CEIP Imaginalia

Albacete / Spain / 2020

23
23 Love 876 Visits Published

This School is a project governed by strict regulation, conventional classroom distribution and extremely limited financial resources. It is situated in a new neighborhood of the city, still nondescript in character; allowing us to free ourselves from existing styles.
With these strict starting guidelines, we planned a building that stands out for the formal expressiveness of the façade and confident use of shape and the colour contrast, between the red textured concrete wall and the smooth white façade of acrylic mortar.
The building with abstract and precise geometry, generates poetic spaces in all its dimensions with a contemporary formal language free of fashions.
Contrasts stand out: red and white / smooth and rough, as well as textures, shadows and different window spaces.
We proposed a pure shape with strange and studied arrangements of different sized window spaces. We perforated the structure, triangulated the pergolas looking for the most attractive shades. We flared the window opening in the infant school to maximise light and we reduced the architecture to geometry, composition and colour.
Regarding the design we would emphasise:
On the main façade, two large cantilevers levitate, marking the primary and children's entrances with large perforations that allow the entry of light and nature.
The gymnasium acts as a link between infant and primary schools, with large perforations on the roof making fluid boundaries between uses.
The large red concrete patio around which the classrooms are distributed.
We play with contrasts and look for monumental meaning and fragility at the same time. We pigment the solid concrete and we texturize it in opposition to the fragility of the smooth white facades. We flirt with full and empty spaces creating imposing light and elegant spaces.
The function of the building, strict in regulation, and plan imposed by the regional government, is extended with shapes used, and with the design brings a feeling of freedom and flexibility. The building becomes a major player in the educational project, inspiring from childhood and influencing the community, achieving educational spaces that positively affect the learning environment.


The uses merge. Primary and infant school merge visually, mixing the age groups; the gym with the corridors and the dining room and the patio ... It is not clear what is classroom, what is interior, what is outside. The colours of the exterior appear again subtly in the interior and we promote the theme of education in the interior design through graphics.
The building is striking in the environment, becoming a milestone in the neighborhood. Strolling around the neighborhood is a pleasure to see.
Some projects are created for a site, but here the project was led by the site itself.


(pt)


Esta Escola é uma obra marcada por normas rígidas, distribuição convencional de salas de aula e recursos financeiros extremamente limitados. Ela está situada em um novo bairro da cidade que possue caráter ainda indefinido, que nos permite libertar-mo-nos de estilos e lugares.
Com estas diretrizes estritas de partida, propomos um edifício que se destaca pela expressividade formal da fachada e dos volumes, marcada pela rotundidade das geometrias e pelo contraste de cores entre a parede de concreto texturizado vermelho e a fachada branca de argamassa acrílica lisa.


O edifício, com geometria abstrata e precisa, gera espaços poéticos em todas as suas dimensões com uma linguagem formal contemporânea livre de modas.
Destacam-se os contrastes vermelho/branco e liso/áspero, bem como texturas, sombras e diferentes tamanhos de elementos vazados.
Propomos um volume puro, com elementos vazados estranhamente deslocados e estudados. Perfuramos varandas, triangulamos pérgulas à procura das sombras mais atraentes, alargamos os vãos no infantil para criar varandas, e reduzimos a arquitetura à geometria, composição e cor.


Quanto à distribuição, destaca-se:
Na fachada principal dois grandes cantilevers levitam, marcando as entradas do primário e infantil com grandes perfurações que permitem a entrada de luz e crescimento da vegetação.
O ginásio age como um elo de ligação entre o infantil e o primário, com grandes perfurações na cobertura e elevações para esses usos, dissolvendo assim as fronteiras entre os usos.
O grande patio de concreto vermelho em torno do qual as salas de aula estão distribuídas.
Jogamos com contrastes e procuramos significado monumental e fragilidade ao mesmo tempo. Pigmentamos o concreto maciço e o texturizamos em oposição à fragilidade das fachadas brancas lisas. Flertamos com o cheio e o vazio, criando espaços imponentes, leves e elegantes.
A função do edifício, estritamente regulamentada, e diluída, e com seu volume vem a liberdade de abordagens e usos. O edifício passa a ser um importante ator no projeto educacional, inspirando desde a infância e influenciando a comunidade, conseguindo gerar espaços educacionais que impactam positivamente o cenário pedagógico.


