Roličky Houses

Bratislava / Slovakia / 2019

28
28 Love 760 Visits Published

Roličky Houses project is responding to its surroundings and its urban placement in the terrain is based on the environment and the shape of the plot. The intention of the project was to ensure a great deal of privacy for residents on one hand, and on the other hand to take advantage of the nice views of Bratislava. For this purpose, the project "opens up" towards the city and the hill. The side facades are perforated minimally. They are fitted with small atriums or loggias that help illuminate the deep floor plans. At the same time, they allow transverse ventilation of the daily zone of the apartments.


The project consists of nine detached houses in which 27 large-scale apartments are located.  All houses are accessible by one common private road and they are arranged in a line. At both ends, they retreat according to the fan shape of the plot. Each house has three floors and one shared garage located in the basement. Spaces between the houses are used as terraces and green areas. Typologically, these are family houses, as there are three apartments in each of them. Each floor consists of one apartment that is directly accessible from the elevator.


The floor plan of the apartments is divided into three basic zones. Day zone has southeast orientation thus maximizing the use of entire width of the house so that the living room, dining room and kitchen have a view of the city. Night zone is oriented to the northwest. Entrance, technical and hygiene utilities are placed in the middle of the apartment.  Each zone has its own loggia or atrium of different size according to the purpose of use. Additionally, each apartment has a large terrace accessible directly from the apartment or is located on the house roof (for apartments located on the second floor). Roof terraces have a shower and a summer kitchen, which are sunk (hidden) in the construction of the house. The rest of the terraces is an extensive green roof and skylights that illuminate the bathrooms located one floor below. Apartments on the ground floor have adjoining land or large green atriums.


The houses have a higher technical and spatial standard than usual: the clear height in the garages is 3,3 m, in the apartments it is 2,9 m. The facades are maintenance-free, lined with brick cladding and alucobond, windows are made of aluminum with blinds. Each apartment has its own gas boiler connected to the floor heating system. Overall expression of the project is minimalist. The predominate color is uniform gray and is complemented by black accents. The access road is lined with bricks from the same manufacturer of the facade bricks. When viewed from a distance, the project doesn’t "scream" but merges with the hill.

28 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Roličky Houses project is responding to its surroundings and its urban placement in the terrain is based on the environment and the shape of the plot. The intention of the project was to ensure a great deal of privacy for residents on one hand, and on the other hand to take advantage of the nice views of Bratislava. For this purpose, the project "opens up" towards the city and the hill. The side facades are perforated minimally. They are fitted with small atriums or loggias that help illuminate...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2019
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 28 users