Saddle Peak Residence

Calabasas / United States / 2018

13
13 Love 408 Visits Published

The design of this home arose out of a series of site challenges and constraints. The one-acre property and existing home sat within a protected area of the Santa Monica Mountains. New restrictions on development made it unfeasible to add anything outside the existing building footprint. The existing home had little architectural value: it was dark inside, and it had no contextual relationship to the site. Working within the existing footprint and rooflines, the design is a dramatic transformation from a generic tract house to a custom home that is responsive to its context. It is a hybrid of modern ideals paired with conventional volumes. The small, dark interior rooms were replaced with an open floor plan. Large incisions were made to let in light, views, and to create an inside-to-outside connection. A composition of dark standing seam metal and vertical grain cedar is used to give the appearance that the building is three cut pieces shifted side-to-side (the wood being the cut face). The cedar siding also carries from outside to in, bringing warmth to the home and reinforcing the connection between exterior and interior. Sustainable features include both photovoltaic panels to create electricity and thermal panels for the pool and the thermally coupled HVAC system. This system makes it so that the residence can largely function off-the-grid. The site has a fire suppression system that uses the pool water, and is also landscaped using drought tolerant landscaping throughout.


Calabasas, California
4,000 sq. ft.
Year completed: 2018
Photo credit: Grant Mudford

13 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The design of this home arose out of a series of site challenges and constraints. The one-acre property and existing home sat within a protected area of the Santa Monica Mountains. New restrictions on development made it unfeasible to add anything outside the existing building footprint. The existing home had little architectural value: it was dark inside, and it had no contextual relationship to the site. Working within the existing footprint and rooflines, the design is a dramatic...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users