividades cotidianas.


El encargo


El pedido puntual fue ampliar esta preexistencia para áreas sociales, dormitorios cómodos e independientes para las hijas y aprovechar la vista del lote. Como requerimiento especial, la obra debía empezar de inmediato y debía ser construida en no más de tres meses.


La idea


“Se piensa en una pieza prefabricada industrialmente, que se mimetice en el entorno y se pose sutilmente sobre el terreno anexándose a la construcción existente”


Se entiende el entorno natural como un envolvente del espacio y se aprovecha la pendiente con vista al valle. No se interviene en el terreno ni se sacrifica ningún tipo de vegetación.
La pieza nueva es fabricada e instalada de forma rápida, mientras que la intervención en la preexistencia es puntual y eficiente. Una vez que estos procesos concluyen, se instala todo el mobiliario y panelería que se requiere en cada uno de los espacios.


El proyecto


Se plantea un sistema de bandejas metálicas que se apoyan sobre dos pórticos. Estas bandejas trabajan como estructura y superficie de piso, al mismo tiempo que generan la cubierta con el espacio necesario para colocar un aislante térmico y sembrar vegetación sobre esta. Esta estructura requiere una cimentación mínima, lo cual permite una intervención casi nula en el terreno y muy poco tiempo para su fabricación y montaje.


Los tres frentes de esta estructura se cierran con vidrio templado. Los planos de piso y techo enmarcan la vista y permiten que la naturaleza del entorno envuelva al espacio. La vegetación existente genera suficiente privacidad para mantener la transparencia en todo el perímetro.
Paralelamente, se elimina la mampostería de fachada frontal de la construcción existente, dando espacio para un elemento que vincule los dos ambientes. Este elemento es una serie de módulos regulares, fabricados con paneles de madera contrachapada que recorre de extremo a extremo generando superficies de almacenamiento, decorativas y como una pantalla permeable y semi-transparente hacia los dormitorios. Cinco paneles corredizos del mismo material se instalan en el frente de este mueble y pueden colocarse en cualquier lugar según las necesidades de los usuarios.


En el centro del nuevo espacio se coloca un único mueble. Hacia la zona de estar, este es un elemento metálico que contiene espacios de almacenamiento, y un módulo en el que se embebe la estufa y el televisor. Hacia el lado del comedor, este elemento contiene la cocina, el material cambia a los mismos paneles de madera contrachapada y superficies de acero inoxidable. La cocina se compone de un primer mueble que contiene todos los equipos y almacenamiento, y frente a este, un mesón corrido que cumple la función de isla y desayunador. Este mueble central permite una circulación fluida y continua en todo el espacio. Al mismo tiempo se centralizan todas las instalaciones en el mismo.


En cuanto a la intervención en la construcción existente, se conforman los dormitorios y baño mediante panelería ligera de paneles de madera contrachapada y metal. Esta panelería contiene aislante térmico-acústico para mejorar el confort en los dormitorios y baño. Dentro de estos espacios, se coloca un solo mueble que contiene un escritorio, espacio de almacenamiento y una cama pivotante para aprovechar el espacio interno de los dormitorios.
En cuanto al sistema de iluminación, se diseña una pieza que contiene un tubo led de luz cálido, en la zona de dormitorios, estas piezas se las instala directamente sobre las superficies verticales u horizontales de forma fija. En el área social, estas se instalan a través de imanes en la cubierta, esto permite al usuario mover o rotar las lámparas según sus necesidades.
La casa cuenta con piso radiante en toda el área social y cocina, lo que permite mantener una temperatura confortable en el espacio sin necesidad de sacrificar la transparencia de las fachadas.


La obra culmina en tres meses, lista para ser habitada. No se sacrificó vegetación y no hubo desperdicio de ningún material. Todo material que se pudo rescatar de la demolición de la fachada se clasificó para usos posteriores y los escombros fueron utilizados para mejoramiento de pisos en zonas aledañas al terreno. Puertas y ventanas fueron cuidadosamente almacenadas. La casa cuenta con un sistema de pozo séptico para aguas negras y separación de aguas lluvias.

75 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Architects: Carolina Rodas - Felipe Donoso - Carla ChávezLocation: Pichincha - EcuadorYear: 2021Area: 190 m2Photographs / Website: Jag Studio / www.jagstudio.ecParticipants:Construction: RAMA EstudioStructural Engineer: Ing. Pedro Ospina LarreaProject Team: Felipe Donoso, Carolina Rodas, Carla Chávez, Jefferson Camacho, Ma. Fernanda Ayala, Daniel Merchán. *** (en)   Background In 2020, during the global Covid-19 pandemic, many families re-evaluated their way of...

    Project details
    • Year 2021
    • Work finished in 2021
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 75 users