Espacio Agorà

Valladolid / Spain / 2019

14
14 Love 465 Visits Published

Squaring the circle


We have faced this project understanding it as a metaphor for the difficulties we encountered during our career, while searching for knowledge.


It is the result of a plastic, almost sculptural exercise where a new accessible ramp grows with a constant slope.


The ramp generates a series of terraces along its ascent, creating new spaces. To create spaces in order to grow.


FUNCTIONALITY


An easy access surrounded by terraces for interaction turns the old basement into an Acess Floor.


A space excavated up to that level transforms a disused garden into the new school’s vital center. An access, passage, meeting, work, play, interaction, study or meditation space.


ILLUMINATION


The courtyard coverage organizes the space and irradiates light to all perimeter areas and uses that surround it.


A mathematically structured wooden frame sifts the light, converting the courtyard coverage into an altarpiece that looks at the sky.


TRANSPARENCY


We have pursued the achievement of an open, transversal space through uses that always communicate between them, either visually or physically.


Crossed glances that generate synergies, relationships, never indifference.


[ES]


La cuadratura del círculo 


Hemos entendido éste Proyecto, como una metáfora de las dificultades con las que nos encontramos en nuestra etapa de formación y la búsqueda del conocimiento.


Es fruto de un ejercicio plástico, casi escultórico, en el que una nueva rampa accesible crece con una pendiente constante.


La rampa en su ascenso va generando un graderío en el que cada vez sumamos más espacios. Sumar para crecer.


FUNCIONALIDAD


Un acceso fácil, rodeado de gradas para la relación, convierte la antigua planta sótano en una Planta de Acceso.


Un espacio excavado hasta esta cota, convierte un jardín en desuso en el nuevo centro vital del colegio. Un espacio de acceso, de paso, de reunión, de trabajo, de juego, de relación, de estudio o de reflexión.


ILUMINACION


La cobertura del patio, ordena un espacio e irradia luz a todos los ámbitos perimetrales y usos que la rodean.


Una trama de madera matemáticamente estructurada tamiza la luz, convirtiendo la cubierta del patio en un retablo que mira al cielo.


TRANSPARENCIA


Hemos perseguido la consecución de un espacio abierto transversal mediante usos que bien visualmente o físicamente se comunican siempre entre sí.


Unas miradas cruzadas que generan sinergias, relaciones, nunca indiferencia.


 


Pablo Moreno Mansilla - Julián Zapata Jiménez      


Año finalización construcción: Octubre 2019


Ubicación: Valladolid, España

Créditos Fotografía: Alvaro Viera Architectural Photography


Sitio Web Fotógrafo: www.alvaroviera.com


Arquitectos a Cargo: Pablo Moreno Mansilla - Julián Zapata Jiménez 


Clientes: Fundación Educación Marianista Domingo Lázaro


Constructora: Construcciones y Obras CASPEÑA S.L.


Ingeniería: PLENUM Ingenieros


Estructura: Jose Ignacio Viñals. ISTEN


Colaboradores: Iskra Sergeeva Martsenkova, Elena López Oterino, Manuel Sánchez Hernández, Adriana Culla Leal

14 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Squaring the circle We have faced this project understanding it as a metaphor for the difficulties we encountered during our career, while searching for knowledge. It is the result of a plastic, almost sculptural exercise where a new accessible ramp grows with a constant slope. The ramp generates a series of terraces along its ascent, creating new spaces. To create spaces in order to grow. FUNCTIONALITY An easy access surrounded by terraces for interaction turns the old basement into an...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Client Fundación Educación Marianista Domingo Lázaro
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes / Multi-purpose Cultural Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 14 users