Ibex Museum St Leonhard

Pitztal / Austria / 2020

31
31 Love 1,267 Visits Published

In a narrow valley in the Austrian alps it was decided to build a small museum to tell the story of the extermination and the process of reintroduction of the ibex in this region. The indoor exhibition is completed with an outdoor enclosure for seven ibexes.


Up on a wooded mountainside,you see a reddish building, somehow appearing like a small castle. It is the „Ibexmuseum St.Leonhard“. Right next to one of the oldest farmhouses of the valley, with nearly the same footprint of the old barn which was standing there, a towerlike building has been constructed in precast concrete, where the lower parts are quoting the wooden surface of the barn.


A striking red steel bridge connects the third floor of the tower with the slope aside, on which you reach the enclosure of the ibex.
A clear tower-like building representing a landmark has its reason in the site, which is visible from the small village below.
Its compactness, the position and the concrete façade with a formwork of rough wooden boards, could be seen as a memory of the old barn.


The fact that all elements of this in- and outdoor „exhibition“ are spread on a steep slope, and should be accessible for old, physically disabled or visitors with baby buggies, was also one of the reasons, which led to the perhaps unique solution of a vertical organized museum, where visitors walk through, from the bottom until the top and across a bridge into the nature. The museum literally helps to „climb the mountains“ to see the ibex “face to face”.


The building is constructed in reinforced concrete, with prefabricated concrete elements as facade.
The window frames and the bridge are made of steel, coloured in red, Terrazzo floors in a reddish grey and the stairs in oak. The restaurant is paneled in stone pine, the typical wood of this mountainous area.


*


(de)



In einem schmalen Tal in den österreichischen Alpen beschloss man ein kleines Museum zu bauen, das die Geschichte der Ausrottung und Wiederansiedelung des Steinbockes in dieser Region erzählen sollte. Ein Gehege mit sieben Steinböcken ergänzt die Ausstellung im Aussenraum.


Auf einem bewaldeten Berghang sieht man ein rötliches Gebäude, das an eine kleine Burg erinnert. Es ist das Steinbockmuseum St.Leonhard. Neben einem der ältesten Höfe im Tal, übernimmt das turmartige Haus fast genau den Fussabdruck des alten Stadels, der neben dem Hof gestanden ist. Die unteren Teile der Betonfertigteilfassade erzählen mit dem Abdruck der rauhen Schalbretter von der Holzkonstruktion des Stadels. Im obersten Stock verbindet eine einprägsame rote Stahlbrücke die Ausstellung mit dem Gehege der Steinböcke.


Das turmartige Gebäude ist aus seinem konkreten Ort entstanden. Es steht dort als Landmark, gut sichtbar vom unten im Tal liegenden Dorf. Seine kompakte Form, seine Positionierung und seine Fassade aus brettergeschaltem Beton können als Referenz zum alten Stadel gesehen werden. Die Forderung dass alle inneren und äusseren Teile der Ausstellung an einem barrierefreien Weg zu liegen hatten führte zu der vielleicht einzigartigen Lösung eines vertikalen Museums, bei dem der Besucher vom untersten in den obersten Stock und dort über eine Brücke ins Gelände geleitet wird. Das Gebäude hilft so sprichwörtlich den Berg zu erklimmen um die Steinböcke von Angesicht zu Angesicht zu erleben.


Der zweischalige Wandaufbau des Gebäudes besteht aus innerer Ortbetonwand mit vorgehängten Fertigteilen und Wärmedämmung dazwischen. Fensterrahmen und Brücke sind in Stahl konstruiert und mit roter Farbe pulverbeschichtet, Böden in rotgrauem Terrazzo und die Stiegen in Eiche. Das Gasthaus hat eine Täfelung mit Zirbenholz aus der Region.


****


Design / Architektur :
Rainer Köberl architect and Daniela Kröss architect, Innsbruck project collaborator Julian Gatterer


Rainer Köberl Architekt und Daniela Kröss Architektin, Innsbruck Mitarbeit Projektleitung Julian Gatterer

31 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In a narrow valley in the Austrian alps it was decided to build a small museum to tell the story of the extermination and the process of reintroduction of the ibex in this region. The indoor exhibition is completed with an outdoor enclosure for seven ibexes. Up on a wooded mountainside,you see a reddish building, somehow appearing like a small castle. It is the „Ibexmuseum St.Leonhard“. Right next to one of the oldest farmhouses of the valley, with nearly the same footprint of the...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Museums / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 31 users