Os usos se fundem, visualmente primário e infantil se fundem, rompendo limites de idade, o ginásio com os corredores e o refeitório com o pátio...não fica claro o que é sala de aula, o que é interior, o que é exterior. Por dentro, as cores do exterior reaparecem com sutileza e decoramos com um projeto gráfico com valores em relação à educação.
O edifício é evidente no ambiente, tornando-se um marco de urbanidade no bairro em que está inserido. Passear ao redor do edifício no bairro torna-se um prazer.
Há projetos que nascem do local para o local, e projetos que criam o local por si próprios.


(es)


Este Colegio es una obra marcada por una estricta normativa, distribución de aulas convencional y recursos económicos limitadísimos. Se sitúa en un nuevo barrio de la ciudad, aún anodino en carácter; lo que nos permite liberarnos de estilos y lugares.
Con estas pautas estrictas de partida, planteamos un edificio que destaca por la expresividad formal de la fachada y los volúmenes, marcada por la rotundidad de las geometrías y el contraste de color, entre el muro de hormigón texturizado rojo y la fachada blanca lisa de mortero acrílico.


El edificio con geometría abstracta y precisa, va generando en todas sus dimensiones espacios poéticos con un lenguaje formal contemporáneo libre de modas.
Destacan los contrastes: rojo y blanco/ liso y rugoso, así como las texturas, las sombras y los distintos tamaños de huecos.
Planteamos un volumen puro, con extrañas y estudiadas dislocaciones en huecos. Perforamos porches, triangulamos las pérgolas buscando las más atractivas sombras, abocinamos los vanos en infantil para generar porches, y reducimos la arquitectura a la geometría , la composición y el color.


En cuanto a la distribución destaca:
En la fachada principal dos grandes voladizos levitan, marcando los accesos de primaria e infantil con grandes perforaciones que permiten la entrada de la luz y la vegetación.
El gimnasio como nexo de unión entre infantil y primaria, con grandes perforaciones en cubierta y alzados hacia estos usos, disolviéndose así los límites entre usos.
El gran patio de hormigón rojo en torno al que se distribuyen las aulas.
Jugamos con los contrastes y buscamos sentido monumental y la fragilidad a la vez; pigmentamos el sólido hormigón y lo texturizamos en oposición con la fragilidad de las fachadas lisas blancas. Coqueteamos con los llenos y vacíos creando espacios imponentes, ligeros y elegantes.


Se escogen colores que nos transportan hacia el coraje, la valentía, el éxito como es el apasionado bermellón. Así como la paz, la bondad, la pureza y la inocencia del blanco.
La función del edificio estricta en normativa, y planta marcada por la Consejería, se diluye, y con la volumetría surgen la libertad de planteamientos y usos. El edificio se convierte en un actor importante en el proyecto educativo, inspirando desde la infancia e influyendo en la comunidad, consiguiendo generar espacios educativos que afecten positivamente el escenario pedagógico.
Los usos se fusionan, se fusiona primaria con infantil visualmente, rompiéndose los límites de edades, se fusiona el gimnasio con los pasillos y el comedor y el patio... no está claro qué es aula, que es interior, que es exterior. En el interior vuelven a aparecer con sutileza los colores del exterior y decoramos con un proyecto gráfico con valores en relación a la educación.
El edificio se evidencia en el entorno, convirtiéndose en un hito en la urbanidad del barrio en el que se encuentra. Pasear en torno al edificio en el barrio, se convierte en un placer.
Hay proyectos que nacen del sitio para el sitio y proyectos que crean el sitio por si mismos.

23 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    This School is a project governed by strict regulation, conventional classroom distribution and extremely limited financial resources. It is situated in a new neighborhood of the city, still nondescript in character; allowing us to free ourselves from existing styles.With these strict starting guidelines, we planned a building that stands out for the formal expressiveness of the façade and confident use of shape and the colour contrast, between the red textured concrete wall and the...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 23 users