Annex Building

Bologna / Italy / 2020

6
6 Love 491 Visits Published

This project began with the demolition of three modest buildings, these were placed within the boundary of an industrial sector.


Having thus freed up the space, we redesigned it through the construction of a large garden, and the construction of a new nine-story office building, with some floors and functions placed below ground level: a two-floor garage, a photographic archive and a connecting tunnel linking the production workshops.


The new office building rises in elevation for a total area of about 2,000 square meters, with a lower entry level relative to the surrounding land. This choice creates as many levels as possible given the existing height constraints, which are regulated by the site’s proximity to the Marconi airport of Bologna.


The decision to make the entry level lower than the surrounding area created the opportunity to redesign the open spaces as well. The design of technical elements linked to the lighting and ventilation of underground areas also contributes to the creation of a new landscape.


The new building is configured as a simple volume suspended in the new landscape, whose facades - defined by a regular grid - give a high degree of abstraction with respect to the dissonances of the surrounding buildings and allude, through the rigor and transparency of the materials, to the precision of industrial production that takes place within the sector.


 


Details
Project: 2012-2013
Completed: 2020 


Project
Francesco Magnani, Traudy Pelzel

Assistants
Matteo Sirinati
Francesco Bogoni
 


Consultants
Luigi Cocco (structure)
Studio Lagrecacolonna (system) 


Photo
Claudia Rossini

6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project began with the demolition of three modest buildings, these were placed within the boundary of an industrial sector. Having thus freed up the space, we redesigned it through the construction of a large garden, and the construction of a new nine-story office building, with some floors and functions placed below ground level: a two-floor garage, a photographic archive and a connecting tunnel linking the production workshops. The new office building rises in elevation for a total...

    Project details
    • Year 2020
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users