Smyth 139

Mérida / Mexico / 2020

58
58 Love 1,257 Visits Published

SMTYH139, it’s a project for a dear friend and his family, great promoters of our work, who have believed in us and increased our growth, as well encourage critical thinking in us.


It is located in a rectangular plot of land about 1,600m2 of surface (20m in front x 80m of depth) in front of a Golf Court in La Ceiba, a fully consolidated residential complex in the outskirt of the city on the highway that connects Merida with Progreso.


 


The two-storey house, becomes for us a new test of how to blur the relationship between the outside and the inside, of how to achieve a continuous space where the interior in a flash is transformed into the exterior and vice versa. The presence of vegetation in the place and the infinite view of the green court suggested to use for this occasion an uncommon tool in the design process, called ‘cross section architecture’ thanks to this tool it was decided that is better to look the tree tops than the trunks, and that being half a level above, the spatial perception of the exterior and its continuity and fluidity were enormously delighting.


The scheme in plan divides the elongated lot into bands or stripes alternating the empty ones with the full ones: street, services, access, house, garden.


 


Facing the street, a large block with services, folds back a few meters to create a square for use and contemplation. Once you go through this two bands, continuing with the access process, the private parking lot with maneuvering yard appears and at its opposite end the pedestrian entrance marked by a step by step of water ponds. It is important to note that in this tour the trees trapped by the buildings are pre-existing, which is why we seek to celebrated them through the contrast between large masses and very light canopies practically non-existent.


 


Placing the house as far as possible from the street and closest to the golf court, has the intention of “leaving behind” the everyday life, also the fact that both the parking lot and the stepped hallway are inside and are not appreciated from the outside, confirms their need to isolate themselves, their desire for extreme privacy.


 


Arriving at the central area where the house is located, it greeted us with a large overhang, a covered access terrace that forces us to turn and enter sideways to the interior. To speak of this main body is to speak of a concrete idea that is forceful in its formal solution of programmatic volumes that load and perch.


It is talking about unconventional materials, textures and colors, but carefully thought out to give the user the feeling of being in a completely different place, transporting them to a retreat, to a country house outside the hustle and bustle of the city.


 


The ground floor is made up of 3 main elements: A solid stone volume that contains the services (laundry room, laying area, service bedroom with bathroom), a heavy wall whose linearity directs the view towards the green court and hides the semi-public supports (kitchen, breakfast area, living room) and a block of rusty cover parallel to the field, which limits natural transit from the street, confines the covered terrace that is an extension of the hallway and houses within itself the guest bathroom and a staircase that lead us to the basement where a bar and a room are located.


 


The upper floor is summarized in a large red box that rests on the aforementioned elements and contains the rooms with their services that are articulated on one side by a family room and that are sewn on the other by a balcony/ walkway delimited by vegetation.


Regarding the materials, the choices respond to different circumstances. Masses with an earthy finish predominate. These are the result of mixing Chukum with natural pigments such as earth or Cankab. Its hue makes the green of the vegetation light up and look even greener.


 


The choice for the stone has been a clear veneer, is called commercially ¨Tulum¨ and is extracted from banks of this paradisiacal tourist area.


The third and last coating used in the ¨boxes¨ is the Pre-oxidized steel, a process that through converters and catalysts achieves that wainscoting made with steel plates give us a tone between gray, black and matte brown. Wood was used as an element to provide warmth to the house, on this occasion several species are combined in different formats, achieving many interesting textures: Parota, Tzalam, Teak, Cedar, in horizontal Shutters, ceilings with very thin rods, steps of large logs.


The floor of the whole house is in a dark color, Santo Tomás marble is used and it changes its format depending on the use of space, from large slabs, through small formats of 20cm x 20cm without leaving behind the common 30cm x free lengths. The pool is lined in green venetian with the intention of extending the private garden and merge it with the green court in such a way that the notion of where the house ends is practically undecipherable.


Architecture office: R79


End of construction: 2020


Build surface: 790m2


Location: Cocoyol 139, Club de Golf La Ceiba, Mérida, Yucatán.


Media Supplier
Photography: Sergio Rios 


Additional Credits
Chief Architect: Roberto Ramírez Pizarro


Creative Team: Cristina Madera Medina, Gerardo Trejo López, Eduardo Vadillo Priego, Jorge Herrera Tolosa, Alia Peraza Aguilar.


Clients: Familia Solís Mier y Terán. 


Structural Design: PDE Ingeniería / Rodolfo Pascacio Sánchez.


Lighting:  Luminica / Maribel Morales Hernández.


Landscaping: Servijardines / Roger Evia González. 


Furniture: 
Dupuis   www.dupuis.com.mx
Marbol   www.marbol.com.mx
CB2  www.cb2.com


[ES]


SMTYH139, es un proyecto para un entrañable amigo y su familia, grandes promotores de nuestro trabajo, que han creído e impulsado nuestro crecimiento, además de fomentar en nosotros pensamiento crítico.


