Pitanga House

House for a Relaxing life Santa Isabel / Brazil / 2016

33
33 Love 1,065 Visits Published

The Pitanga House was designed for a family who decided to move from one of the busiest neighborhoods in the city of Sao Paulo to live in Santa Isabel, a city about 55km from the capital.


The plot is in an environmental reserve, which makes the native vegetation appear abundantly. This oriented the most important visuals of the house to the denser part of the forest but that did not harm any visual of the house because on all sides of the 800 sqm plot you can see large trees.


The house is divided between three levels. At the upper floor we find the bedrooms and a small office. The kitchen, barbecue, laundry room, living room and a suite are located at the groundfloor sharing space with the trees. The whole ground floor has large glass sheets that close (or open) the living and dining room and thereby control their integration with the leisure area and pool are on the same level.


At the lowest level thre is a volume of concrete embedded in the natural profile of the lot, in this part we have an office for the couple who can now work from home, a garden and a garden, a space for the care of the dogs of the house [two English shepherds and a mutt dog] plus a room for the pool machinery. Access to these areas is by a prefabricated concrete helical staircase, which creates a path and kind of displacement, even within the lot, to register that the couple is leaving for work. Even if this 'going to office' only means leaving the main volume behind.
The concrete structure makes the house look like a stone in the middle of the trees and aims to make a smooth transition between the natural and the built by the human hand.


Project Info:
Architecture: Estúdio BRA Arquitetura
Authors: André Di Gregório, Rodrigo Maçonilio;
Project team: Beatriz Rocha, Julia Lazcano, Lorran Siqueira,Marcella Cruz
Year: 2016
Location: Santa isabel, SP - Brazil
Plot: 927,00m²
Construction area: 328sqm
Photographs: Federico Cairoli
Model: Julia Lazcano


*


Casa para uma vida tranquila
A casa foi desenhada para uma família que decidiu se mudar de um dos bairros mais movimentados da cidade de São Paulo e passar a viver em Santa Isabel, a cerca de 55km da capital.


O lote fica em uma reserva ambiental, o que faz com que a vegetação nativa apareça de maneira abundante e natural. Isso fez com que as visuais mais importantes da casa ficassem voltadas para essa parte mais densa da matao que não prejudicou nenhum ambiente pois em todos os lados do lote de 900m² o que se vê são árvores de grande porte.


A casa se reparte entre o volume dos dormitórios - feito em concreto e aparece na cota mais alta apoiado sobre o volume térreo - que além de abrigar o acesso ao lote, possui duas partes fechadas, uma para um apartamento no térreo que busca ser um espaço acessível e outra parte fechada para as áreas de cozinha, lavanderia, despensa, churrasqueira e escada para o piso superior. Toda a parte térrea da casa se propõe a ter implantação silenciosa para que se misture as árvores do entorno, isso se dá por meio de grandes folhas de vidro que fecham (ou abrem) a sala de estar e jantar e com isso controlam sua integração com a área de lazer e piscina que ficam no mesmo nível.


Na cota mais baixa temos um volume de concreto incrustado no perfil natural do lote, nesta parte temos um escritório para o casal que tem hoje a possibilidade de trabalhar de casa, um jardim e horta, um espaço para os cuidados dos cães da casa [ dois pastores ingleses e um cão vira-latas ] além de uma sala para o maquinário da piscina. O acesso a essas áreas é feito por uma escada helicoidal pré fabricada em concreto, isso cria um trajeto e espécie de deslocamento, mesmo que dentro do lote, para registrar que o casal está saindo para trabalhar. Mesmo que esse sair signifique apenas deixar o volume principal para trás.


A estrutura em concreto faz com que a casa figure como uma pedra n o meio das árvores e se propõe a fazer uma transição suave entre o natural e o construído pela mão humana.


Ficha Técnica:
Arquitetura: Estúdio BRA Arquitetura
Autores: André Di Gregório, Rodrigo Maçonilio;
Equipe de projeto: Beatriz Rocha, Julia Lazcano, Lorran Siqueira,Marcella Cruz


Ano: 2016
Localização: Santa Isabel, SP - Brasil
Terreno: 927,00m²
Área construída: 328m²
Programa: Residência Unifamiliar
Fotografias: Federico Cairoli
Maquete: Julia Lazcano


*


Casa para una vida tranquila
La casa fue diseñada para una familia que decidió mudarse de uno de los barrios más concurridos de la ciudad de São Paulo para vivir en Santa Isabel, a unos 55 km de la capital.


La parcela se encuentra en una reserva ambiental, lo que hace que la vegetación nativa parezca abundante y natural. Esto significó que las imágenes más importantes de la casa se centraron en esta parte más densa del bosque que no dañaba el medio ambiente porque en todos los lados de la parcela de 900 m² se pueden ver grandes árboles.


La casa se divide entre el volumen de los dormitorios, hechos de concreto y aparece en el nivel más alto sostenido por la planta baja, que además de albergar el acceso al lote, tiene dos partes cerradas, una para un apartamento en la planta baja que busca ser un espacio Accesible y otro cerrado a la cocina, lavandería, cuarto de servicio, barbacoa y escaleras a la planta superior. Toda la planta baja de la casa propone una implantación silenciosa para mezclar los árboles circundantes, esto es a través de grandes láminas de vidrio que cierran (o abren) la sala de estar y el comedor y, por lo tanto, controlan su integración con La zona de ocio y la piscina están al mismo nivel.


En el nivel más bajo tenemos un volumen de concreto incrustado en el perfil natural del lote, en esta parte tenemos una oficina para la pareja que ahora puede trabajar desde casa, un jardín y un jardín, un espacio para el cuidado de los perros de la casa [dos Pastores ingleses y un perro callejero] más un cuarto para la maquinaria de la piscina. El acceso a estas áreas es a través de una escalera helicoidal de hormigón prefabricado, que crea un camino y un tipo de desplazamiento, incluso dentro del lote, para registrar que la pareja se va a trabajar. Incluso si esto se cierra solo significa dejar atrás el volumen principal.


La estructura de hormigón hace que la casa se vea como una piedra en medio de los árboles y tiene como objetivo hacer una transición suave entre lo natural y lo construido por la mano humana.


Ficha técnica:
Arquitectura: Estúdio BRA Architecture
Autores: André Di Gregório, Rodrigo Maçonilio;
Equipo del proyecto: Beatriz Rocha, Julia Lazcano, Lorran Siqueira, Marcella Cruz
Año: 2016
Ubicación: Santa Isabel, San Pablo - Brasil
Terreno: 927,00m²
Área de construcción: 328m²
Programa: Residencia unifamiliar
Fotografías: Federico Cairoli
Maqueta: Julia Lazcano

33 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Pitanga House was designed for a family who decided to move from one of the busiest neighborhoods in the city of Sao Paulo to live in Santa Isabel, a city about 55km from the capital. The plot is in an environmental reserve, which makes the native vegetation appear abundantly. This oriented the most important visuals of the house to the denser part of the forest but that did not harm any visual of the house because on all sides of the 800 sqm plot you can see large trees. The house is...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 33 users