Casa da Marginal

Esposende / Portugal / 2020

25
25 Love 646 Visits Published

Facing Cávado’s River mouth and the 18th century fort of S. João Batista, in the city of Esposende, Casa da Marginal emerges from the desire of a young couple to rehabilitate a two- story townhouse, neglected for more than 20 years.


The house, originally designed in the 1950’s by the Portuguese architect Viana de Lima, is part of a group of 8 small semi-detached summer houses, although strongly distorted from the original design, still show some traces of the original modernism.


The challenge was to design a beach house, informal, flexible, that would establish a strong relationship with the surroundings and at the same time respect the pre-existent building.


The condition of the building, as well as its small size made unavoidable its expansion both on the ground and first floors.


On the ground floor, the expansion solution included the total occupation of the land on the back (East) of the plot and the creation of two patios that rescue the light to the interior of the new spaces.


On the first floor the need for expansion led us to reinterpret the mid-century solution of the butterfly wing roof, partially expanding the floor to the East.


The house has an East West orientation, exposing all rooms to the Cávado River and its encounter with the Atlantic Ocean. For this reason it was impossible to resist the temptation to increase the original windows. Opening the façade created an almost absolute interpenetration between the interior and exterior, bringing the sea into the house’s interior.


Because Casa da Marginal is a weekend’s house the program was developed with a focus on social areas, the entire ground floor was designed so that all spaces communicate with each other, kitchen, living / dining room, bathroom and guest room, avoiding corridors or antechambers. The first floor houses onlythe master suite, which through a large horizontal gap visually communicates with the sea.


This is a summer house to be lived all year round, a house that encourages proximity, long meals, sunny afternoons in the garden or winter evenings by the fireplace.
Casa da Marginal is a project without pretension, without formal exhibitionism, without trivialities. It is a silent house, modern in composition, traditional in principles and, essentially Portuguese.


Project Mid Century house remodelling
Design: PFArchStudio
Engineering: ASL&Associados, Lda + UrbanAct
Construction: HomeReab, Lda
Photography: João Morgado
Styling: Rute Moreda
Location: Esposende, Portugal
Year: 2008-2020


 


[PT]


Voltada para a foz do rio Cávado e para o forte setecentista de S. João Batista, na cidade de Esposende, a casa da marginal surge da vontade de uma jovem casal de reabilitar uma moradia geminada com dois pisos, abandonada há mais de 20 anos.


A casa originalmente desenhada pelo arquiteto Viana de Lima, faz parte de um conjunto de 8 pequenas casas geminadas com caracter de veraneio que apesar de fortemente desvirtuadas face ao desenho inicial apresentam ainda alguns traços do modernismo original.


O desafio consistiu em desenhar uma casa de praia, informal, flexível, que estabelecesse uma forte relação com o sítio e ao mesmo tempo respeitasse a preexistência.


O estado do edifício, assim como a reduzida dimensão tornou inevitável necessidade de ampliação do conjunto, tanto ao nível do piso térreo como do andar.


No r/c a solução de ampliação passou pela ocupação total do terreno a tardoz (Nascente) e a criação de dois pátios que resgatam a luz para o interior dos novos espaços.


No primeiro piso, a necessidade de ampliação levou-nos à reinterpretação da solução mid-century da cobertura asa de borboleta, ampliando parcialmente o piso para nascente.


A casa tem uma orientação Nascente Poente expondo todas as divisões para a foz do rio Cávado e o seu encontro com o Atlântico. Por tal motivo foi impossível de resistir à tentação de aumentar os vãos originais. Abrindo a fachada criou-se uma interpenetração quase absoluta entre o interior e o exterior, trazendo o mar para dentro de casa.


Pelo caracter de segunda habitação que se pretendia para a casa, o programa foi desenvolvido com enfoque nas áreas sociais, assim, todo o piso terreno desenhou-se por forma que todos os espaços comunicassem entre si, cozinha, sala de estar/jantar, wc e quarto de visitas, evitado corredores ou antecâmaras. O primeiro piso alberga apenas a suite principal, a qual através de um grande vão horizontal comunica visualmente com o mar.


Esta é uma casa de Verão para ser vivida o ano todo, onde se incentiva o convivo, as refeições lentas, as tardes de sol no jardim ou as noites de inverno à lareira.


A Casa da Marginal é um projeto sem pretensão, sem exibicionismos formais, sem trivialidades. É uma casa silenciosa, moderna na composição, tradicional nos princípios e, essencialmente portuguesa.

25 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Facing Cávado’s River mouth and the 18th century fort of S. João Batista, in the city of Esposende, Casa da Marginal emerges from the desire of a young couple to rehabilitate a two- story townhouse, neglected for more than 20 years. The house, originally designed in the 1950’s by the Portuguese architect Viana de Lima, is part of a group of 8 small semi-detached summer houses, although strongly distorted from the original design, still show some traces of the original...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    • Type Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 25 users