Bankside Loft

City of London / United Kingdom / 2020

48
48 Love 697 Visits Published

Bankside Lofts, opposite the iconic Tate Modern building, was one of the first projects developed by the Manhattan Loft Corporation. They pioneered an unusual model, selling flats as ‘shells’ for owners to fit out themselves. Bankside Lofts was once of their earliest developments. We were asked to reconfigure and update one of the apartments in the Victorian section of the building, for a couple who wanted more privacy and better entertaining space.


The existing apartment had lots of character and architectural features, including three huge arched windows with steel frames overlooking Tate Modern, exposed brick, timber beams and concrete columns. Our design reinforces the architectural qualities of the space and uses robust materials that are in keeping with the industrial aesthetic of the building. We wanted to create a project which felt like it fitted with the building and would last for many years, without looking out of date.


The layout of the apartment was the main reason for the refurbishment. There were two open plan mezzanine bed space overlooking the main space, which had no walls or privacy and had very low ceiling heights. This worked for the owners when they had younger children, but now they were adults they needed a proper enclosed bedroom space, more storage and a bigger kitchen for entertaining. They also wanted to retain a space for guests but keep the space as open as possible when not in use. Creating the main bedroom was particularly difficult, because the ceiling height was not quite large enough for two full stories to be inserted, meaning somewhere there would be a very compromised ceiling height.
Our solution was a complex puzzle of interlocking storage units, varying in height which maximise the ceiling height where it is needed, but also increase the amount of usable floor space. Wardrobes were reduced in height in order to gain standing space in the room above. A library allows ample height to sit and read a book and allows a full ceiling height to the bedroom below. The guest bed is on a raised platform above the entrance hall.


The new structure for the mezzanine is completely free-standing with the perimeter walls of the apartment, made from large sections of timber. These mirror the existing ceiling beams, so the new elements feels like a part of the existing building, blending in to create a sense of a unity. We included a hidden bedroom for the owners dog, Ruby, a double height shower and lots of hidden storage. The yellow staircase up to the mezzanine adds a pop of colour to the otherwise monochrome palette, and the steps double up as drawers for shoes.


We used a simple palette of materials to complement those already found in the apartment. Steel crittall sliding doors and windows enclose the bedroom but allow the space to feel open and be filled with natural light. A hidden curtain can be drawn for privacy. The bathroom is seamlessly finished in Moroccan Tadelakt plaster, reminiscent of the concrete columns which were left exposed. Reeded glass on the mezzanine level offers a sense of privacy to the upper level whilst allowing light to flood the space.

48 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Bankside Lofts, opposite the iconic Tate Modern building, was one of the first projects developed by the Manhattan Loft Corporation. They pioneered an unusual model, selling flats as ‘shells’ for owners to fit out themselves. Bankside Lofts was once of their earliest developments. We were asked to reconfigure and update one of the apartments in the Victorian section of the building, for a couple who wanted more privacy and better entertaining space. The existing apartment had lots...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Interior Design / Lofts/Penthouses
    Archilovers On Instagram
    Lovers 48 users