Se ubica en un lote rectangular de 1600m2 de superficie (20m de frente x 80m de fondo) frente al campo de golf en La Ceiba, un complejo residencial plenamente consolidado a la salida de la ciudad en la carretera que une Mérida con Progreso.


 


La vivienda de 2 plantas se convierte para nosotros en un nuevo ensayo de como desdibujar la relación entre el afuera y el adentro, de cómo lograr un espacio continuo donde el interior en un destello se transforma en exterior y viceversa. La presencia de vegetación en el lugar y la vista infinita al ¨green¨ sugirieron utilizar para esta ocasión una herramienta poco socorrida por los arquitectos: ¨el diseño en sección¨. Mediante este, se decidió que es mejor mirar las frondas que los troncos, y que estando medio nivel arriba la percepción espacial del exterior y su continuidad y fluidez se veían fuertemente enardecidas. El esquema en planta divide en bandas o franjas el alargado lote, alternando los vacíos con los llenos: Calle, Servicios, Acceso, Casa, Jardín.


 


Mirando a la calle un gran bloque con servicios se repliega algunos metros para armar una plazoleta de uso y contemplación. Una vez atravesadas estas dos bandas continuando con el proceso de acceder, aparecen el estacionamiento privado con su patio de maniobras y en su extremo opuesto el ingreso peatonal marcado por un escalonamiento de estanques de agua. Es importante hacer notar que en este recorrido los arboles atrapados por las construcciones son pre-existentes, razón por la cual se busca celebrarlos mediante el contraste entre grandes masas y cubiertas muy ligeras prácticamente inexistentes.


 


El situar la casa más hacia el campo, lo más alejado en lo posible de la calle también tiene la intención de ¨dejar atrás¨ lo cotidiano, el hecho que tanto el estacionamiento como el Zaguán escalonado queden al interior y no sean apreciados desde el exterior confirma su necesidad de aislarse, su vocación de extrema privacidad.


Al llegar a la zona central donde se localiza la vivienda, esta nos recibe con un gran volado, una terraza de acceso cubierta que nos obliga a girar y entrar de lado al interior. Hablar de este cuerpo principal es hablar de una idea concreta que es contundente en su solución formal de volúmenes programáticos que cargan y se posan. Es hablar de materiales, texturas y colores no convencionales, pero cuidadosamente pensados para dar al usuario la sensación de estar en un lugar completamente diferente, transportarlo a un retiro, a una casa de campo fuera del ajetreo de la ciudad.


 


La planta baja está compuesta por 3 elementos principales: Un volumen sólido pétreo que contiene los servicios (lavadero, área de tendido, recámara de servicio con baño), un muro pesado cuya linealidad direcciona la vista hacia ¨el green¨  y esconde los apoyos semipúblicos (cocina, desayunador, estancia) y un bloque de piel oxidada paralelo al campo, que limita el transito natural desde la calle, confina la terraza techada que es extensión del zaguán y alberga dentro de sí el baño de visitas y una escalera que nos lleva al sótano donde se encuentra un bar y una estancia.


La planta alta se resume en una gran caja roja que se posa sobre los elementos antes mencionados y contiene las habitaciones con sus servicios que se articulan hacia un lado mediante una estancia familiar y que se costuran en el otro por un balcón/andador delimitado por vegetación.


 


En cuanto a los materiales las decisiones de dichos responden a diferentes circunstancias. Predominan las masas en acabado terroso. Estas son resultado de la mezcla del Chukum con pigmentos naturales como la tierra o Cankab. Su tonalidad hace que el verde de la vegetación se encienda y se vea aún más verde. La elección para lo pétreo ha sido una chapa clara, ¨Tulum¨ le llaman comercialmente y es extraída de bancos de esta paradisíaca zona turística. El tercer y último recubrimiento usado en las ¨cajas¨ portantes, es el Acero Pre oxidado, un proceso que mediante conversores y catalizadores logra que lambrines hechos con placas de acero nos den tono entre gris, negro y café mate. La madera se utilizó como un elemento para brindar calidez a la vivienda, en esta ocasión se combinan varias especies en diversos formatos, logrando muchas texturas interesantes: Parota, Tzalam, Teca, Cedro, en Shutters horizontales, plafones de varas muy delgadas, escalones de grandes troncos. El piso de toda la casa es en color obscuro, se utiliza el mármol Santo Tomás y este va cambiando de formato dependiendo del uso del espacio, desde grandes placas, pasando por pequeños formatos de 20cm x 20cm y sin dejar atrás el socorrido 30cm x largos libres. La alberca se forro en veneciano verde con la intención de prolongar el jardín privado y fundirlo con ¨el green¨ de tal forma que la noción de donde termina la casa es prácticamente indescifrable.


 


 

58 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    SMTYH139, it’s a project for a dear friend and his family, great promoters of our work, who have believed in us and increased our growth, as well encourage critical thinking in us. It is located in a rectangular plot of land about 1,600m2 of surface (20m in front x 80m of depth) in front of a Golf Court in La Ceiba, a fully consolidated residential complex in the outskirt of the city on the highway that connects Merida with Progreso.   The two-storey house, becomes for us a new...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 58 users