CASA UM

Estiramantens / Portugal / 2020

87
87 Love 957 Visits Published

ARCHITECTURAL TEAM
Francisco Freitas, Luís Valente, Paulo Borralho, Rui Didier
Ana Tomé, Cristiano Rodrigues, Dora Jerbic.


PROJECT TEAM
Structural Engineering: Pedro Fragoso Viegas – Engenharia
Engineering projects: Acribia – Projetos de Engenharia (www.acribia.pt)
Paisagismo Landscape: Oficina dos Jardins (www.oficinadosjardins.pt)
Interior Design: Studio Stories (www.studiostories.be)


*


The irregular shaped plot of about 10.500 sqm stands on a slope facing southwest, where it is possible to observe the Algarve coast. The vegetation of carob, olive, mastic, and almond trees stands out, bringing us to the traditional Algarve mountains.


In the central area of ​​the property, coincident with the most inclined terrain, there is a small residential building with 100sqm. The traditional Algarve architecture, recognizable by the presence of well-defined volumes and some characteristic elements, such as the chimney or the roof terrace with decorated cornice.


The project reformulates the existing construction, placing in it all the social areas of the house (kitchen, living room and dining room), in direct contact with the new outdoor leisure area. At a lower level, under this outdoor leisure area, a new volume holds the most private spaces of ​the house and its four bedrooms.


By placing this new volume of about 150m2 of construction at a lower level, the goal is to achieve greater privacy in the bedrooms without visually blocking the views of the existing building to the Algarve coast, enhancing its privileged solar orientation. When enjoying social and outdoor spaces, the old house stands out while the new construction is not visible. All rooms are complemented by a small private patio that extends the indoor area to the outside, maintaining privacy.


On the road that runs from Estiramantens and develops towards the North, the main access to the house, it is possible to see the whole building, with the pre-existing house crowning the new and contemporary construction. This new construction mirrors and reinterprets the visual, physical, and spatial archetypes of the traditional architecture of the Algarve.


 


(PT)


O terreno, de forma irregular e cerca de 10.500m2, desenvolve-se numa encosta exposta a sudoeste, onde é possível observar a costa algarvia. Destaca-se a sua vegetação composta por alfarrobeiras, oliveiras, aroeiras e amendoeiras, que nos remetem para a tradicional serra algarvia.


Na zona central da propriedade, numa área de maior declive, localiza-se um pequeno núcleo habitacional com 100m2, no qual são reconhecíveis os elementos que caracterizam a arquitetura tradicional algarvia, como volumes bem definidos, a chaminé e a açoteia com molduras em relevo.


O projeto, reformula a construção existente, concentrando nela todas as áreas sociais (cozinha, sala de estar e jantar) que ficam em contacto direto e de nível com a nova zona de lazer exterior. Abaixo desta cota, desenvolve-se uma nova área de construção e ampliação, onde se localiza a zona mais privadas da habitação com quatro quartos.


Situando-se a uma cota inferior, este novo volume com 150m2 de construção, permite ter maior privacidade nos quartos e não bloqueia visualmente a relação do edifício existente com a costa algarvia e a sua privilegiada orientação solar. Desta forma, quando se usufrui dos espaços sociais e exteriores, a antiga casa destaca-se, enquanto a nova construção não se vislumbra.


Todos os quartos são servidos de um pequeno pátio privado que amplia a área interior para exterior mantendo a privacidade.


O acesso principal à casa faz-se pela estrada que se inicia no sítio de Estiramantens e se desenvolve para Norte. A partir desta estrada é possível observar o conjunto, com a casa pré-existente a coroar a nova construção, de natureza contemporânea, mas que reflete e reinterpreta os arquétipos visuais, físicos e espaciais da arquitetura tradicional algarvia.


 

87 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ARCHITECTURAL TEAMFrancisco Freitas, Luís Valente, Paulo Borralho, Rui DidierAna Tomé, Cristiano Rodrigues, Dora Jerbic. PROJECT TEAMStructural Engineering: Pedro Fragoso Viegas – EngenhariaEngineering projects: Acribia – Projetos de Engenharia (www.acribia.pt)Paisagismo Landscape: Oficina dos Jardins (www.oficinadosjardins.pt)Interior Design: Studio Stories (www.studiostories.be) * The irregular shaped plot of about 10.500 sqm stands on a slope facing southwest,...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Client The Addresses
    • Contractor RGL Engenharia & Construções
    • Status Completed works
    • Type Hotel/Resorts / Tourist Facilities / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 87 users